24 Юни, 2016 16:55 2 419 1

Скоро всеки имот ще има ЕГН

  • кадастър-
  • имот-
  • егн

До две години 90% от територията на България ще е с единен дигитален многопластов кадастър. За сравнение, към момента кадастър има само за урбанизираните територии и 18% от земеделската земя.

„Както гражданите имат своето ЕГН, така вече и всеки имот от надземната и подземна инфраструктура в единния кадъстър ще има своя индификатор - с данни за историята му, собственици назад във времето и тежести, което ще създаде прозрачност и сигурност, ще намалеят спорове и конфликти", каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на първата национална среща на службите по кадастър и земеделие, която се проведе във Варна.

Какво ще донесе това на гражданите? Първото е, че общинските служби вече няма да изискват скици на имотите. Гражданите, също така, няма да се налага да се разкарват до общините, за да си вземат скиците, а ще им се дават по служебен път и на едно гише.

„Единният кадастър ще даде възможност за справедливо разпределение на субсидиите на тези, които работят, имат правно основание за своите земеделски земи като собственост или с платени ренти, както и за покупко-продажбата на ниви, която продължава да е най-интензивна", допълни министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от „Труд”.

Плановете са до 2020 г. между земеделските производители да бъдат разпределени 800 млн. EUR за директни плащания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джими

    0 0 Отговор
    гОЛЯМ ПРАЗ!Пак ще искат пари!