Last news in Fakti

22 Май, 2015 17:12 2 855 0

Будапеща с до 20% доходност при жилищата

  • будапеща-
  • доходност-
  • жилища

С 15% се е увеличил броят на туристите за последните пет години в Будапеща. Доходността за собствениците на жилища, които ги отдават на чужденци краткосрочно, достига 20%, а ако имотът се отдава дългосрочно доходността също е прилична – 5% на годишна база.

От последните пет години, едва през 2014 г. цената на апартаментите отчете ръст, който продължава и през настоящата година. За първото тримесечие поскъпването е в рамките на 13% спрямо същия период на 2014-а. По данни на Global Property Guide средната цена на реновиран апартамент в центъра на унгарската столица през миналата година, е бил 1520 EUR. В Прага например, цената е два пъти по-висока, а в Лондон – 17 пъти, посочват от консултантската компания.

Инвеститорите играят все по-голяма роля на пазара на недвижими имоти в Будапеща. За април 2015 г. 32% от сделките са били сключени с цел препродажба или отдаване под наем. За сравнение, през същия месец на миналата година този процент е бил 21%.

„20% доходност може да се постигне в редки случай, но тя все пак е факт. Случва се, когато имотът е с отлични характеристики. Това, което ние специалистите гарантираме като доходност, е 5%-8%. Що се отнася до инвеститорите, част от тях купуват с цел рентиерство, но също така висок е и процентът на тези, които го правят с цел получаване на унгарско гражданство. Именно това е, според мен, основната причина за ръст на цените при жилищата. През последните месеци търсенето изпреварва предлагането. Малко се строи, а чужденци, предимно руснаци и украинци, започнаха много да купуват с цел получаване на гражданство. Повечето купени от тях имоти, отдават под наем”, казва Дмитри Ефуни, управител на компанията Icon.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА