Last news in Fakti

4 Юли, 2016 13:50 1 473 2

Двама останаха претендентите за главен архитект на Варна

  • главен архитект-
  • варна-
  • конкурс

Арх. Виктор Бузев и арх. Жулиан Начев останаха в надпреварата за главен архитект на Варна. И двамата са акцентирали върху запазването на културното наследство на Морската ни столица в совите концепции. Сегашният главен архитект на града – арх. Бузев е събрал 4.86 точки. На второ място остава арх. Начев с 4.04 точки.

Арх. Бузев набляга върху създаването на програма за приоритизиране на обектите, заложени за реализация в ОУП на ниво община. За целта е необходимо главния архитект да работи в тясна взаимовръзка с професионалните и съсловни организации, ползвайки професионалния им и експертен опит при проектирането и реализацията на предвижданията на плановете, смята той. „Без подкрепата на строителния бранш ще бъде почти невъзможно провеждането на устройствените политики на територията на общината и региона” е мнението на арх. Бузев.

Необходимо е развитие на културния ресурс, с който разполага Варна, както и създаване и развитие на връзката на този ресурс със сектори като туризъм, спорт, образование, здравеопазване , транспорт, екология, индустрия и други. Това е заложено в концепцията на арх. Начев.

„Културно-историческия ресурс се използва по-скоро като "сезонна атракция". Необходима е устойчива стратегия за културно планиране,

с нова визия за цялостна реорганизация на културната инфраструктура на града и територията с цел опазване, популяризиране и развитие на културното и природно наследство” е мнението на кандидата за главен архитект на Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    0 0 Отговор
    За нещастие предполагам квалификацията и уменията на бъдещия архитект няма да са основополагащо за избора...
    Факторите, които ще определят избирането му са:
    1- Трябва да е угоден на ТИМ
    2- Трябва да е угоден на София
    - Както знаете в този град проектите се определят и одобряват само и единствено от ТИМ. Нищо не се прави без тяхното знание и без тяхно участие. От първостепенно значение са техните проекти и бъдещите им планове. Освен горното, тяхното задължително участие в обществените поръчки е основополагащо.
    Вторият фактор както споменах е София. Тук можете да откриете палитра от фактори.
    1- Омразата между София и Варна е пословична. За нещастие на Варненци парите от собствените им приходи отиват в София, която им връща около 10% от събраното без местните данъци и такси.
    2- София по същество е алчна и с мания за контрол.
    Столицата спазва принципът "Вашите пари са първо наши"! Приоритетно вървят проектите на Столична община, просто защото са решили, че след като са столица другите са длъжни да им плащат за комфорта.
    Като добавим, че като цяло столичани не са особено креативни всичко, което дава резултат като инициатива в другите общини трябва по всякакъв начин да бъде саботирано и отнето.
    Искате примери?
    - Волейболните срещи във Варна бяха толкова ползотворни, че Шопите от яд решиха, че трябва да им се отнеме. Спомнете си култовата реплика на Фандъкова при откриването на Арена Армеец: - Повече във Варна няма да се играят волейболни срещи!
    (Речено - Сторено)
    - Спомнете си плажният волейбол във Бургас и Варна. Стигна се до там, че столичани започнаха да носят пясък от морето за да правят първендството по Софийските улици.
    - Морска администрация колкото и неестествено да е в София. Ако някой може да ме убеди, че шоп разбира от морски бизнес ще го черпя цяла седмица!
    Има разбира се още десетки примери.
    -Магистрала Струма, която прехвърля международния и морският бизнес от Варна и Бургас не къде да е ами в Гърция. И това е само защото шопите са достатъчно тъпи да прехвърлят морските товари от Черноморските ни пристанища в Солун. - Просто така им е по- удобно. Ей къде е Солун, какво ще се занимаваме с Варна и Бургас. Да ама това лишава десетки хиляди от прехрана и естествено онези покрай морето ще внасят така желаните за София данъци...
    Туризъм!?!
    - Както знаете туризмът дава около 40% от БВП на страната! По- голямата част от тези средства се сформират покрай морето. Е да ама на шопите предпочитат да си направят магистрала до Гърция вместо да отпеснат парите за пречиствателни станции. Що просто не заустят тръбите на варна с още 20 метра на пред. За какво им са на онези омразни Варненци пречиствателни станции?
    - Може да им отпуснем парите, ама трябва да си променят поведението и второ само Софийски фирми трябва да печелят търговете .....
    Дааааа
    Сега разбирате ли защо смятам че способностите на архитекта на Варна нямат никакво значение?
  • 2 Борисов

    0 0 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с Ник.Умиране има управия нема за Варна.