Last news in Fakti

25 Март, 2011 07:56 4 556 0

Най-големите земевладелци в света

  • земеделска-
  • земя-
  • класация-
  • площ-
  • елизабет

Около 21% от земята на нашата планета е притежание на кръг от избрани хора, става ясно от класация на Business Insider. Освен, Кралицата на Англия, която символично притежава дори Канада и Австралия, в списъка на хората, които притежават най-много земя влизат някои американски милиардери като Тед Търнър и братята Ървинг. Хората, които притежават най-много земя в света са:

15. Тед Търнър
Притежава общо над 8 000 кв. км. В САЩ той има хиляди квадратни мили от ловни земи в Джорджия и Монтана. Притежава около 44.515 кв километра в Аржентина.

14. Шейх Хамад Бин Калифа от Катар

Притежава цялата територия на Катар (11 437 кв. км).

13. Джеймс, Артър и Джон Ървинг
Притежават около 14 568 кв. км в Мейн и Нова Скотия. Те са хората, които притежават най-много земя в САЩ. Братята са наследници на J.D. Irving Group. Притежават много гори, от където компанията добива дървесина за производството на хартия.

12. Кралят на Свазиленд Мсвати
Притежава територията на Свазиленд (17 363 кв. км), една от най-малките държави в Африка.

11. Емирът на Кувейт
Притежава почти цялата (17 806 кв. км) територия на Кувейт. В частта от страната, която Емирът не контролира, се намира американската военна база в Катар, която е най-голямата в региона.

10 Крал Летси от Лесото
Притежава площта на страната (30 555 кв. км), в които влизат и диамантените мини на републиката.

9. Кралят на Бутан Джигме Кесар Намгел Уангчук
Притежава 47 000 кв. км от Бутан, голяма част от които са годна за обработване земя. Той е на престола от 2008 г.

8. Кралят на Йордания Абдула Втори
Притежава територията от 92 200 км на Йордания. Една от малкото държави, които са членове както на Арабската лига, така и на СТО.

7. Кралят на Непал Гянендр
Притежава територията на Непал (147 181 кв. км) и технически е владетел на връх Еверест.

6. Султантът на Оман Кабус
Притежава територията на Оман, която е предимно пустиня, най-важни са пристанищата й. Кабус е доста либерален лидер, по разбиранията в тази част на света. Той дори допуска жени на правителствена служба.

5. Кралят на Тайланд Бумибиол
Притежава територията на Тайланд (514 000 кв. км), като най-важни са крайбрежията, популярни за туристите и икономически силните градове. Той е на престола от 1950 г. Тайланд е бившата държава Сиам. Той е най-дълго задържалият се на престола азиатски владетел и е толкова популярен, че през 2009 г. слух за влошеното му здраве предизвика срив на фондовата борса в страната.

4. Кралят на Мароко Мохамед Шести
Притежава територията на Мароко, която е исторически ключов регион за търговия между Европа и Африка. Негово състояние се изчислява на 2 млрд. долара.

3. Папа Бенедикт
Притежава Ватикана, плюс още над 300 000 кв. км земи на Католическата църква по света.

2. Кралят на Саудистка Арабия Абдула
Той има абсолютен контрол над богатата на петрол територия на страната (2 218 000 кв. км).

1. Кралица Елизабет Втора
На хартия Кралицата притежава Великобритания, Северна Ирландия, Канада, Австралия, Фокландските острови. Тя е много преди всички монарси в класацията - вторият в нея - Крал Абдула притежава едва около 12% от нейните владения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА