Last news in Fakti

5 Май, 2011 00:00 1 718 1

Държавата си взе НДК

  • ндк-
  • собственост-
  • промяна-
  • актив

Националният дворец на културата до седмица ще бъде пререгистриран в еднолично акционерно дружество под шапката на финансовото министерство. С това държавата ще сложи точка на съществуването на НДК като търговско стопанско обединение - отдавна отпаднала от законодателството юридическа форма. След преобразуването си комплексът ще бъде длъжен като всяко търговско дружество да плаща корпоративен данък и да обявява прозрачно финансовите си резултати в Търговския регистър. Това обявиха след вчерашното заседание на кабинета финансовият министър Симеон Дянков и колегата му Вежди Рашидов. Двамата уточниха, че ръководството на НДК вече е сменено и на мястото на дългогодишния директор на двореца Христо Друмев ще има тричленен борд.

"НДК е обявено за търговско стопанско обединение още през 1986 г. и въпреки решение от 1991 г. да бъде преобразувано в ЕАД това не се е случило", обясни Дянков. Като търговско обединение дворецът се е оказал встрани от общото законодателство и години наред не е плащал данъци, а от него в културното министерство не е постъпил и един лев постъпление, допълни културният министър Рашидов. Той добави, че след промяната във формата на дружеството се надява на постъпления, които сериозно да облекчат държавния бюджет за култура.

До преобразуването на дружеството и рокадата в ръководството се стигна след разпореден одит в Двореца на културата. Държавната финансова инспекция още работи по окончателното заключение на документа, но предварителните резултати показват серия от нарушения в областта на обществените поръчки, обясни Симеон Дянков. "Към новото еднолично дружество впоследствие ще бъдат включени и активите на фестивалния комплекс във Варна, който също е следвало да се преобразува в ЕАД още през 1991 г.", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 acdc

    9 3 Отговор
    Айде да си вземе и Фестивалния комплекс във Варна, ама с одит за 20 години назад...