18 Март, 2011 11:19 8 947 24

Гарантирана печалба

  • земеделска земя-
  • криза-
  • ес-
  • печалба

Да спечелиш от покупката на недвижим имот звучи все още налудничаво. Две години и половина след началото на кризата подобно вложение се счита за изключително рисково. Основната причина е, че все още не може да се намерят отговори на въпросите “Ще падат ли още цените и ако “да” - с колко и докога?”.
Разглеждайки пазара на имоти по сегменти обаче виждаме, че картината не е толкова черна. Да - жилища, офиси, магазини, парцели поевтиняват. Единствено при земеделската земя се наблюдават стабилни цени, дори нещо повече - възвръщаемостта е най-бърза, доходността - най-висока, а печалбата сигурна.

Няколко са причините инвестицията в земеделска земя към днешна дата да е атрактивна. На първо място ниската цена. Тя ще остане такава още дълго време, тъй като процесът на комасация е спрял и няма ясна визия кога и как ще се извърши. На второ място субсидиите, които всеки един производител на селскостопанска продукция получава от ЕС. За тази година те са 12 EUR/дка плюс 4 EUR/дка от българската държава. Производството на някои “капризни” култури като например рапица се субсидира допълнително.
Дали обаче българинът би купил земя и с каква цел? Отговорът е да, но не за да я обработва или арендова. Анкета проведена от сайта imot.bg показва, че 45.41% биха инвестирали в земеделска земя с цел след време да я препродадат на по-висока цена. Близо 37% не биха купили. Едва 15% са готови да придобият земя с цел да я обработват и да печелят от рентата. Покупката на акции от Акционерни дружества със специална инвестиционна цел все още не е популярен начин за печелене от земеделска земя. Това биха направили едва 2.61% от анкетираните.

Резултатите от допитването показват, че въпреки тежките последици от кризата, спекулативния начин на мислене продължава. Целта на покупка не е да се печели с години от нея, а да се направи “големият удар” - купуваш сега за 200 лв./дка, защото е евтино и непременно след време, било то една, две или три години, ще продадеш с печалба, само защото цените на земеделската земя в Централна и Западна Европа са по-високи и защото населението се увеличава и са необходими повече суровини.

Добрата новина е, че земята ни е една от най-качествените и плодородни в Централна и Източна Европа. Чуждестранните предприемачи знаят това и в комбинация с ниските цени, подобна инвестиция е много атрактивна за тях. Изискването да регистрират юридическо дружество в България, за да придобият земя, не е пречка за тях.

Мнение на специалисти по темата може да прочетете в новия брой на сп. „Имотът".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селянин

    107 7 Отговор
    Имотите ще падат и то с 40-50%.Надути цени,разнебитени жилища,ниски заплати,купувачи няма,пътища с дупки, и "чужденците не инвестират в кочина".
    Най-добрата инвестиция е зем. земя.Българската земя е най-хубава, чиста и плодородна.Да се върнем на село!
  • 2 Гъзибаров

    9 3 Отговор
    Дааааа прав е сельо.
  • 3 landlord

    16 3 Отговор
    По-тихо с тази земя, че сега ще се усетят наште "инвеститори" и пак ще надуят...

    Коментиран от #9

  • 4 ИРАКЛИ

    28 3 Отговор
    Повтарям коментар от предишни форуми,но мисля,че е възможен
    изход от кризата.
    МАЛКО ИМЕНИЕ/СТОПАНСТВО/до 3,4 дк.в НЕПОСРЕДСТВЕНА близост
    до големия град.Правят го вече във Англия много млади хора.
    Произвеждат си всичко и то качествено,купуват кафе и захар
    само от града,където работят през деня.Не е лесно,но е изход
  • 5 петела

    10 18 Отговор
    Всички с неясен произход-гости на София.вместо да чакат спад в цените на имотите в столицата бързо да се върнат по родните места и да хващат мотиката докато не са се усетили столичани!И без това толкова много мразите София и коренните и жители.
  • 6 Коментар 4

    17 3 Отговор
    До ПЕТЕЛА
    Не става въпрос за това бе ПЕТЕЛ,а за възможен изход от
    кризата за някои хора.София не е единствения голям град
    на България,а Ти отпусни малко балона,успокой се.
  • 7 Бай хой

    5 1 Отговор
    Да се хванем за....... ЗЕЛЕНО дет'са вика

    Коментиран от #8

  • 8 qwerty

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Ще се хванем, ама как да стане като първо трябва да се посее, за да поникне "зеленото" и тогава да се хванем. Ей нищо не си влезе в главите от тази криза. Пак ни се иска да купуваме евтино, да седим да люпим семки и след това да препродадем тройно и четворно по-скъпо. И световната криза не може да ни оправи ...
  • 9 рента

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "landlord":

    Те вече са се усетили. Миналата година декара в Добричко беше 500, сега 800. Но и рентите се дигнаха, така че има бъдеще.
  • 10 Пешо

    20 6 Отговор
    149Е/м2 - това е изхода от кризата. Като се появят такива цени за апартаментите по жълтите павета - кризата ще свърши.
  • 11 ANI

    13 5 Отговор
    Пещо ., абе надул си им ги бе какви 149 това е талибанлъка наречен българия .Тук всичко се смята в левчета за имотни плъхове нещастни изяснявам .
    230 -270 лева илглежда справедлива цена за боклука който сте построили и може да се каже че кризата ще е на път да всъчши след като и последният паянтов тухларник се продаде на тая цена .За това което сега искате ще оставя на хората те са в икоментират умствените отклонения само знайте че 3 до 5 годинки и банките няма да може да ви траят малоумието с което ги завлякохте по нанадолнището .
    Иде Пак 25 % корекция тая година народе .Юруш на Огледите
    И не забравяйте да им напомняте на самозабравилите се олигофрени че Тухларник без клозет и на 18 км от парко се нарича СМЕТИЩЕ ,КУрник и пр .
  • 12 Зорнан

    15 23 Отговор
    О Малоумни Софиянецо .
    Но що се срамиш да се припознаеш като софийско Селянче .
    Епа кой вече иска да ти живее у потъналата у помия и смрад кочинка нар.СОФИЯ И защо се мислиш за нещо повече от всичкои останали бг граждани на бг незнам Едно знам.
    Живееш у клоаката на Европа Малоумнико
    Нямаш тоалетна на дворо -лайната то текат на улицата
    Жовота ти е големо нещастие и още по големо става за нас че те гледаме колко си нещастен у градо .
    Ебем ти и пичку ти материна ти йебем Софийскио Малоумен ГлуПОГ ти йебем Йеба чу ти матер и све ти йебем греждене Софийксо Малоумно
    Оно си е тъпо но оно има заплата 500 евро и оно мисли че пари " има
    Има лайна и помия и све лабави хомоси около него
    Е тва Има у София
    Е тва е София .Йебем му майку му йебем
  • 13 varna

    29 6 Отговор
    Зорнан с това долнопробно сръбско псуване, по далеч от белград няма да стигнеш, а иначе съм сагласен, че софия е грозна.
  • 14 земеделец

    10 1 Отговор
    Инвестирайте в земеделска земя. Тя не се произвежда!
  • 15 Владимир Йосифов

    2 3 Отговор
    Продавам горски масив 420 декара по 1.00лв/кв.м.
    Гарантирана печалба !
    След още 20 години Преход и ако не я изсекат ромите ще бъде страхотно !
    0878932857

    Коментиран от #18

  • 16 брокер/ама истински

    7 8 Отговор
    ей, ганьо си е ганьо. каква земеделска земя бе, четете какаво става по света: в лондон цените са в пик, в китай има ръст и т.н. тези пазари ще дръпнат и нашия, това е ясно и на малките деца в лондон. цените ще скочат до есента с 300% най- малко.
    купувайте докато е още евтино, после ше хванете на босия цървулите.
  • 17 Smislov

    16 0 Отговор
    Проблема на българските граждани е че те всъшност са селяни с комплекси. Труда и дисциплината са важни на всяка работа, а когато това е на лица има и пари. Така, че интерес на българите към земята ще се породи, когато младите хора преживеят мързела и комплексите които ги друсат много здраво. По-добре богат селянин отколкото гладен гражданин. Успех на всички които не ги мързи!

    Коментиран от #21

  • 18 петела

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Владимир Йосифов":

    ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА КАТО АРАБИТЕ И ДА СЕ ИЗМЕТЕ ЧЕPВЕНО-СИНЯТА МЪГЛА
  • 19 фт

    13 0 Отговор
    Малко стопанство и почваш да си произвеждаш. Аз имам такава парцела на 5 мин. пеша от града е , бащами и аз когато имам време гледаме зеленчуци ,овошки и малко лозе . Няма да се спечели ама и не губиш . И производството си е твое поне не хвърлям торове и отрови . Във помощ тие все пак . Ако се заемеш сериозно със зеленчуко производство може да се печели защото излиза много продукция , трябва само да има кои да се занимава
  • 20 земеделц

    8 0 Отговор
    Тозо брокер/ама истински се е изказал неподготвен! Много просто момче!
  • 21 Vlado

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Smislov":

    Евала, много добре си го казал. в USA, конкретно Северна California хората си гледат лозе и си правят вино по 100 долара бутилката и правят ааадски много пари. И никого не го е срам, че бил фермер. Хората си гледат тиквички и марули и им е добре. Живеят на красиво място и го оценяват. А у нас всеки бяга от хубавите села за да бачка в някой тъп business park za 800 лв и да си мисли, че е много важен като ползва думички като таргетирам и се бара за меркетинг специалист, а всъщност бачка в call center.
  • 22 imot_bg_shit

    9 3 Отговор
    доста зле....принципно да ви кажа като вляза в този сайт и много се напрагям, но сам си виновен

    Населението по света се увеличава, в БГ- не , дори се циганизара и повечето от вас тука в този сайт продадохте земите на дядовците си на мафиотите наречени арендатори за да отидете в града, да си финансирате донякаде ипотеките и да станете роби на банките и тяхната мръсна игра с другия тип мафиоти наречени строителни предприемачи. Точно заради хората които продадоха земите си , точно заради тях цените на кредите и имотите са такива. Затова не се сърдете на никои.....просто не ставате за нищо- нито за работници, нито за фирмаджий, нито за емигранти...вие сте рая ! И които си мисли че ще спечели много от земя се лъже жестоко...защото колкото и да се качват цените на храните, изкупната цена на продукцията от земеделие, ще си е ниска....точно защото продадохте земите си на мафиоти.... и не се сърдете на никои.....защото никой не ви е виновен.....докато има балъци , ще има и тарикати........вземайте си мижавата рент-а и мислете че печелите
  • 23 българин

    9 0 Отговор
    Има ли кой да ви подсети, как се е извоювала тая земя. Гадно ми е да чета за предатели, захвърлили земата на дедите си, купили си ПЛАЗМА и дебелеещи на коженото канапе на ЛИЗИНГ. НО вярвайте в природата съществува равновесие и цикличност... Дано не се налага тия дебелеещите да ги редим на първа линия :)))
  • 24 gogo

    2 0 Отговор
    Sas zaplata v Sofiq ot 400lv kakav imot da se vzeme? 4ujdite investitori sas sveji pari izbqgaha. Horata, koito napraviha malko pari gi vlojiha v gluposti - koli, kurvi i t. n. Za da tragne pazara pak nagore trqbva samo i edinstveno edno ne6to - PARI!
    A pari nqma. Bankite nedavat, 4ujdencite si tragnaha, a bogata6ite s hotelite - precakaha turizma. Vsi4ki hodim v Turciq! Hahaha