Last news in Fakti

3 Април, 2011 00:30 5 477 5

Бункери пазят богатите от края на света

  • бункер-
  • лукс-
  • убежище-
  • богаташи

Земетресения, цунами, пожари, наводнения и проблем с ядрени реактори - всички тези катаклизми накараха много хора да се замислят за тленността на собствения си живот. И за своята лична безопасност, доколкото можем да я осигурим. Някои дори отидоха още по-далеч и решиха, че спасението на живота им също трябва да бъде комфортно и, доколкото е възможно, шик. Именно на това желание отговаря и нарасналото производство на бункери в стил лукс.

Конкретно за САЩ, търсенето на такива luxury убежища се е увеличило с 20 до 1000%! "Продажбите ни достигнаха невиждани размери, трудно удовлетворяваме търсенето на нашите продукти", заявява Кевин Томпсън, собственик на американската компания Northwest Shelter Systems, производител на бомбоубежища. Неговата компания създава скривалища, цената на които се колебае между 200 000 и 20 млн. долара. Друга компания, конкурент на Northwest, е Vivos sells rooms. Нейните цени са малко по-ниски. Срещу 25 000 долара фирмата предлага на своите клиенти скривалище за 200 човека. Търсенето на подобни съоръжения е нараснало до 1000 процента. Според шефа на Vivos Робърт Вичино, хората са много изплашени от случилите се в последно време стихийни бедствия - земетресения, цунами, проблемите с японската централа "Фукушима" и повишената по тази причина радиация. Един от бункерите на компанията, построен в Небраска, изглежда особено разкошно - на площ от около 13 000 кв.м. са събрани медицински център, кухни, стая за молитви, компютърна зала, стая за билярд, напълно оборудван винен погреб. В подобно помещение и с такива запаси 950 човека могат да преживеят цяла година.

От Vivos дори са разработили концепция за мрежа от 20 подземни бункера, разположени до най-големите градове в САЩ. Скривалищата имат звездообразна форма, от двуетажния център като лъчи се отделят десет жилищни отсека. Бункерите са способни да издържат ядрен взрив, химическа или биологична атака, удар от астероид, стихийни бедствия като пожари, земетресения, наводнения. Във всяко съоръжение могат да се поберат до 200 души и да преживеят в него до една година. Стаите са напълно мебелирани, жилищните площи разполагат с бани, кухни, столови. Бункерите имат автономна система за енергийно захранване, водоснабдяване и очистване на въздуха. Обитателите разполагат с медицинско оборудване и дори с автомобили. Цената на един бункер е 10 милиона долара. Още $50 000 струва зареждането с провизии, лекарства и други необходими за оцеляването неща. Компанията вече има доста дълъг списък от клиенти. Със строеж на антиапокалиптични бункери се е заела и италианската фирма Matex Security Projects. Нейните убежища гарантират защита срещу атомен удар, химически и бактериологични атаки, наводнения. Над 1000 души вече са си поръчали персонални бункери.


VIP скривалища и за руските олигарси

Все повече състоятелни руснаци, притежаващи скъпи вили на Рубльовка (богат квартал край Москва), строят в имотите си бункери.

Търсенето на частни бомбоубежища расте със стремителни темпове и в бившите съветски републики. Пазарът веднага реагира на интереса на жителите на Рубльовка. Вече редица компании предлагат изграждането на VIP бункери. Според представител на подобна фирма стойността на бункера е съпоставима с цената на жилище от бизнес класа в Москва. Например най-малкото бомбоубежище с площ от 35 кв. метра струва около 3 милиона рубли (около 100 000 долара).

На-скъпият бункер е струвал на възложителя 9 милиона рубли. Строителите на бункери гарантират на собствениците защита от терористични атаки, техногенни катастрофи и стихийни бедствия. В бункера има система за филтриране на въздуха (както в подводниците или космическите кораби), работят датчици за вредни изпарения и климатични промени. Бомбоубежищата може да бъдат оборудвани с всевъзможни неща, които клиентите си поръчат, твърдят строителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mangasar

    6 0 Отговор
    При ядрен взрив или друга там простотия първо ще урат богатите и не от друго а от СТРАХ :))))
  • 2 трезво мислещ

    4 0 Отговор
    Всичко беше шест докато не стигнах до израза удар от астероид.Удар от астероид затрил динозаврите а тези динозаври ще бъдат пощадени,бре вяра голяма.Значи ще издържи на удар на астероид един такъв бункер а ако удара е директен и зейне един кратер по голям от гранд каньона кво ще стане.Тя нашата ще е по лесна за някои смърта ще е моментална, но все ми се ще да видя как Бил Гейтс,Доналд Тръмп или някой руски олигарх как ще копват на нивата кат им привършат провизиите щото магаретата ще са изпукали.

    Коментиран от #3

  • 3 инжинер

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "трезво мислещ":

    ха, ха, важното е да се въртят парите.
    то ако удари астероид, ядрената зима ще продължи години, така, че даже няма да имат възможност и да копат на нивата.
    абе тва богатите са големи задници, мислят си, че света е създаден, само за да могат те да серат върху него.
  • 4 Вили Кръстева

    3 0 Отговор
    До къде още можем да стигнем...
    С такива бункери по здравната каса дали можем да се снабдим :) :) :)
  • 5 Андрешко

    0 0 Отговор
    Много ми е кофти какво ще стан е с парите на "динозаврите". За какво ще си ги харчат за едната година живот с дузина себеподобни в един бункер.