30 Юни, 2011 01:13 5 874 13

Имотните измами показват, че няма реформа в съдебната система

  • измами-
  • имоти-
  • съд-
  • дела

Съдебните дела за имотни измами се точат с години и масово се прекратяват заради изтекла давност. С този факт шефът на инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова защити тезата си, че реформата в съдебната власт трябва да тръгне от долу. Като се види кой какво прави, а не пак да се умуват промени в конституцията.

"Хората питат как така дела за такива измами се точат по 6 години", обяви Караиванова. Тук спокойно може да се добави и въпросът защо има прокурори, които обявяват много такива престъпления за гражданскоправни проблеми, карат хората да съдят измамниците в граждански съдилища. При това го правят с ясното съзнание, че там те ще загубят срещу парите на наглите бандити, откраднали имота им и наели скъпи адвокати. И защо държавното обвинение забравя за правото си да иска по граждански дела заличаване на нотариални актове, написани при измамни обстоятелства?

А точно случаите на хиляди невинни българи, останали без домове, показват, че са погазени всички принципи, върху които би трябвало да е построена една държава - законност, справедливост, защита на живота, здравето и имуществото на хората.

Въпреки всички шумно обявявани мерки през последните години прелом в криминогенната обстановка все още не е постигнат -

имотните измами не секват, а имотната мафия си остава ненаказана


Вярно е, че бе направен един голям пробив в противодействието им с осигуряването на достъп на нотариусите до Националната база данни "Население" на регионалното министерството и до информационния фонд за българските лични документи. Преди това МВР ревниво си пазеше информацията, а нотариусите се оправдаваха с липсата на този достъп, когато поредният измамник с фалшива лична карта крадеше имот. Сега с този достъп при 120 000 справки за редовността на личната карта на един или друг купувач и продавач са установени 30 опита за измами. Но с това се приключи. Оказва се, че дори междуведомствената работна група, създадена преди 3 години, за да координира предприемането на мерки за противодействието на този бич, не се е събирала от много време насам.

Засичането на съмнително малък брой опити за измами чрез лични карти говори, че бандитите са сменили стратегията и имотните измами не намаляват. Очевидно, докато държавата затвори една "вратичка" за измами, то вече са отворени други поне две.

В момента

шлагер са кражбата на имоти на починали, възрастни хора или лица

с психически разстройства. Наскоро бе разбита цяла адвокатска кантора, замесена в схеми за точно такива измами. Според разследващите трима адвокати и четирима съучастници са придобили с фалшиви документ над 20 имота. Прибирали са и спестяванията на старите хора. В схемата се оказа замесен и служител в столична община, който е подавал данни дали покойникът има наследници. После някой се представял за внук или друг роднина на покойника с фалшиво удостоверение за наследници и завещание. Според самите разследващи един от адвокатите е бил близо 5 години в схемите с имотни измами. И тук

идва логичният въпрос защо въпросният юрист е задържан чак сега

Оказа се, че и полицай е съдействал на бандата. Но това е само една от многото, които безпрепятствено продължават да мамят. И тук идват няколко основателни въпроса.

Колко още години ще минат, преди да бъде приета идеята на Нотариалната камара за т.нар. последно пълномощно, което може да сведе тези измами до минимум. Става дума за това всички възрастни, психично болни и поставени под запрещение да дават права на разпореждане с имуществото си само на най-близки, роднини, медицинско лице, социални работници. Нормално е да се направи и регистър на тези хора, в който срещу тяхното име да има три-четири лица, които съответният нотариус, пред който се изповядва сделка, да уведомява и да пита дали знаят какво се случва с имота. Това ще направи сегашните измами невъзможни.

Странно обаче тези промени не се правят. Защо ли?

И става както с фалшивите лични карти, чрез които години наред се крадяха имоти. И стотици и дори хиляди хора останаха без имоти. Както сега хиляди възрастни и болни хора, както и техните наследници остават без такива.

Другият шлагер в момента е завземането на имоти. Особено на хора, които са в чужбина, или на такива, които заради кризата са зарязали и нито използват, нито дават под наем домовете си. И тогава измамниците твърдят, че са техни, а документите на истинските собственици са фалшиви. И се стига до завеждане на гражданските дела, които се точат с години. Има дори и случаи да се завземат големи имоти - бивши цехове или предприятия, сменя се предназначението им, наема се охранителна фирма

и измамниците гордо се обявяват за собственици

И никой не може да припари там, камо ли истинските собственици. Почти винаги прокуратурата и МВР, затова често са основателни съмненията, че са част от схемата. В тази графа са и измамите, при които се крадат имоти чрез т.нар. обстоятелствени проверки - с фалшиви свидетели.

Започват масово да гърмят и чужденци, закупили имоти у нас в големите комплекси. В тези случаи се твърди, че не става дума за класически имотни схеми, а по-скоро за измами чрез прехвърляне в Търговския регистър на собствеността на фирми, от които чуждите граждани купили имоти. Обичайно след смяната на титуляра на фирмата новите собственици обяснявали, че нямат договор с хората, платили за имотите. И тук следват дълги години съдебни битки с неясен резултат. Както е и с измамите при закупуване на имоти на зелено.

Очевидно е, че

няма имотна мафия без участието на високопоставени чиновници


кметове, министри, адвокати, нотариуси, прокурори, съдии, депутати. Едни помагат за извършването на измамите, другите не ги наказват, трети пишат закони, които ги позволяват, четвърти забравят да впишат някой акт за държавна или общинска собственост и после изведнъж се оказва, че някой е откраднал имота.

Как стана така, че например шумно обявена далавера, известна като "Златното пате", не е стигнала до съд и присъда. По нея сред разследваните бе братът на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков - Петър. Според прокуратурата той и негова съучастничка се сдобили с фалшиви документи за собственост на парцел от 14 декара в столичния кв. "Стрелбище". След това подправили подписа на кмета и настоящ премиер Бойко Борисов и взели имота с цена 10 млн. лева. А върху него е и детска градина с името "Златното пате". Малко след ареста на Драшков от МВР обявиха, че по този случай се проверяват и други три сделки, макар че той не бе обвинен за тях. Накрая Драшков обаче бе пуснат от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, което постави под сериозно съмнение доказателствата срещу него. А около тази афера се трупат много въпроси без отговор. Включително и доколко подписът на Борисов е бил действително фалшифициран.

Но прокуратурата и МВР очевидно предпочитат да мине още време и съвсем да се забрави за тази измама. Да не говорим, че вече споменатият бивш кмет и настоящ премиер твърдеше, че предал на главния прокурор Борис Велчев

още "шест-седем" случая на продадени общински имоти с фалшификация на подписа му

Но вероятно и той вече е забравил за тези сделки. Да не говорим за версиите, че в поне един от случаите е имало истински подпис. Или прокуратурата и тук ще се оправдае с претовареност? Но какво се чака, та вече над две години не стига до съд скандалът с имотни измами, извършвани през деловодството и архива на Софийския районен съд. Шумно бяха арестувани адвокат и деловодителка със звучното прозвище Дани Пачката. За нея се твърдеше, че е инструктирана за далаверите от съдия, който така и не бе разкрит и арестуван. Обявено бе, че деловодителката от архива е късала и унищожавала валидни стари нотариални актове. Веднага се появявали лица, които твърдели, че имотите са техни, и с фалшифицирани документи цяла мафиотска група е придобивала собственост върху терени и апартаменти из цяла София. В групата имаше и дори заподозрян нотариус, но все едно, че нищо не е станало.

А трябват толкова малко усилия, за да се сложи зад решетките тази добре организирана престъпност. В момента и при действащото законодателство е достатъчно бързо да има присъди за документно престъпление. Което се доказва много лесно. Така на базата на присъдата по наказателното дело измамната сделка веднага ще бъде обявена за нищожна и от граждански съд и хората ще могат да си връщат имотите. Но не се получава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 потърпевш

    14 0 Отговор
    Това е така,но защо не се вземат мерки? Защо функциите на Инспекторатът към ВСС се свеждат само до проверка на срокове? Кога ще бъдат вкарвани в затвора съдии-престъпници? Затворите са пълни с дребни престъпници, а едрите престъпници съдии,адвокати,нотариуси и др. длъжностни лица защо са на свобода? Съдийка от Велинградския районен съд и съдии от Пазарджишки окръжен съд работят съвместно с имотната мафия, като потъпкват най-безцеремонно законите на страната.
  • 2 Al

    1 5 Отговор
    Vajno e spored mene vurhu sofiq da ima vtora po visha sofiq sustavena ot selqci hahaha. A slun4. brqg mi se vijda nezastroen.
  • 3 Друг потърпевш

    9 0 Отговор
    Никога няма да има осъдени, защото и полицаи и съдии са в схемата. Съвсем наскоро пуснахме жалба срещу измамниците от ЮМБ ГРУП в 6-то районно, след което доверен човек от районното ни осветли, че е безсмислено. Въпросните измамници от фирмата си плащат на дознателите и следователите. И като потвърждение на това след месец от районното казаха, че нямало достатъчно доказателства за измама! А имаме налице измама в особено големи количества, 4-5 милиона лева са присвоени от обикновени граждани като всички нас. Затова просто трябва да се обесят и разстрелят публично всички в схемата, друг начин няма!
  • 4 до потърпевш

    8 0 Отговор
    Само отстрел му е майката, а труповете - в паркирана на слънцето кола, докато потекат!!!
  • 5 БГ

    4 0 Отговор
    Е хубаво информирахте ни за нещо което се знае отдавна и какво?Някой да си е мръднал пръста да промени това?Само си пишеме,приказваме и нищо.
  • 6 БГ

    2 0 Отговор
    Е хубаво информирахте ни за нещо което се знае отдавна и какво?Някой да си е мръднал пръста да промени това?Само си пишеме,приказваме и нищо.
  • 7 Yo

    2 0 Отговор
    Ех, ако могат сегашните да накарат всички т.н. магистрати да се самооттеглят, а ние да се оправяме без тях...
  • 8 Само наблюдател

    3 0 Отговор
    Народ от крадци, държава на крадци. Народ измамници, държава от измамници. Моето скромно мнение е, е че петвековното робство ще отеква пет века още след освобождението. Турската ориенталщина и рушветите са останали в съзнанието на хората като мъртва кост в живо тяло, която не можеш да излекуваш. Силно се надявам децата на нашите деца да се родят честни и почтени хора каквито е имало във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ преди 10 века. За тези които днес вършат небивалици върху гърба на обикновения човек няма дума с която да ги обидиш или засегнеш. Хан Крум да възкръсне ще има да коли и беси дорде останат само бебета, старци и бабички в инвалидни колички.
  • 9 Имаше една мисъл

    3 0 Отговор
    Когато в една държава настане варващина и беззаконие, започва упадъка на един народ. Тъй или иначе след 50 години циганите ще са мнозинство а ние малцинство, защото според българина да уважаваш съгражданите си е най-отвратителното нещо на този свят....
  • 10 otvratena

    2 0 Отговор
    Казвате нищо не може да се направи,само си говорим и пишем коментари!Отчасти е така....
    Но можете с писма да информирате Страсбург,Европейската Комисия,Европейския парламент и т.н.
    ,,Изгорелите"чужденци как сигнализират и се оплакват че са измамени в България?Не си мислете че Брюксел ще подмине писмата ви,ако всеки пострадал изпрати жалба-това ще са хиляди писма и жалби и сигнали,които ще уличат българските власти в безхаберие....а те в Брюксел това и чакат-ще спрат европарите,а тогава нашите ще са принудени да вземант мерки с ефективни присъди за милите ни магистрати и останалата паплач!
    Аз самата съм замислила да разпратя писма,статии,сигнали,защото съм съпричастна с болката и нещастието на нас българите!
    Разни цигaнски отрепки и нагли рецидевисти съдиат България в Страсбург!Какво чакате Вие?
  • 11 Маргарита

    1 0 Отговор
    А кметовете по селата който работят като брокери ,ще бъдат ли отстранени от работа ? те дори за на заплата от фирмите който изкупуват земи . Докога ще бъдат тези измамници на власт ?
  • 12 Христина

    0 0 Отговор
    Подадох жалба до Инспектората на ВСС, шеф на който е въпросната Ана Каракашева, поради факта, че следствено дело за имотна измама се влачи вечи 12 години, като прокурорите многократно спират или прекратяват делото на съвсем формални основания, или на уж несъществуващи доказателства, и след съдебни определения вече 3 пъти делото се връща в СРП за доразследване. Отговора на Инспектората към ВСС беше, че делото е тежко и е нормално да се разследва 12 години......така, че очевидно г-жа Ана Каракашева само си говори по медиите, но реално в институцията, която оглавява, не правят нищо за прекратяване на порочната практика за дълго и безмислено проточване на следствените дела до ицтичане на давностния им срок.
  • 13 Ренета Стоянова

    0 0 Отговор
    Проф. Д-р Петър Раймундов, ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРОКУРОРА ПО ЧЛ. 537, АЛ. 3 ГПК http://softisbg.com/dannies_blog/petar%20raymundov%20za%20pravomoshtiyata%20na%20prokurora%20po%20537%20al.%203%20gpk%20%20.pdf

    Аз съм дъщеря на пострадала от имотна измама. Подадох сигнал преди повече от три години. По случая са образувани към 20 прокурорски преписки. Води се досъдебно производство от 2013. Два пъти се прекратява и връща. Отскоро имаме нов наблюдаващ прокурор. Готвим се и за гражданско дело. Оптимист съм. Блог на майка ми: http://softisbg.com/dannies_blog/