Last news in Fakti

21 Март, 2011 13:35 4 295 57

Лоши причини да рефинансирате ипотечния си кредит

  • кредити-
  • лоши-
  • причини-
  • рефинансиране

Ако сте горд собственик на имот, който сте закупили срещу ипотечен кредит, то вероятността да ви предложат да рефинансирате своя кредит, с по-голям може да е голяма. Ето и някои лоши идеи, или по-скоро мотиви да направите това.

1. Консолидация на задълженията
Идеята за замяна на краткосрочните ви кредити, отличаващи се със значително по-високо ниво на лихви (като потребителски кредити, кредитни карти и др.), може да изглежда на пръв поглед доста примамлива и логична. Тя обаче крие в себе си и редица рискове.

Основния е да замените негарантирани задължения, с гарантирани с вашия имот при условия на повишение на месечните си вноски. Ако месечните Ви вноски станат толкова високи, че не можете да си ги позволите, рискувате да ви вземат имота.

2. Свободен кеш за инвестиции
Инвестициите сами по себе си могат да са доста перспективни, или да ви носят доход. Разбира се, това е свързано с редица рискове. Като се вземе предвид високия процент на фалит при предприемачите, евентуална загуба тук може директно да се отрази върху възможностите ви да плащате за имота си. Това пък увеличава риска да останете без него.

Добре е инвестициите да се правят разумно и със спестени средства, или такива, които сте сигурни, че няма да ви трябват за покриване на ежемесечните ви разходи през един по-продължителен период от време - примерно няколко години.

3. Да намалите вноската си с преструктуриране на кредита в по-дългосрочен
Ако ви остават няколко години да изплатите кредита си, то идеята да го рефинансирате с по-дългосрочен, срещу по-ниска месечна вноска, може да не е много добра, а само свързана с излишно утежняване на бюджета ви за плащане на лихви. Не забравяйте, че в първите години от един ипотечен кредит основното, което плащате са лихви, и в много по-малка степен намаляване на главницата. Удължаване на вашия кредит за удобство, може всъщност да е едно много скъпо начинание.

4. Да пестите средства за нов имот
Ако планирате да се преместите в ново жилище, да кажем след три-четири години, поради една или друга причина, то отново рефинансирането на вашия ипотечен кредит с по-голям, или по-дългосрочен може да е свързано с допълнителни разходи за лихви през период, в който няма реално да ползвате по-голямото жилище.

5. Подмамени от по-ниски лихви
Можете да получите предложение за рефинансиране на ипотечния ви кредит с такъв с по-ниска лихва. И макар това на пръв поглед да изглежда примамливо, то може отново да е свързано с по-големи и скрити разходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    29 2 Отговор
    Да не дава Господ човек да търси кредит в България!
  • 2 Красимир Петков

    32 2 Отговор
    1.Потребителският кредит или кредитната карта не е обезпечена с жилището ви иняма опасност да ви го вземат!!!
    2.Когато сме опрели до кредит за какъв свободен кеш говорите??!?!?!?!
    3.Да си намалим вноската а да си увеличим парите за лихварството наложено ни от т.нар."БАНКИ"
    4.За какви средства за нов имот говорите като още нямаме стар...всъщност той е на банката!!!
    5.НИКАКВИ КРЕДИТИ МИЛИ ХОРА ...ТОВА СА ПО-ЛОШИ ОТ ЛИХВАРИТЕ КОИТО СА БИЛИ ЕДНО ВРЕМЕ И СА ИЗДЕЯТЕЛСТВАЛИ НАД ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА!ТОВА НЕ СА БАНКИ А ЛИХВАРИ...НЕ ГЛЕДАЙТЕ ЧЕ НА ТАБЕЛАТА ИМ ПИШЕ БАНКА!!!
  • 3 ДО №2

    30 2 Отговор
    много е прав!! Та на въпроса!! аз лично взех кредит от "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" 6.5% ипотечен кредит, та точно след 4-ри месеца ЛИХВАРИТЕ ми га вдигнаха 9.5% та успях да си продам етажа, сега живея на квартира.Точно там трябва да се удари, там във "БАНКИТЕ" става истинския грабеж на народа,а на бизнеса го съсипаха. (АКО ВЪОБЩЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА БАНКОВА СИСТЕМА) Как можа да се допусне ,този гнусен лихварски рекет на народа.Имах надежда във "ГЕРБ" но и те мълчат,МИСЛЯ ЧЕ ЗНАЕТЕ ЗАШТО?? Та въпросната "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" Сега подмамва с разни промции,и кои се хване с тия ше си бие главата в стената.Тоя ЯГОДИН,сега търси нови риби та от тях да избият лошите заеми,а тази банка вдигна наи много ЛИХВИТЕ
  • 4 кредит ли?? НИКОГААА....

    21 9 Отговор
    " Гладна какошка просо сънува!"?
    Очакванията на имотния пазар са нови, поредни загуби от 30% следващште две години!!!
    Невъзвращаемите кредити продължават да нарастват и ще стигнат 32-35%!
    Предстоят фалити на най-стабилните фирми през 2011 година в бг1
    Предстои бансите да възстановяват средства на МВФ и СБ през март 2011 година!
    Банките за да избегнат фолит където е възможно ще наводнят позара с ипотекирани имоти!
    Кредит от банка за 50 хиляди евра за 20 години се връща по 1 550 лева,за 70 хиляди евра вноската е малко над 2000 лв.
    Имотния пазар генерира балон от 3,5 пъти печалба на фирмата и още толкова на банките в близките 20 години
    Строителните фирми стават изпълнителни!
    Инвестиционната политика се определя от банката, НЕ от строително-инвестиционната компания!
    Кризата изхвърли мутрите от пазара, захранван със средства от партийните каси на управляващите!
    .....и още....и още ....и още много неизказани истини за имотния български пазар в БГ....

    Коментиран от #13

  • 5 Ще , ЩЕ

    11 11 Отговор
    скоро и във вашето племе ще се върне мерака за имоти
  • 6 иде голЕмото

    15 5 Отговор
    духанЬе на тараторЪ ;)

    Коментиран от #11

  • 7 ИСТИНАТА ВИ КАЗВАМ

    26 7 Отговор
    Проблема не е в лихвите на банките,пропускате нещо много важно и излишно плюете.ПРОБЛЕМА Е В СТАНДАРТА НИ НА ЖИВОТ.Банките не пият кръвчицата на хората,те си въртят бизнеса и си търсят своето.Защо ние БЪЛГАРИТЕ се обезличаваме толкова много и оставяме да ни маниполират така лесно.Погледнете в съседна Гърция хората,с всички сили и средства защитават правата си,а ние какво правим,ядем се един друг.Зщо е така?Защото душата ни е робска и превиваме гръб пред по силният и какво остава на роба когато господарят му го наказва,излива гнева на себеподобният му до него,другият роб.Навремето Паисий Хилендарски преди много години написал......О неразумни юроде,поради за какво се СРАМИШ да се наречеш БЪЛГАРИН.....и това важи и до днес.Българина няма самочуствието на европеец,понеже не е дори на средното ниво на европееца.Повечето домакинства всеки месец при тези доходи в момента и тези цени са на минус и то голям.ЗА КАКВИ ИМОТИ ГОВОРИТЕ БЕ ХОРА,КАКВО ВИ СТАВА,СЪБУДЕТЕ СЕ И ЗАПОЧНЕТЕ ДА ТЪРСИТЕ ПРАВАТА СИ НАЙ ПОСЛЕ,НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ,ЧЕ ВИ МАНИПОЛИРАТ НАЙ ДОЛНО,ПРЕСТАНЕТЕ ДА ТЪРСИТЕ ПРИЧИНАТА В БАНКИТЕ,ВИСОКИТЕ ЦЕНИ,ЛИХВИТЕ И ДР.ИСКАЙТЕ ДОХОДА ДА ВИ Е ВИСОК,ТОГАВА И САМО ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИМЕ,ДОКАТО ДОХОДА Е НИСЪК,НЯМА ДА ИМА ЖИВОТ,ДОРИ И ДА ПОДАРЯВАТ АПАРТАМЕНТИТЕ.СРАМОТА Е ДЯНКОВ ДА КАЗВА,ЧЕ НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИТЕ,СРАМОТА.ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ УВАЖАВА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА И НЕ ДАВА БЪДЕЩЕ НА ДЕЦАТА ДА ИЗРАСНАТ ДОСТОЙНО В РОДИНАТА СИ Е ОБРЕЧЕНА ЗАВИНАГИ.
  • 8 трезво мислещ

    20 10 Отговор
    Другия път пуснете нещо със заглавие "Защо да не купуваме имот в БГ".Гледайте сега колко хора се изреждат по телевизиите и вестниците да реват.Навремето питам ги аз тези същите,като пишеха по вестниците чат пат,че цените са спекулативни, имотният пазар е балон под налягане що никой не четеше а сега вече ще си изреват очите.Хак им е кат не си знаят дупето на колко носи кво реват ето и една поговорка :това което човек сам може да си го направи и господ не може да му го направи.Ха и друго, де са сега онея дето много им ланкаше устата всичко ша са оправи,купувайте имоти,имотите най-добра инвестиция лаладжии аре и друго определение ще им дам ама модератора трие понякога.Дочакай лятото народе казах и пак го казвам палатковите лагери по свободните поляни да се стягат сега на много хора може да им е смешно но после следва големия рев.
  • 9 ЛЕВСКИ

    16 4 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕМ И ДА ИЗМЕТЕ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОСТИТУТКИ И ПАРТИИ.ТРЯБВА НАРОДА ДА ИЗВОЮВА ИСТИНСКИ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР С ИСТИНСКИ НОВИ ПОЛИТИЦИ КОЙТО НЯМА ДА ИМАТ ДВОЙНО ЛИЦЕ И МОРАЛ А ДА СЛУЖАТ ЕДИНСТВЕНО НА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА СИ. САМО ПРИ ТАКЪВ ОБЩЕСТВЕН И ГАРАНТИРАН ДОГОВОР ЩЕ ТРЪГНЕМ НАПРЕД.ВСИЧКО ДРУГО Е ИЛЮЗИЯ. АКО ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕЕ КРЪВ.

    Коментиран от #10

  • 10 ХЪШ

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "ЛЕВСКИ":

    ПО-ПОЛЕКА БРАТКО ЛЕВСКИ, ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ИМАТ ОЩЕ МНОГО ИЗОСТАНАЛИ БОМБИ ОЩЕ ОТ ГОРБАЧОВО ВРЕМЕ И ЗНАЕШ КАК ГИ РЪСЯТ КАТО СЕЛИТРА НА ТЕКЕЗАРСКИ БЛОК.
    А ПЪК БАТ БОЙКО ТЕХЕН ЧОВЕК И НЯМА KAK ДА ГО ОСТАВЯТ
    НА "ТЕ..PO..PИC..TИ..ТЕ"
  • 11 Ама от Купувачите -

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "иде голЕмото":

    те ще издухат тараторЪ.......Пак....или ОТНОВО ;)
    да им е честито
  • 12 ЗАЩО ??

    15 4 Отговор
    защо вече няма публикации за сривове на имотите , защо се отказаха Купувачите да потриват доволно ръце , дали вече не узряха,че пак ще купуват скъпо ???
    ако досега НЕ,скоро ЩЕ !!
    -----------
    Купувачи,да се обединим срещу високите цени
  • 13 НОВ ЗАКОН !!

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "кредит ли?? НИКОГААА....":

    скоро ще се приеме нов закон-забраняващ на глупаците да вземат кредит
    ----------
    ще се прави изключение само за онези,които знаят таблицата за умножение до 100 и Цялата азбука
  • 14 Защото

    17 3 Отговор
    "защо вече няма публикации за сривове на имотите" - кандидат купувачите никога не са имали средства за платени статии. Цените падат най-много, месец след като по новините кажат "Сега е най-изгодно да се купува" ;)

    През април се очаква ЕЦБ да вдигне лихвата заради инфлацията в еврозоната - Внимавайте с кредитите!!!
  • 15 Харесайте това преди приятелите си

    18 5 Отговор
    ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА ЩЕ ДОСТИГНАТ НИВАНА СИ ОТ 2000г. И ЧАК ТОГАВА ЩЕ СЕ РАЗДВИЖИ ПАЗАРА ВСЕКИ ТРЕТИ АПАРТАМЕНТ В МОМЕНТА Е НЕОБИТАЕМ СЕГА НЕ КУПУВАЙТЕ ЩЕ СЕ НАБУТАТИ БАНКИТЕ ЩЕ СТАНАТ НОВИТЕ АГЕНЦИИ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ,А БРОКЕРИТЕ ЩЕ СА ЧАСНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ



    Въобще няма никакво движение на пазара на имоти. Купувачите очакват нереално ниски цени на имотите , а някои продавачи са вдигнали цените до небесата. ТОВА Е СИТУАЦИЯТА! СДЕЛКИТЕ СА ЕДИНИЦИ! Няма смисъл да лъжете читателите
  • 16 редица рискове

    18 5 Отговор
    Вие "великите" агенции така и две години не разбрахте, че сами си затворихте пазара, че и продължавате да плещите глупости. То не може хем да сте ударили дъното, хем продавачите да не чакат "светли бъднини", та да продават както вие им наредите(манипулация). И за каква "последна възможност за купувачите" говорите при умряла икономика и като все още няма нито един фундамент за спиране на пропадането. Ама много ще ми е интересно, какви ще ги плещите, като започнат централните банки втората половина на годината да вдигат лихвените проценти. Сигурно за- "пропуснати възможности". ХеХе! Тогава ще видите как се продават НИ за "кой колкото даде". Че и банките ще се наредят редом да продават! И още:
    Според компанията от началото на годината "жилищата престояват на пазара средно по 38 дни, а огледите, направени преди реализирането на сделка, са били средно 7 за имот"
    И разберете- няма такова животно"време на престой до продажба на НИ ". Това също е манипулация, която така и не разбрахте , че в момента работи срещу вас. Ако искате да има продажби спрете да дрънкате всяка седмица че сте се тряснали в дъното. Няма да задържите ценовите нива, а пазара ще ги определи. С вашата намеса (манипулация)само удължавате агонията на продавачите! И колкото времето минава , толкова ще им бъде по болезнено!
  • 17 ПЕТЕЛА

    9 1 Отговор
    Относно БАНКИТЕ всички вече знаеме.че са ОСНОВНИЯ фактор за икономическата криза в световен мащаб.Най малко от това разбира се са засегнати САЩ защото чрез техния федерален резерв се диктува икономическата политика по света... Но за да не ставам досаден с факти които са Ви ясни.взимайте всякакъв вид кредити но не оставяйте парите си на депозит!!!
  • 18 до Петел

    14 1 Отговор
    "взимайте всякакъв вид кредити но не оставяйте парите си на депозит!!!" - Точно това мислене ни докара кризата. По-добре преди да вземете кредита, питайте някой, който вече е взел ;)

    Договорите с банките изглеждат горе долу така:

    Давам 100 лв на заем за 1 год. при 6% годишна ликва, но си запазвам правото да променям лихвата с колкото и когато си поискам.
  • 19 трезво мислещ

    6 10 Отговор
    Приятели нещо извън темета,от доста време наблюдавам как се оценяват менинията и забелязвам,че дори при безпристрастни мнения се драскат минуси.Мнението и оценката е свобода на всеки в демократични условия ама има и нещо друго нека тоя дежурен минусчия, щото явно има сериозни проблеми ,да вземе една 30см.линийка и си я бръкне някъде,че да му се наместят червата то май нещо някъде го напира ама аз културно да му кажа къде е мястото :там де слънце не вижда у задния двор.
  • 20 новата действителност

    2 1 Отговор

    - Г-н Монокрусос, и през януари 2011 г. банките майки изтеглят финансиране от България, тъй като населението спестява, а не търси кредити. Очаквате ли тази тенденция да се промени?

    Предполагам, че като цяло банките майки, както гръцки, така и италиански или австрийски, ще бъдат по-консервативни спрямо периода преди кризата.

    - Ще остане ли България нетен спестител, какъвто е в последната година?

    Скоро няма да видим кредитния бум отпреди кризата. Както в България, така и в Полша, Румъния и т.н. ще има период на деливъридж (намаляване на дела на кредитирането). Ще се наложи да има нагласяне към новата действителност.

    - През януари 2011 г. българският износ се увеличи със 72% и имаме положителен търговски баланс за едва втори месец от 11 години. Мнозина обаче казват, че това се дължи на стоки с ниска добавена стойност и не е добра новина. Какво мислите вие?

    През 2010 г. ръстът на износа е с 33% и това е много окуражително. Голяма част от ръста е за страните в региона. Трябва да се премине към икономика, основана на производство. Другите икономики, като например Гърция и Румъния, също срещат проблема с производство на продукти с ниска добавена стойност. Трябва да се работи върху изграждане на производства с по-голяма добавена стойност.
  • 21 Т

    5 0 Отговор
    Некоректна статия. Автора или е изключително некомпетентен или атаията е поръчкова.
  • 22 Т

    15 0 Отговор
    В допълнение, българските банки са си чиста проба лихвари, без каквато и да е идеа за истински банков бизнес.
  • 23 АХХХ

    4 12 Отговор
    „банките майки, както гръцки, така и италиански или австрийски, ще бъдат по-консервативни”

    Ще бъдат, къде ще ходят, след такова разпасване:
    Италия:
    брутен външен дълг (% от БВП): 141.3%, държавен дълг-118,9%
    Гърция:
    външен дълг: 167.2%, държавен дълг-140,2%
    Австрия:
    външен дълг: 251.4%, държавен дълг-70,4%

    България:
    външен дълг 102%, ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ–18% (второ място след Естония).

    „Банките от ЦИЕ могат да привлекат инвеститори, тъй като западните им конкуренти изпитват затруднения да увеличат приходите си на фона на по-слабия икономически растеж според Bank of America Merrill Lynch.”
    Източноевропейските банки вече се представиха с 33% по-добре от западноевропейските си конкуренти през 2010 година според Merrill”
    Затова идват нови банки, а не бягат.

    За „НОВАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ” Монокрусос казал още:
    „Сега РЕЙТИНГЪТ на България е с позитивна перспектива и очаквам през 2011 г. той да бъде ПОВИШЕН.”

    Мариян Йорданов тактично не го е попитал за гръцкия рейтиг...
  • 24 новата действителност

    5 2 Отговор
    Работата е там, че въпросните банки изкарват БГ спестяванията към банките майки в Гърция, Австрия и т.н., защото при финансова криза парите са търсени, а тук явно има свободен капитал. Народа няма пари да обслужва вече взетите кредити и не взема нови. Пък и има проблем с доверието към банковата система като цяло. Никой не казва, че чуждите банки ще инвестират в пазар с 15-20% необслужвани кредити - БГ имотено кредитиране.
  • 25 новата действителност

    4 3 Отговор
    Ето то истинският проблем с кредитирането - http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/790650530-Poveche_ot_polovinata_balgari_jiveyat_na_kredit.html

    Гледайте и умната!!!

    Коментиран от #26

  • 26 АХХХ

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "новата действителност":

    За размисъл върху "новата действителност":

    В България в момента има над 40 млрд. депозити – към 30 на населението и към 11 на фирмите, а 18 млрд. кредити. 10 млрд от депозитите на домакинствата са между 30 000 и 500 000.
    Средна лихва по депозити: 3.75% (евро), 4.43%. (лева). Инфлация на годишна база 5,2% дотука.

    5,2% – 4,43% = минус 0,77%
    5,2% - 3,75% = минус 1,45%

    И не забравяйте, в кризата банките печелеха по 25 лева в секунда.

    П.П. Слушай Левон - телевизионния банкер-химик, който "не се ангажира с конкретни цифри" и ще цъфнеш. Не химик, ами алхимик - прави от боя - пръдня.
  • 27 golf

    10 3 Отговор
    Целия проблем с имотите се крие в банките. В БГ 100 000 долара кредит след 30 години връщаш 377 000 долара, в УСА 100 000 долара след 30 години връщаш 177 000 долара. Тези 200 000 долара разлика влизат в джоба на банката, а излизат от джоба на купувачите и предприемачите. Скоро ЕС ще урегулира банковите лихви за всички страни членки, до тогава имотите дори с 50% да се вдигнат (НЕ ЧЕ ТОВА ЩЕ СЛУЧИ) пак ще е много по - изгодно да си купиш тогава имот.

    АХХХ - много си зле човек. Спри да заблуждаваш хората и си намери друга работа. Нищо добро не те чака. Успех в живота.

    Коментиран от #28

  • 28 АХХХ

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "golf":

    Така е, Голф. В САЩ проблемът е друг.

    П. П. Що? Преча ли ти?
    Може пък да съм ти от полза. Ето ги цените по 200 евро -
    например, гр. София, Ботунец, 2-стаен, панел, 222 евро/кв.м. (след „коментар” има шанс за 150 евро). Идеално ще пасва на Голф 2. То пък лихвите високи... Ама пък кефа цена няма... Да, ама лихвите високи...

    Теб пък те чака само добро.
  • 29 golf

    11 3 Отговор
    Идеята ми е друга - никой няма полза от ниските цени на надвижимите имоти. Но в момента просто не са достъпни за българите и няма пазар за тях. За това са виновни на 100% банките в България и борсите по света. България като държава също е виновна - хората не се осигуряват на пълните си заплати, подкрепя монополите и големите корпорации и т.н. :)

    Не знам какъв ти е бизнеса, но не е коректно да насърчаваш хората да купуват, при положение, че не е изгодно. Това си е един вид измама от твоя страна. Инвестиция в НИ е най - голямата глупост която можеха да родят брокерите в БГ.
  • 30 новата действителност

    8 2 Отговор
    "10 млрд от депозитите на домакинствата са между 30 000 и 500 000" - Ей там трябва да се целите. Сега ако ми кажеш как са разпределени - 90% коло 30К, останалите нагоре и 1% около 500К. Човек, който е спестил над 30,000 не е от типа дето вземат кредити, нали. Или ще трябва да чакате 30К да станат 80К или...

    А може би спестовниците вече си имат апартаменти, а? Що си мислиш, че някой като е събрал пари, на теб ще ги даде?

    А може би банките предпочитат вместо да дават кредити в БГ с риск да не си върнат 20% от тях, да ги изтеглят извън БГ, където парите не стигат.

    Значи пари в БГ много, пък пак имаме криза, но явно не финансова, а икономическа. Няма кой да инвестира парите в производство. Имаме си само строители и те прекалено много настроиха за кратко време. Бившите комунисти и борчетата са некадърни. Могат само да строят блокове, големи хотели и молове. За производство нямат акъл.

    Съобразявайте се със сегашната "нова действителност" или пазарът ще ви изхвърли от играта. Това е.

    Коментиран от #33

  • 31 АХХХ

    4 4 Отговор
    Банките са виновни и продължават да са – винаги съм го твърдял. „По света” сащо има доста виновни – банки, борси, правителства, централни банки. И държавата е виновна за последните 67 г. ли станаха (корпоративните интереси винаги влияят на политиката – такъв е светът). Въпросът е като посочим виновните, ние какво правим? С чиста невинна съвест, лягаме и чакаме да свърши тоя скапан живот в тоя крив свят, където нищо не зависи от нас?
    Като питаш, да ти кажа - бизнесът ми не е строителен, построихме това-онова за фирмата, да си го ползваме, вкл. едно хотелче до морето (не е в Сънито и кредита отдавна го върнахме, ха-ха). Ако видим зор, то ще е последното, което ще продаваме – отсега е пълно за сезона и персонала ни е ясен. Ако ви казват, че туризмът в БГ има бъдеще – вярвайте. За земеделието и преработващата пром. – също. Другото е търговийка и две камиончета да джиткат по вноса и износа – от началото на годината не са спрели. Търговийката навръх кризата се смряска до 50%, но остискахме и не се оплакваме. Обаче не става с реване, става с търчане. Хубавото на последните развития в БГ е, че търчането все повече се отплаща и търчащите му виждат хаира. Това, както неведнъж съм казвал, се дължи на отличната перспектива на България, която (перспективата) остана непокътната от кризата, напротив, покрай кризата съвсем ясно лъсва конкурентното ни предимство и потенциалът.

    Чудя се, ако си прочетеш последната част на поста 29, дали ще се усетиш какви глупости си написал?
  • 32 АХХХ

    0 0 Отговор
    Коментар 31 е за Голф 29.
  • 33 АХХХ

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "новата действителност":

    „Що си мислиш, че някой като е събрал пари, на теб ще ги даде?”
    .............................
    И аз това се чудя, обаче дават ми хората, първо ми дават и после събират. Сигурно им харесва това, дето пък аз им давам? А?

    Какво предпочитат банките, се вижда с просто око, за който го има...

    Акъл трябва, дали ще строиш, дали ще обгрижваш туристи (производство на услуги), дали ще произвеждаш тръби или хартиени опаковки, или сирене и салам, дали ще ореш и сееш ниви, все трябва акъл. Колкото повече отговорност носиш, толкова повече акъл трябва.

    Последното ти изречение е универсално валидно за всякаква действителност. Браво.
  • 34 новата действителност

    3 2 Отговор
    Аххх, като не си строител и се занимаваш с търговия, хотелиерство и имаш много работа как така 1/3 от коментарите под повечето статии са твои? Какъв интерес имаш да убеждаваш хората да купуват НИ?

    Май някой тук доста послъгва,а!?!

    "Колкото повече отговорност носиш, толкова повече акъл трябва" - значи бат-Бойко е гений!!! Отговорностите идват с разяирчването на бизнеса за който пък са нужни пари. А парите пък не са правилно разпределени в БГ заради тоталитарното ни минало. Затова някои хора (обикновено деца на бивяи партийни лидери) се оказаха с най-много пари в БГ. и понеже не могат да създадат производство на стоки с висока добавена стойност - автомобили, бяла и черна техника, качествен туризъм (не просто хотелче, а курорт със всичките му глезотии вместо панаир като в Слънчев Бряг)...

    "тръби или хартиени опаковки, или сирене и салам, дали ще ореш и сееш ниви, все трябва акъл" - Вярвам че го казваш в преносен смисъл, защото с такова происводство се занимават страните от третия свят. А ние искаме да продаваме апартаменти не на цени като в третия свят, нали ;)

    Коментиран от #35

  • 35 АХХХ

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "новата действителност":

    Ще ти го кажа направо – трябва акъл и за издържани причинно - следствени връзки и логични съждения в словесните ти изяви. Трябва акъл и да не правиш предположения при дефицит на надеждна информация, както и да възприемаш адекватно наличната такава. За да даваш оценка, трябва да си способен на преценка – и затова трябва акъл и солидна подготовка.

    „... не могат да създадат производство...”
    Интересно ти какво си създал дотука? Или какво ще „можеш да създадеш”...
    Децата на другарите са факт, но са факт и нормалните образовани (или просто умни и предприемчиви) хора, които знаят, могат и действат, а не само проповядват по форумите как Космоса им пречи, иначе са много кадърни. И децата на другарите, и мутрите и мафията и монополите и корупцията... са факт, но далеч не са всичко. Затова пък си държим на тях, повтаряме ги до припадък, защото са идеално оправдание за собствената ни нищета (материална, интелектуална, духовна).


    За „третия свят” и кое производство е достойно за „първия свят” може да си говорим когато се информираш достатъчно, за да имаме база за разговор. Смехотворно е плакалници за 200 евро квадрата да имат претенции на арабски шейхове. Я се дръжте на положение.

    П.П. Докато ти драсна отговора, уговорих едното камионче утре да тръгне за една държава от ЕС за моя стока и пътьом да хвърли там в един съседен град едни български боклуци (като от третия свят). Какво им харесват толкова в "първия свят" не знам, обаче камиончето ще е пълно.

    Коментиран от #39

  • 36 До-новата действителност

    3 1 Отговор
    Един съвет! не се занимаваи със тоя "аХХХ" това е поставено лице и дрънка само глупости ,не виждаш ли че никои не му обръща внимание/не си заслужава/Виж по надолу 3-коментар е описал точно и ясно как деисват банките, така че ВНИМАВАИТЕ

    Коментиран от #40

  • 37 asdasd

    27 0 Отговор
    На въпрос как оценяват материалното положение на семейството си днес в сравнение с преди една година, 62% от анкетираните посочват, че сега е по-зле, 33%, че няма разлика, и едва две на сто заявяват, че е по-добре.
    41% от анкетираните смятат, че материалното положение на семейството им ще се влоши през следващите 12 месеца, 31 на сто, че ще остане същото, и 11 на сто, че ще се подобри, показват данните.
    86%о от участвалите в проучването смятат, че цените на основните стоки ще растат в близките 2-3 месеца, пет на сто, че няма да се променят, и едва 1 процент смятат, че ще намаляват.
    52% от анкетираните очакват, че безработицата ще расте, 24%, че ще остане на същата, а 7 на сто, че ще намалее.

    Сега от плюсовете и минусите на коментара ще видим какво мислят хората за цените на недвижимите имоти. + ще падат - ще се вдигат :)
  • 38 Галъп: 62% от българите се чувстват обеднели

    1 0 Отговор
    През последната година благосъстоянието на над 60% от българите се е влошило. Това показват данните от социологическо проучване на ББСС "Галъп интернешънъл", проведено сред 1 005 души в страната.

    На въпрос как оценяват материалното положение на семейството си днес в сравнение с една година по-рано, 62 на сто от анкетираните посочват, че сега ситуацията е по-зле, 33 на сто казват, че няма разлика, и едва 2 на сто заявяват, че е по-добре.



    Повече от половината от анкетираните очакват, че безработицата ще расте, а едва 7 на сто - че ще намалее. Две трети от запитаните смятат, че общото икономическо положение в страната е станало по-лошо.

    Цените, материалното положение, безработицата, здравеопазването, селското стопанство, данъците са областите, в които правителството се справя по-лошо, показват данните.

    „Тревожно е, че е на път да се изпари онзи крехък оптимизъм, че България е в състояние да излезе от кризата скоро и отново влизаме в ситуация на фрустрация, високи равнища на тревожност, отчаяние в много социални прослойки“, посочи социологът Живко Георгиев.

    (БТА)
  • 39 българските боклуци

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "АХХХ":

    ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА КАТО АРАБИТЕ И ДА СЕ ПОМЕТЕ ЧЕВЕНО-СИНЯТА МЪГЛА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИИИИИИ,
    САМО ТОГАВА БГ ЩЕ СЕ ОПРАВИ И ИЗЧИСТИ ОТ ТАКИВА ОЛИГОФРЕНИ КАТО АХХХ
  • 40 българските боклуци

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "До-новата действителност":

    ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА КАТО АРАБИТЕ И ДА СЕ ПОМЕТЕ ЧЕВЕНО-СИНЯТА МЪГЛА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИИИИИИ,
    САМО ТОГАВА БГ ЩЕ СЕ ОПРАВИ И ИЗЧИСТИ ОТ ТАКИВА ОЛИГОФРЕНИ КАТО АХХХ

    Коментиран от #41

  • 41 ХЪШ от НОВО ВРЕМЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "българските боклуци":

    "ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА КАТО АРАБИТЕ И ДА СЕ ПОМЕТЕ ЧЕPВЕНО-СИНЯТА МЪГЛА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИИИИИИ"

    УПЛАШИХТЕ ЛИ СЕ БЕ БОКЛУЦИ?
    КАКВО ИМА ОЩЕ ДА ГYБИТЕ
    САМО ЕДНА ДУША ВИ Е ОСТАНАЛА,
    И НЕЯ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ВИ Я ВЗЕМАТ...
    ВСИЧКО ОСТАНАЛО СА ВИ ГО ПРИБРАЛИ !!!

    ХАЙДЕ, НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ЧАКАТЕ, ИМОТИТЕ НЯМА ДА СТАНАТ по 200 EUR/m2, ДОКАТО АХХХ ги ПРОДАВА

    Коментиран от #42

  • 42 Наблюдател

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "ХЪШ от НОВО ВРЕМЕ":

    Абе, я остави на мира раята
    не виждаш ли с какъв материал имаш работа
    в БГ всеки се интересува само как да се уреди с далавера
    за какъв го мислишн ти бай Ганя си

    Коментиран от #43

  • 43 Цървул

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдател":

    По-добе да продължаваме да си духаме таратора

    Коментиран от #44

  • 44 НАДИГНАЛ СЕ ХУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Цървул":

    БРАВО бе Цървул, накара ги тези двете ценгета
    АХХХ и гумената глава НАПРАВО да ГЛЪТНАТ БАСТУНА !!!
    Ха за много ракии, че ако се почне в БГ както в Близкия Изток има ДОСТА ГУМЕНИ ГЛАВИ ЗА ПУКАНЕ...
  • 45 ГОЛЯМ БОКЛУК

    2 0 Отговор
    ГОЛЯМ БОКЛУК като лавина се е натрупал в БГ,
    требе да се чисти...
  • 46 Д0-АХХХХ

    5 0 Отговор
    "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" НАИ ИЗМАМНАТА бАНКА,БЯГАИТЕ ОТ ТАМ ЧЕ ШЕ ЗАХАПЕТЕ ДЪРВОТО
  • 47 NK

    5 9 Отговор
    До всички продавачи !
    С настъпването на пролеттта пожелавам на всички продавачи да запазят цените си такива, каквито са в момента. Още малко време е необходимо и цените, макар и бавно ще тръгнат нагоре. Не логично е да продаваме /подаряваме/ на който и да селинджър дошъл в "Софето" апартаменти, които дори не ги е заслужил. Всеки, който е купил респ. инвестирал знае каква е цената.

    Коментиран от #48

  • 48 varna

    10 6 Отговор

    До коментар #47 от "NK":

    до всички така наречени селяни, не се бутаите в грозната софия, е ми елате във варна.
    във варна се живее сто пъти по добре.
    и тогава такива като NK ще си останат сами в селото софия, каквото винаги си е било.

    Коментиран от #49, #52

  • 49 bubblehead

    4 7 Отговор

    До коментар #48 от "varna":

    Съгласен съм във Варна се живее някъде между 100 и 200 пъти по-добре от София. Мда! Ха-ха-ха!
  • 50 до NK

    11 3 Отговор
    "Още малко време е необходимо и цените, макар и бавно ще тръгнат" - пак надолу ;) Не за друго, ами трябва първо икономиката да тръгне нагоре, ама наистина нагоре, а не само според стъгмистиката и според Аххх, да се стопи с 5% безработицата, да се повишат доходите (а не средната заплата според стъгмистиката), да мине известно време и хората да забравят онези истории на продадени от банката на половин цена ипотекирани имоти. Има няма 2,3 или 5 години. Пък до тогава лек спад + инфлация от 5% на година (на стоки от първа необходимост) ще направи "инвестициите" от 2008 мноооого печеливши.
    Чакайте, чакайте..., а NK е пуснал всичко на пазара и само докато го питат за апартаментчето смъква с 2 хиляди евро, ама вие чакайте, че иначе NK ще има конкуренция и ще трябва и на сайта са смъква с 1000 евро всеки месец.
  • 51 до всички купувачи

    5 0 Отговор
    "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" НАИ ИЗМАМНАТА бАНКА,БЯГАИТЕ ОТ ТАМ ЧЕ ШЕ ЗАХАПЕТЕ ДЪРВОТО
  • 52 Ха-ха-хахххх

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "varna":

    Ако всички неродени в София поне се изнесат от града ни, то тогава няма да имаме никакви задръствания, градския транспорт няма да е толкова изкъртен и потрошен ( едни от най-потрошените са колите до Студентски град и циганските махали - правете си изводите сами), центъра няма да е блокиран от паркирани по улици и тротоари коли, бюджета ще стига за изкърпане пъки и не само на дупките и ще може човек да се придвижва нормално в столицата, така, както беше например 94-5г. Така че ходете ако щете във Варна, където било 10пъти по-хубаво от тук, ако щете в Джебел и Кърджали, само не се тикайте тук куцо и сакато, пък после плюйте по форумите как тук било отвратително. Ами до преди 15г не беше, но за съжаление няма как да се въведе отново МЕСТОЖИТЕЛСТВОТО.

    Коментиран от #53

  • 53 АХХХ

    14 5 Отговор

    До коментар #52 от "Ха-ха-хахххх":

    Ако това стане, няма да има кой да работи и да плаща данъци (и в момента не се намират читави хора за работа, безработицата е под санитарния минимум), бизнесът ще се изнесе, бюджетът още по-малко ще стига, и ще трябва да се мести столицата. Ха-Ха!
    Това разбира се, няма да стане, така че, на който му пречи софийската лудница, спокойни градчета и селца - бол. И квадрати по 200 евро тук-там даже...
    Стоиш ли си в София, Ха-ха-хахххх, ама накрая Аххх, както ти споменах преди 3 месеца.

    Коментиран от #55

  • 54 А ..?!

    17 1 Отговор
    Има ли още луди да теглят кредити ?!
  • 55 varna

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "АХХХ":

    АХХХ, благода за прекрасния отговор, на иначе клупавия коментар от Ха-ха-хахххх, като си прав си прав, не мога да си кривя душата.

    Коментиран от #56

  • 56 АХХХ

    18 1 Отговор

    До коментар #55 от "varna":

    Обичам да съм прав. За да те зарадвам още малко, ще добавя, че в Бургас и Варна задръстванията вече са съизмерими със софийските целогодишно. Пък в сезона от май до юни става лудница, да което имат немалък принос и кореняците софиянци, които не си стоят по родните къщи през лятото. Но няма как, бизнесът си е бизнес.
    Абе, Варна, какво стана с хотелчето в Божурище по 200 евро? Да не го изтървеш, че от есента цените тръгват нагоре. Питам да поддържаме огъня на „дискусията”. Ха-Ха!
  • 57 АХХХ

    0 1 Отговор
    Пардон, сезонът е до септември.