25 Април, 2017 15:43 4 345 17

Акцентът отново е към двустайните жилища

  • жилища-
  • тенденции-
  • цени
Акцентът отново е към двустайните жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

От началото на тази година се наблюдава тенденция, при която купувачите се насочват отново към двустайни жилища. Причините за това са две – по-висока ликвидност и по-лесно отдаване под наем, обясняват анализатори. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че цените на имотите растат и достигнаха нивата отпреди кризата. За първото тримесечие на текущата година 55% от сделките с жилища са с двустайни имоти. На второ място с 32% остават апартаментите с три стаи. Делът на сделките с многостайни жилища и мезонети е едва 10%.

Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м, като се избират имоти разположени между 2-ри и 6-ти етаж. Това са 70% от продажбите. Отстъпките от офертните цени се стопиха и вече са едва около 1%. Върху това влияние оказва и времето, което дадено жилище седи на пазара. То се е увеличило на 92 дни, което говори, че продавачите по-трудно отстъпват от цената.

„2017 г. стартира с ускоряване на динамиката от предходната година, особено силно изразено след началото на месец март. Ръстът в цените вече доближава 20% на годишна база. Това е значително нарастване, особено на фона на предходните години, но трябва да се има предвид, че ръстът се ускори от пролетта на миналата година и в момента сравняваме с по-ниските цени в началото на миналата година“, казва Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

„Вече за никой няма съмнение, че пазарът се намира във възходящ цикъл. Сега основното предизвикателство ще бъде да прогнозираме до кога ще продължи този ръст и къде ще бъде точката на пречупване, което е най-трудно за прогнозиране и никой не може да каже с точност. Със сигурност можем да кажем, че все още сме в началната част на възходящата крива, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 години. Икономическата обосновка на пазарните процеси е много по-различна от тази при предходния бум, когато основна движеща сила беше чуждестранното търсене. Пазарната картина изглежда много добре, няма притеснителни показатели и този път можем да говорим за устойчив ръст”, допълва Стойкова.

Над половината от продажбите са с жилища ново строителство, като интересът към тях остава висок. Последното води и до повече сделки с апартаменти, които се намират в сгради в начален етап на строеж или такива, които скоро предстои да вземат разрешение за ползване. Цените на имотите се увеличават поетапно с напредването на строителството, а наличните жилища за продажба се изчерпват бързо и затова продажбите „на зелено“ все още са активни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адиде

    28 51 Отговор
    айде сега злобарчетата дето живеят под наем да почват да пишат как това са пълни глупости и как милиони жилища стоят празни, щото аз давам 2 под наем и като ги пусна се изпотрепват и дават луди пари!!!
    Слагайте минуси до откат, нека ви боли! Ама вместо минуси, ходете да теглите едно кредитче и бързо закупувайте, щото след 2 години двустайните ще минат 100 хил. евро! говоря за София

    Коментиран от #5

  • 2 Някой си

    45 9 Отговор
    Ех, мечти, няма кой да излъжете. Пък и тоя, дето писал за 100 000 евро за двустайни в София, и един милион да им искат, все тая. На всички е ясно, че пазара на имоти е зле и ще става много по-зле, но това е най-малкия проблем. Тази врътка за надуване на цените с кредити и илюзия за високо търсене и недостъпност, е толкова изтъркана... Някой хора надуват балончета, някои живеят в балончета...
  • 3 no name no face no number

    23 5 Отговор
    хахаха нямам итерес има по изгодни в Испания Гърция и Германия. Който е мазухисх да си живее там.
  • 4 Реална обстановка

    17 19 Отговор
    "Някой си", в бизнеса с имоти съм от 2005г. Сега правя повече пари от 2007 година. Сега цените са същите, но ипотечните кредити са са с 2 пъти по-ниска лихва, което значи, че почти всеки с що годе нормални доходи може да си купи жилище. Едновременно с това, лихвите по влоговете са мизерни и ако чакаш доходност от лихви...по-скоро забрави. Е, ти не би ли си купил? Нужни са ти няколко неща: мозък, информация, топки, пари кеш или изгоден кредит. Да, това е балон, но поне още две години ще печелим, после като се наводни пазара с имоти, ще се разглезят купувачите, ще свалим малко цени и пак ще продаваме. В тази скапана страна по-сигурно нещо от нотариалния акт няма. А със здраве, нищо лично. Просто си личи, че не си в нашият бранш, а аз сигурно не разбирам от твоя бизнес. Поздрави, пак казвам, нищо лично. P.S.: в Левски Г миналия месец продадох двустаен за 46000 Е, а миналата седмица в Лозенец - за 114 000 евро. Град голям, има за всеки джоб по нещо.

    Коментиран от #6, #17

  • 5 гост

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "адиде":

    ха ха ха, ти от коя агенция си? Да те наема ли да ми намериш апартамента който и сам мога да си намеря, но не ми трябва? Едни бързи 6% искаш ли да лапнеш? Май си се размечтал много а? ;)
  • 6 Гого

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "Реална обстановка":

    Ако всичко ти вървеше добре, нямаше да имаш време да драскаш глупости тук. Мечтай си, безплатно е.
  • 7 Жоро

    8 7 Отговор
    Двустайно жилище представлява две стай и кухня отделно .
    Сега обаче кухнята е броят за стая тези Брокери . То обаче е едностайно жилище . Строители и брокери правят огромни печалби за строителство с доста съмнителни качества . София , Пловдив , Варна това са градовете който ще имат някаква работа скоро и там наистина ще се дигат жилищата и наемите .
  • 8 Мишето

    7 7 Отговор
    Ех, "гладна кокошка - какво ли НЕ СЪНУВА"! На фона на какво са мечтите на брокерите? Може би НА РАСТЯЩИ ЗАПЛАТИ ??? Или на ПРЕДСТЯЩИ ПОВИШЕНИЯ на лихвите по кредити???
    И при тези прогнози на растящи цени, само някой математик да изчисли, КОЛКО ЖИВОТА са необходими, за да си изплатите "мечтаното жилище"- и кой ще ти гарантира, че утре Кака КРАДНЕЛИЯ, няма да фалира и държавата ни, ако продължават дъртаците да вярват на ЛЪЖИТЕ И??? МИСЛИ българино, и не се лови като шаран на ЛЪЖИ от всякъде и от всеки!!!
  • 9 Неутрален

    9 4 Отговор
    Само който не е търсил, той не знае.
    И цял ден да се хабим тук, това няма да повлияе на пазара.
    Истината обаче е, че търсене има и то на високи ценови нива. Да, неоправдано е, ако изхождаме от доходите и т.н., но въпреки всичко момента е подходящ да се продава. До кога, времето ще покаже, не нашият спор тук.
  • 10 sanduco

    14 2 Отговор
    Много интересна статия.... Аз лично разбрах, че, трябва да си вдигна офертната цена, защото цените се вдигат... и ми е ниска, но и при тази ниска офертна как си позволяват да ми се пазарят купувачите!? Не четат ли, че цените се вдигат, а те и на ниската ми се пазарят....!? , не стига, че банките им дават добри кредити в сравнение с преди!? Т. е. благоприятен пазар да платят висока цена... даже, се чувствам "минат", че съм обявил ниско, направо да вдигам цената... не ми пука, че на ниската не ми се получава, ,щом по медиите пишат, че се вдигат, вдигам и аз... да не съм по-глупав от останалите продавачи... хубаво, че не съм на зор ;)
  • 11 sanduco

    6 2 Отговор
    Много интересна статия.... Аз лично разбрах, че, трябва да си вдигна офертната цена, защото цените се вдигат... и ми е ниска, но и при тази ниска офертна как си позволяват да ми се пазарят купувачите!? Не четат ли, че цените се вдигат, а те и на ниската ми се пазарят....!? , не стига, че банките им дават добри кредити в сравнение с преди!? Т. е. благоприятен пазар да платят висока цена... даже, се чувствам "минат", че съм обявил ниско, направо да вдигам цената... не ми пука, че на ниската не ми се получава, ,щом по медиите пишат, че се вдигат, вдигам и аз... да не съм по-глупав от останалите продавачи... хубаво, че не съм на зор ;) Интересно, ако съм на зор, какво биха ме посъветвали тези анализатори с вдигането на цените? :)
  • 12 гост2

    10 1 Отговор
    бих искал да попитам знаещите при отдаване под наем след колко години ще се изплати инвестицията ? според имот.бг статистикаката за различни райони е между 15-20 години . Това добра инвестиция ли е?
    За живеене един 2 стаен или 3 стаен 70% от цената кредит за 20 години месечна вноска 400 - 550 Евро нека всеки си решава.
    но не забравяйте апртамента трябва да се ремонтира, обзаведе, такси за посредника , такси за общината, и т.н.
    Така че не обвинявайте банките после....помислете добре ...
  • 13 Попо

    7 2 Отговор
    Филмът се повтаря и мисля да изчакам с покупките
  • 14 Кума Лиса

    9 1 Отговор
    В София има яко търсене, но свестни имоти няма.
    Когато всички купуват - продавай!
  • 15 sanduco

    4 0 Отговор
    ..... яко търсене в София има, но по-скоро свестни цени няма.., както и адекватно кредитиране на обявените "растящи" цени....
  • 16 123

    1 0 Отговор
    http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sdelkite-s-imoti-prez-pyrvoto-trimesechie-sa-na-nai-nisko-nivo-ot-nachaloto-na-2012-g-238371/?utm_source=dnesbox&utm_medium=link&utm_campaign=footer
  • 17 koko

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реална обстановка":

    Колега ти си страшен,не знам само като ги говориш тези работи,вярваш ли си.По последни данни от преди два дни от агенцията по вписванията,сделките това тримесечие са по малко от същия период на миналата година.Такива като теб ще блокират пазара.