Last news in Fakti

18 Април, 2016 20:16 2 188 2

София с нов главен архитект

  • главен архитект-
  • софия-
  • избор-
  • здравков
Арх. Здравко Здравков е новият главен архитект на София. Роденият през 1972 г. София с нов главен архитект

Здравков е получил най-много точки в конкурса за въпросната длъжност – 52.83 точки. Това, с което печели конкурса, е концепцията му „София – зелен град”.

Бил е главен на Червен бряг. Има собствено архитектурно бюро. От 10 години живее в столицата. Негово дело е проектът за единствения до момента у нас завод за автомобили в Ловеч. Освен там има реализирани проекти в София, Плевен, Кнежа и Ямбол.

Всички досегашни участници имат право в 10-дневен срок да обжалват избора. В случай, че кметът Фандъкова прецени, че възраженията са основателни, то конкурсът мое да бъде прекратен и насрочен нов.

Какви са плановете на новия главен архитект на София?

Ще създам нова реформа в НАГ. Ще създам добра координация между районните администрации и районните архитекти. Ще създам нов електронен портал, както и ще развия изцяло нов дигитален архив. В отдел „Териториално планиране” ще направя следните реформи: обединявам отдел „общ устройствен план” и отдел „Подробни устройствени планове” с цел по-ефективното прилагане на плановете от всички устройствени нива. Ще преразгледам функциите на отдел „Териториален кадастър” предвид предстоящото през 2016 г. влизане на 8 кадастрални карти и кадастралите регистри на 8 от районите в София.

Възлагам допълнителни функции на отдел „Благоустройствени дейности” и „Природни ресурси” с цел превръщане на София в привлекателен град. Създавам три нови отдела: „Анализ и развитие на транспорта”, който ще бъде основно координационно звено между всички звена и направления, които в структурата се занимават на Столична община с развитие на транспорта. Създавам нов отдел „Жилищни територии”, който ще се заеме с преструктурирането на жилищните комплекси, с функциите по енергийна ефективност.

Предлагам създаването на нов отдел „Недвижимо културно наследство”, което ще поеме координационни и контролни функции на паметниците на културата от местно значение предвид предстоящите промени в законодателството.

Най-важната част от моята концепция е създаването на звено за градско и пространствено планиране. То ще бъде натоварено с организирането на конкурсите в устройственото планиране, в избора на концепция и развитие на Столична община, както и ще обслужва инвестиционната програма на столицата. Звеното ще изготвя задания за устройствено планиране, инвестиционно проектиране и ще подготвя целия етап на конкурсната програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 0 Отговор
    Обаче не си от София, архитекте, няма да милееш за този град, спомените ти от детството са от другаде. Не познаваш духа на стара София. Общо взето, като кметицата.
  • 2 Софиянец

    0 0 Отговор
    Пълни глупости. Инж. Иван Иванов също не е бил от София, а по-добър кмет от него София не е имала.