Last news in Fakti

19 Август, 2015 09:00 3 963 1

Кои са актуалните ремонти сега?

  • хаусмайстер-
  • ремонт

В края на август, когато големите горещини са на път да ни оставят, вероятно много от вас се замислят за ремонти - на апартамента, къщата, вилата. За да ви улесним с това какво от всички ремонтни дейности е важно да се свърши сега, докато имаме все още много хубаво време до есенните дъждове, ви предлагаме съветите на инж. Румен Димитров, изпълнителен директор Хаусмайстер АД.

Какви ремонти се правят сега, докато все още е сухо и топло?

Р. Д. Няма много логическа връзка между строителството в България и сезоните, но е редно в тоя сезон да се правят всички ремонти, които зависят от атмосферни условия. Това са най-вече:

- покриви, защото покривите се правят, когато е сухо;

- всички тераси, които са под открито небе;

- всички пространства, които са над подземни гаражи и са усвоени по някакъв начин – детски площадки или дворове и т.н.;

- всички вертикални планировки, които предполагат сухо време.

Може да се каже, че и смяната на дограма е сезонно явление, но тя не е чак толкова зависима от атмосферните условия – тя може да се смени и когато вали.

В този сезон се полагат всички капризни изолации, които зависят от влага и температура, т.е не могат да бъдат слагани при температури под 5 градуса и които не понасят дъжд, сняг и лед. Може да се каже, че това се отнася и за санирането и термоизолациите, защото финишният слой изисква благоприятни условия – всички мазилки, лепила и материали, които защитават термосистемата отвън, са капризни на температура и влага.

А в интериора?

Р. Д. Те са относително независими от климата. Всичко, което е свързано с мокри процеси, разбира се, през лятото става много по-бързо. Както и обратното – през зимата , дори и в обитаема сграда, всичко съхне много по-бавно.

По принцип, ако решите да правите сериозен ремонт, за предпочитане е той да стане сега.

Какво трябва да знаят клиентите при започване на ремонта?

То не е толкова свързано със сезона, колкото с технологията: принцип при всички ремонти е, че се правят първо промени или каквато и да е дейност по инсталациите - водопровод, канал, електричество. Защото те са свързани с къртене и възстановяване, в такъв смисъл дори и смяната на дограмата. И след като всички тези процеси са завършени, можем да започнем финишните процеси за едно помещение или за цяла сграда, които го правят вече годно за живеене.

Задължително ли е присъствието на архитект и/или интериорен дизайнер, когато се прави такъв сериозен ремонт?

Р. Д. Зависи - ако не се правят функционални промени, тогава едва ли има нужда, но когато ремонтът е по-сериозен и човек е решил да си направи нова кухня или нова баня, или по някакъв начин сменя функционалността на помещението, това естествено е свързано с промяна на инсталациите. Така че - да, когато се правят такива промени е важно да участва и интериорен дизайнер, за да може да се направи ясен проект за инсталациите и функционалното разпределение.

А когато се правят структурни промени?

За съжаление конструкциите на сградите в България, на по-старите, а и на по-новите сгради, не са ясни. Документите са загубени или не са достатъчно пълни и това, което отива в общината като документи към сградата, много рядко съдържа достатъчно информация, за да може да се знае какво има в една стена или една конструкция. Също така много от сградите, които се направиха в периода на кризата, са си сменили собственика няколко пъти и когато се стигне до ремонти и техническото лице тръгне да търси как е изпълнена тази сграда, се оказва почти невъзможно да се разбере. Тогава започва търсене и много често се случва напоследък да имаме проблеми с течащи гаражи, мазета и др. и се оказва, че за сгради, правени преди 10 г. не може да се намери достатъчно смислена документация, която да се използва.

Това означава, че трябва да се разкъртва и да се търси от къде идва проблема.

Кои са сериозните грешки, които обикновено се допускат при ремонти?

Най-сериозните проблеми, които се срещат поне в София, са свързани с лоши хидро- и термо-изолации. Не защото няма добри материали, не защото не са вложени. Има една странна безгрижност при производството на новите сгради, свързана с това, че някои инвеститори си спестяват квалифицирани кадри, които да следят какво се случва по време на строителството и да го описват, както би трябвало да бъде. В много случаи различните подизпълнители гледат да си свършат тяхната работа без някой да се грижи за връзката между това, което прави единия и това, което прави другия. Резултатът е, че на границата между двете дейности остава незавършена работа. Впоследствие се бърза да се продадат, за да може да се завъртят парите и този, който населява имота, започва да страда. Затова е важно единно ръководство на процесите, така, както работим ние. Екипът, който се занимава с ремонтните дейности, е съставен от хора с доста опит през годините и това помага много да се намират най-добрите решения, когато има проблем. Ние се грижим за комплексната услуга.

Разбира се, трудно е на този пазар човек да бъде универсален играч, но е важно поне изискването всяка една дейност да бъде документирана да се спазва.

Теменужка Захариева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.