Last news in Fakti

24 Април, 2017 06:21 10 341 23

Димитровград - най-мащабният български строеж в историята

  • димитровград-
  • строеж-
  • история-
  • социализъм-
  • промишленост-
  • инфраструктура

„Глас народен, глас божи” – през 2010 година зрителите на националната телевизия, обявиха южното чудо на соц. строителството за най – монументалния градеж в държавата ни за предходния век. Аргументите за това са много. Вероятно са доста малко градовете в света, издигнати на гола поляна за кратък период и с напълно функциониращи промишленост и инфраструктура. А, да и трудът за това е бил доброволен и безплатен. Малка разлика от Лас Вегас да речем.

Първият социалистически град на България е замислен мащабно като инфраструктура и градоустройство. Началото му е поставено на 10 май 1947 г., когато пристигат 40 младежи, за да изградят „града на мечтите“, припомнят ни сайта Спомени от народната република. Те са последвани от десетки хиляди други младежи. Общо над 50 000 бригадири пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950 г. те работят в самостоятелна бригада, наречена „Млада гвардия“. Техният девиз е: „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!“. Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград.

Градът е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконево.

Населението на Димитровград през първите 10 год. след създаването му е било около 34 000 души. От тогава започва да расте, най-вече заради имигрантите от селските райони, като достига своя връх през периода 1985-1992 г. с над 50 000 жители.

В резултат на строителството Димитровград е застроен в типично сталински стил, популярно известен като „съветски ампир“ или „сталински барок“. Фасадите от най-ранния социалистически барок често са монументални, с цокли в стил рустика, малки декоративни балкони и тежки полуколони. В града се срещат и сгради, издигнати в по-късния стил на архитектурния модернизъм от 70-те и 80-те години на ХХ в.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дсф

    45 60 Отговор
    Пореднага глупост на комунистите, а днес хората гледат да избягат от там. Една изкуствена индустрия с една изкуствена заетост...

    Коментиран от #22

  • 2 бай Тодор

    85 22 Отговор
    Ама строили хората!Сега само се разрушава!
  • 3 dynamo

    42 20 Отговор
    И толкова умно е направен този град, че покривите им бяха бели от прахта на заводите. За белите дробове на жителите не е нужен коментар.
  • 4 Моамар

    38 22 Отговор
    "пристигат 40 младежи, за да изградят „града на мечтите“ ...... Те са последвани от десетки хиляди други младежи" - АЛооо .... къде сте виждали такива младежи дето строят градове !!?????
    Тоза град е построен от строителни войски, както и всичко друго в БГ, а затворници са добивали чакъл, цимент и всички други суровини

    Коментиран от #6

  • 5 Мемфис

    36 22 Отговор
    Същата простотия е и Кремиковци!
    Всичката пара-зА СВИРКАТА!
    На комуниста му дай само да се пъчи!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Бял негър

    40 26 Отговор

    До коментар #4 от "Моамар":

    Ама като идяхте карпузи по 2ст. и ляп по 15ст.а колите ви вървяха със 7ст.бензин ни ривяхте аъъ?

    Коментиран от #8

  • 7 незнайко

    51 18 Отговор

    До коментар #5 от "Мемфис":

    А от 1990 година до сега "капиталистите" какво построиха ? Няма строителни войски, няма казарма, половината заводи унищожени и изгониха младите хора на запад. ТОВА ЛИ Е ДОБРАТА ПРОСТОТИЯ СПОРЕД ВАС ?

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Соросоид

    50 16 Отговор
    Тея глупави комунисти само се пъчиха,построиха толкова много заводи,сгради,болници и какво ли още не,та не всичко още сме разграбили,унищожили и продали.За пътища да не говорим.только пътища направиха,че още не можем да ги асфалтираме всичките.а за народа въобще не мислеха,направиха образованието и медицината безплатни.какво кощунство хората даже и заделяха някой лев настрана.не ми се говори,че за всеки имаше работа,даже внасяха работна ръка от Куба,Виетнам,Никарагуа и от къде ли още не.Безобразие.Дори направиха силна и боеспособна армия,какъв цинизъм.По този начин наплашиха нашите добри съседи.отнасяха се много жестоко с циганите,вечер не ги пускаха да излизат от гетата,не им разрешаваха да бият милиционерите.бяха им забранили всичко.що за подигравка с правата на тези добри и почтенни хора.
    Гадни комунисти.

    Коментиран от #23

  • 10 ФИЛ

    14 32 Отговор
    БЕЗУМИЕ НА СОЦИЯЛИЗАМА.
  • 11 гост

    41 5 Отговор
    Не е глипост града и ако дойдеш ще видиш каква е разликата с другите градове по отношение на устройството. Навсякъде има паркове, алеите са прави и отремонтирани и по улиците няма ями. Естественно, че има много рушащи се сгради, навремето като е работил циментовия завод е имало и запрашаване, сега обаче го няма. Отиди в Гълъбово да видиш как вали сняг от сяра от тецовете. Хората са го направили с воля и желание, идеалистично, сега завода залязва заради неадекватното управление, а не защото няма какво да произвежда или къде да го продава. След "лошия комунизъм" няма качествени кадри, само хора с тапии без знание.
  • 12 Байчо

    11 19 Отговор
    Те си ги направиха и те си ги разграбиха!
  • 13 Лупи

    30 8 Отговор
    Потърпете още малко да спрат субсидиите от ЕС(понеже никой англо-саксонец не е луд да даде повече отколкото е вземал), почакайте да мине ресурса на АЕЦ-а и да го затворят и ще видите кон боб яде ли кой лош, кой добър. То всичко се вижда, кой е градил и кой е рушил. Историята ще отсъди най-точно.

    Коментиран от #14

  • 14 Историк

    24 4 Отговор

    До коментар #13 от "Лупи":

    Поклон пред труда и ентусиазма на онова поколение ! Позор за прераждането на БКП в БСП-разбойниците ! Дано историята запомни всичко....
  • 15 Йода на Дартвейдъра

    12 8 Отговор
    Гледам мухъла започва да се пени. Когато кумунделите разрушаваха работешите предприятия на царска България, лумпените ръкопляскаха. Когато унищожиха и собствените си недоносчета, не останаха лумпени.
  • 16 viktor

    31 2 Отговор
    АМАН ОТ СЕЛЯНДУРИ!!!
    Четете статиите, преди да ги коментирате!
    Димитровград е един от най-хубавите български градове. Трябва да се гордеете, че е построен върху една гола поляна с безвъзмездния труд на хиляди млади хора - бригадири. НАПРАВЕТЕ СИ ТРУДА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ИСТОРИЯТА НА ГРАДА - НЯМА ДА ВИ ОТНЕМЕ МНОГО ВРЕМЕ.
    PS. Аз съм от Бургас. Горд съм с това, че Димитровград е съграден с много труд и любов.
  • 17 Mercedes-Benz

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Хората избягаха, защото другарите си спретнаха "преход и демокрация" по техен калъп!С тия изказвания може да вървиш на ма***та си червена шушумиго!
  • 18 От Димитровград

    19 2 Отговор
    Всички, които пишат лошо за Димитровград, пишат наизуст глупости. НЯМА по-уреден и красив град с размерите на Димитровград. Благоустройството му продължава. Кажете друг град, който да няма типично българските глобални проблеми??! Няма такъв!!! Не злобейте и не се излагайте!!!
  • 19 очевидец

    18 3 Отговор
    Чета написаното по-долу и се чудя откъде се пръкна толкова много злоба? Повечето от тези, които въртят л..нометките на 200 оборота дори не могат да покажат на картата къде се намира Димитровград. Други пък едва ли знаят, че архитектурният стил наричан "Сталински барок" всъщност е НЕОКЛАСИЦИЗЪМ и сгради с таъкъв облик има из цяла Европа. Сталинският принос в този стил е минимален, като изключим, че в проектите значително се е увеличила дебелината на стените, но това е по чисто климатични съображения, а иначе вътрешното пространство е повече от достатъчно, а не като сегашното строителство на кибритени кутийки.
    Освен това в Димитровград има може би най-много зелена площ, отколкото в който и да е друг град в България и тази площ СЕ ПОДДЪРЖА, независимо дали кмета на града е от БСП или ГЕРБ или която и да е друга партия. Да, градът доста намали населението си, но освен София, Пловдив, Варна и Бургас къде другаде това не се случи.
    Отдавна вече не живея в Димитровград, но съм горд, че там съм израснал и, че съм видял с очите си възхода на града.
    Опитвам се да се сетя, какво толкова мащабно е построено в България през последните 27 години и стигам до извода, че има само мащабна разруха.

    Коментиран от #21

  • 20 BullMan

    8 2 Отговор
    столичани които обирайки България перат краденото на морето и бълкана. Мерцедес не разбира от български : говори се за Димитровград,а не за партиите. Преди когато бяха БКП и Димитровград беше. ГЕРБ стана и Димитровград стана. В Димитровград има пазар на който идват от цяла България и чужбина. Японците строят завод до Димитровград. Музикалната колония Пайнер е от Димитровград. Улиците на Димитровград са обновени и са като проекти от чужбина. Поддържа се всекидневна чистота из града. На стадион Раковски трябва само трибуни. Игрището няма грешка. Има три големи хубави паркове. Има си Кауфланд, Техномаркет и Била. Модерна автогара и жп гара. Цял град с хубава биология. На всяка крачка магазини, заведения с хубави аптеки добри лекари. Хубаво кино и театър . Модерна книжарница. Най добрите цени в цяла България. Димитровградчани винаги умни и талантливи.
  • 21 smolata

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "очевидец":

    Ми много просто колега. Преди, за да изкараш някой лев трябваше да се работи, а се оказа, че сега бая алергични към труда има. Сега лумпенчето си седи в пнелката, драска 3 тъпи коментара, отива да си прибере хонорарчето, да си купи цигарки и си мисли, че става за нещо. Последните комуняги си продадоха задниците, всички капиталисти си вървят с цена на дупето, а ти се чудиш от къде злобата - ми всяко трето келешче ако му метнеш 10 лв и му кажеш за кой да гласува или къде да отиде да крещи го прави и ще твърди, че е умен и красив, но най-тъжното е, че го вярва. Като стана лидер на тая страна ще въведа закон, който да гласи, че всеки индивид хванат да нарушава обществения ред 3 пъти или си продаде гласа само веднъж трябва да бъде принудително кастриран. Тогава злобата ще изчезне, а протестите ще станат на младите и импотентните....
  • 22 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "дсф":

    Абе комунистите тва, комунистите онова. Айде да видим дали ти ще амбицираш и нахъсаш поне 5000 младежа да строят безплатно, да не е 50 000, а само 5000.
  • 23 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соросоид":

    Най-важното: нямаше кредити.
    И забравяш: всеки можеше да иде на почивка и за две седмици с осигурена храна на символични пари.

    Но за тия заводи и фабрики имаше осигурен пазар на продукцията.
    Това, което стана е, че забравиха да развиват технологиите и всичко стана нерентабилно.

    То сега капитализмът също страда от Китайското чудо де. Та ще видим.