23 Декември, 2010 15:42 2 642 4

Намесиха Кауфланд в скандала за имотите на БАН

  • бан-
  • кауфланд-
  • инвестиции

Писмо за инвестиционни намерения, с което БГНЕС разполага показва, че въпреки всички уверения на властта имотите на най - старата институция у нас все пак са били за продан. Писмото е с дата 18 януари 2010 г. и е от веригата супермаркети "Кауфланд". То е адресирано до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, до министъра на образованието Сергей Игнатов, до областния управител на София Данаил Кирилов и до председателя на академията акад. Никола Съботинов. В него веригата заявява интереса си към терен на БАН, който е подходящ за изграждане на хипермаркет. Теренът е в район Слатина, ул. "Иван Димитров - Куклата" и е стопанисван от Института по металознание. От "Кауфланд" питат каква е собствеността на имота и дали за него се предвижда процедура на продажба. Декларира и интереса си да купи парцел с площ 18 000 до 24 000 кв. м.

На 8 февруари тази година директорът на института проф. Стефан Воденичаров обяви, че има такова писмо, но не го показва и последва вълна от изказвания и от двете страни. Учените твърдяха, че целта на властимащите е да се съсипе Академията, за да се разпродадат имотите й. А властта говореше обратното.

През май, когато напрежението достигна една от своите връхни точки, премиерът Бойко Борисов заяви: "Нито ме интересуват имотите на БАН, нито някой ще прави на тези имоти МОЛ-ове, нито имам намерение - каквото и да било по никакъв начин, така че тези, които споделят това да бъдат любезни и да престанат да го говорят". Тогава той обясни, че протестиращите учени и министърът на образованието Сергей Игнатов са се водили от различни коментари, което е довело до наслагване на проблеми. Борисов дори определи като спекулации твърденията, че правителството иска да закрие БАН и заяви, че подобен въпрос никога не е бил поставян.

Изявленията на образователния министър Сергей Игнатов стигнаха обаче по-далеч. Човекът, до когото също е адресирано писмото заявява през май, т.е. 4 месеца от датата, на която то е изпратено "новината, с която ни бомбандират и човек започва да умира от смях е темата за имотите, която я повдигнаха от ръководството на академията". Той заявява, че правителството никога не е разглеждало БАН като агенция за недвижими имоти. Той дори умолява медиите: "Съобщете на населението, че е художествена измислица, че ще строим МОЛ. Няма никаква амбиция нашето правителство да посегне на имотите на БАН".

На един от поредните си протести учените обявиха, че вицепремиерът Симеон Дянков дърпа конците, образователния министър Сергей Игнатов върши черната работа. Самият Дянков, който също е адресат на писмото, . т.е. знаел за него, в последното си изявление по темата от 3 декември заяви, че Българската академия на науките в момента е една голяма черна кутия и че държавата "трябва да отделя пари за правенето на наука, но това не трябва да се прави в рамките на една голяма черна кутия. Трябва да има прозрачност на средствата".

Финансовият министър бе категоричен, че академията няма да се закрива и разпродава, а ще се реформира, както цялата държавна администрация. И предупреждава, че не е добре темата за науката да бъде политизира. Бившият министър - председател Сергей Станишев предупреди в парламента, че " т. нар. реформиране на БАН има само една цел: да се ликвидира перспективата пред българската наука и да се разпродадат имотите на БАН на безценица на хора, близки до управляващите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pecan

    1 1 Отговор
    тия кауфланд така изкупиха от държавата на безценица местата и на другите си обекти та да съсипат българските фирми в търговията.имат интерес да купят но ако може без пари
  • 2 ?

    1 0 Отговор
    Когато започне да се появява информация за това например, как има глоби за това, че нарушителят/илите си слага/т краката на седалка във вид обществен транспорт, или че се замърсява по един и ли друг начин, вкл. проблемът с шума, които се разглеждат като шумово замърсяване (мотори, импулсен шум на заключващи системи и т.н.), задължения за "тикетиране" на багажа, възможно и невъзможна музика - ето такива супер елементарни неща - тогава е възможно да се "налива" информация за търговски вериги, които много се интересували от "инвестиции", "думи" за клиенти, (защото всичко това се отнася до т. нар. потребителска защита! пък сега по-долу и "Ст. Планина" ?). Как е възможно и БАН в цялата злоупотреба и всичките тези глупости? Изумително, нали. 2 десителетия... ???
  • 3 Levski

    0 0 Отговор
    az kazvam da kyupqt terena kato iskat no cenata e mejdu 1500-2000 EVRO na kv adrat - toest 36-48 Miliona EVRO! - inache da duhat supata!! :)a
  • 4 tartaren

    1 0 Отговор
    Дянков просто няма представа колко е прав за БАН.Питам се какво направиха направиха "академиците " с тези милиарди които се изсипаха в касата на БАН за 20 години??? Аз несъм чул за нищо съществено освен няколко участия в археологически разкопки!! А, и пътувания до Антарктида!Май и Монито Паси участва в такова мероприятие. И защо пищят баш академиците на по над 65 години, а т.н. млади си мълчат. Ами защото на кадърните като не им харесва отиват на друго място. А на първите им издърпват тлъстата пенсия и добавки за над 3000 лв на месец дето си ги самораздават.Къде има държавен БАН?? Навсякъде хората работят и се издържат с поръчки.Историята с университетите е същата. В САЩ следването на американец в ДЪРЖАВЕН университет струва 5000-8000 на година!Даже богатите взимат заеми за да учат децата им. Ама и затова учат та се вдига пара. Това е инвестиция за десетки години! И се изплаща хилядократно ако си печен. А тук?? Следване без пари и учене нула. И резултата е производство на некадърници и измамници.Затова изхода е минимум 3000 лв на година и вън всички некадърни професори, доценти, асистенти и пр. Който иска наистина да учи и да се разжива нататък , той ще намери пари. както е било преди 60-70 години и у нас. И са се пръквали световни известни учени, писатели, художници, които и сега са лицето на БГ.