Last news in Fakti

17 Май, 2017 18:25 5 024 29

По-малко сделки, но по-динамичен пазар

  • строителство-
  • перфанова
По-малко сделки, но по-динамичен пазар - 1
Снимка: М. Богданова ©

На пръв поглед е странно да се наблюдава спад от 14% в броя на реализирани сделки с имоти и в същото време пазарът да продължава да е динамичен. Причината за подобна аномалия се крие в сегмента "ново строителство". „Този сегмент се отразява малко по-късно във времето в Агенцията по вписвания, тъй като сделките не се движат с директна продажба, а с по-продължителен период от време – задържане на предварителен договор. Това е повлияно от схемата на плащане на новото строителство, начина на финансиране, т.е. изчаква се моментът преди завършване на сградата, за да бъде използван кредит”, обяснява инж. Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Към момента данните не дават ясна представа за случващото се на пазара, но през следващите 12 месеца данните ще излязат наяве и ще се види точно колко са сделките.

Друг важен момент от пазара на недвижими имоти към момента е разминаването между офертна и реална цена, което затруднява сключването на сделки. Доста от продавачите изкарват имотите си на пазара, но те са неправилно оценени, т.е. надценени. „Продавачите са с много по-голямо очакване от това, което купувачът е готов да предложи за даден имот и това е причината самите купувачи да бъдат затруднени в избора си. В случаите, когато една оферта е оценена правилно, имотът се продава изключително бързо и с много малък процент на отстъпка”, допълва инж. Перфанова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антиброкер

    49 12 Отговор
    Продавачите са с големи очаквания, защото брокерите на недвижими имоти ги подвеждат с изключително компетентните си съвети
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Брокер

    14 22 Отговор
    Не е вярно. Брокерите са заинтересовани имотът да се продаде бързо, а не да виси с месеци.
  • 4 Гостенка

    13 13 Отговор
    Брокерът няма интерес да подведе клиента. Обикновено клиентът има неадекватни очаквания. Казвам го като клиент. Когато направиш истинска продажна цена, която наистина да е близо до това, което пазарът е готов да даде, нещата се реализират бързо. А ние какво правим? Пускаме офертата. После чакам месеци, докато се убедя че нищо не се случва. После коментирам, правим нова цена с брокерът. Отново не е най-добра. Той няма интерес от висока или ниска цена, той има интерес от реализация на комисиона. За него дали ще са 17 500 при 5% от 350 х./сумата е примерна/ или 13 500 при 5% от 270 е без значение. Въпросът е кога и дали ще ги вземе. През живота ми постоянно ми се налага да купувам и продавам къщи и парцели, като частно лице. Никога брокер не ме е подвел. Клиентите се подвеждат сами, защото им се иска да вярват, че ще реализират по-високата цена. Колкото по-бързо направим правилната цена, при консултация с нашите брокери, толкова по-бързо ще продадем. И ще ползваме парите сега, които могат да купят повече, отколкото след няколко години чакане. Побърквам се като слушам глупаците, които ми дават приятелския си /непоискан/ акъл как стават нещата, а един недвижим имот не са продали. Това не е като да продадеш старото палто в оелекса. Плюс надутите псевдокомпетентни приказки как върви пазарът. Няма такова нещо като общ процент ръст или спад, който се отчита на тримесечие. Има, но той е за статистиката и за профитата. За нас, клиентите, е важно да гледаме особености

    Коментиран от #6

  • 5 Гостенка

    11 4 Отговор
    Да гледаме особеностите на имота, който предлагаме и да имаме реалистична оценка за уникалността му.
  • 6 Антиброкер

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гостенка":

    Мнозинството от продавачите не са "клиенти" като Вас, които непрекъснато купуват и продават имоти с цел печалба. Обикновено те не знаят каква е пазарната цена на имота им. И когато ги прилапат обсебилите пазара брокери, се светват за надутите до спукване "реални" цени и започват да продават, подведени за бъдещата голяма печалба. А успехът на продажбата зависи от това дали ще се намери балък, който да вземе кредит от банка
  • 7 Дрън дрън

    12 9 Отговор
    Дрънкате врели некипели. Винаги някой друг е виновен. Типично по български, т.е по селяндурски. На кривата ракета и космоса и пречи. Ние, българите , сме алчно племе, като се зъпочне от въра т.е от жълтите павета и на долу. Някакъв кирлив апартамент или имот на баир, продавачите искат цени като в Лондонското сити. Пък и се обиждат ако им предложиш ниска цена. Ама той не си е мръднал пръста за този имот или жилище, получил го от баба си ама апетитът му голям. Та, брокерите не са виновни, те се съобразяват със продавачите. Полагат усилия да ги убедят че цената е висока, защото никой няма интерес отново да се "спука имотния балон". Но кой ли слуша!? Продавача веднага сменява брокера, обръща се към друг който му обещава това което иска да чуе. И това е, пък после цените високи. Ами ние, като продавачи сами си режем клона. Няма поука от 2009 год.
  • 8 klient

    20 6 Отговор
    брокерите са лъжци. надуват цените - бил съм свидетел не един и два пъти ! няма какво да се лъжем ! балоните ги правят тези кръвопийци , на вси4ко отгоре комисионните им са - 3,5 % от продава4 и от клиент = 7 %....за какво ??? ли4но аз знам за аптрамент , който хората о4акваха 56- 57 хил. а ал4ните прокер4етаго бяха пуснали на 63 без да знаят продава4ите !

    Коментиран от #10

  • 9 брокер

    8 18 Отговор
    Истината е, че продавачите търсят брокер обикновено като си пуснат обявата на примерно 30% по-висока цена, повърти се обявата няколко месеца, я му звънне някой реален клиент, по-скоро брокер за свои клиенти-купувачи и той накрая се съгласява фирмите да му водят клиенти, като му намерят клиент, започват пазарлъците за комисион, ама сигурно ли е че ще си получи парите, проверете, какви гаранции ще има, при вече намерен клиент- за какво се вземат толкова пари. При купувачите е същото , пробват да намерят имот месеци наред и накрая пак брокер трябва да им свърши работата, то не е лесно да се ориентираш при хилядите оферти, а и време трябва. Който има работа и няма време да виси по сайтовете, си наема брокер и докато той му направи сделката, си гледа своята си работа. Те знаят, че свършената работа струва пари. Никой брокер не хванал насила клиент да го изтръска за комисион, само дето тези, които пишат по форумите и друга работа нямат, хем искат някой да им помогне, хем ако може да е без пари. Е, нема как да стане!
  • 10 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "klient":

    Първо се научи да пишеш, с този правопис и речник, компетенцията ти е под въпрос. Буквата "Ч" не се пише "4"- това цифра. Написаното няма смисъл да го коментирам.

    Коментиран от #12

  • 11 sss

    14 1 Отговор
    продавачите след като си наемат много точни брокери да се научат и комисион да плащат. Аз не смятам, че след като съм звъннал на дадена обява трябва да им платя и левче за услугите.
  • 12 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ти сега за правописа ли се хващаш броко? Темата е друга ;)
  • 13 nkavrakov

    15 2 Отговор
    В момента в София има един огромен имотен БАЛОН !
    Балон при цените които са нереални,нямащи нищо общо със заплати,икономическа обстановка и каквото и да е.
    Балона го надуха брокерите заедно с банките.
    Едните обясняват как е добре да си купиш имот защото банкуите не дават лихви а банките заливат хората с реклами за мечтания дом и уж ниски лихви.
    Ако някой мисли да купува имот да изчака и в никакъв случай не купувайте на зелено нито теглете кредити на тези цени ,защото си е чисто финансово самоубиййство.
    Ситуацията от 2008 година се повтаря
  • 14 Обектив

    3 7 Отговор
    Погледнете и извън България, там имоти се продават изключително и само с посредничеството на агенции, но ние тука сме специалисти по всичко и накрая вместо да платим на агенция 3% комисион се набутваме с 10%-20% от грешки в определяне на реалната пазарна цена, качествата на имота, а при некоректни продавачи и купувачи може да се опарим с 100% и 10 г. скъпи имотни дела, загуба на ценно време, което води до загуби от дейността с която се занимаваме и загуба от поскъпването на имотите за 2016 г. с 16%, като прибавим факта, че рекламата на агенциите обхваща близо 100% от имотните играчи, а тази на частно лице около 15% може сами да прецените кое е по изгодно. Относно цените, те се определят от пазара, а не от брокерите. Ако няма търсене падат, ако няма предлагане се вдигат просто и ясно.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 gost

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Обектив":

    За чужбина си прав, но тук ''брокера'' не е учил и не е завършил като брокер, не е коректен (доказателство са многото фалшиви обяви в сайтовете), НЕ НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ...................мога мнооооооого да ти изброявам но няма никакъв смисъл. Ти прекрасно ги знаеш тези номера ;)

    Коментиран от #25

  • 16 ГОСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Обектив":

    Пазарната цена лесно се определя. Отвори сайта на ЧСИ и може да се види колко са набълбукани по кредитите. Крайните квартали на София са оценени на около 600 евро( панели), така че колкото и обяви да пуснат за прекрасни и ремонтирани панелки не могат ме излъжат.

    Коментиран от #20

  • 17 Гост брокер продавач купувач

    3 3 Отговор
    Ако всички агенции бяха коректни с рекламата си и със своите клиенти, нямаше да ги слагат под общ знаменател! Но хубавото е, че има такива, които си вършат съвестно работата и хората ги търсят отново и ги препоръчват на свои приятели и познати. Това обаче, смея да кажа са по-малките фирми, които искат да се наложат на пазара с честност и добре свършена работа. Определено големите агенции гледат да се захващат с имоти от които ще "има смисъл", т.е. по-голяма комисионна! Хората с по евтините имоти или тези, които не са апетитни остават за малките в бранша. Попадайки на съвестен брокер, продавача или купувача с удоволствие накрая ще си плати комисиона. Хората си мислят, че и сами могат да се справят. Не могат да оценят рисковете дори и само при оглед на случайни хора в имота си, а да не говорим за документи и сделка изобщо... Психиката на българина е такава, че много трудно може да се превъзпита. Иска му се хем някой да му свърши работата, хем да вземе милиони... Алчността изиграва лоши шеги понякога... Малко повече доверие и съдействие трябва да има към брокера, за да може нещата да вървят успоредно и с успех да свършват. В интерес на всички е да са доволни на края. Има за какво човек да си даде парите на брокера, стига той да е адекватен, което се разбира бързо.
  • 18 Гост

    3 4 Отговор
    Купете си имот от ЧСИ, изобщо ако можете, защото на търговете се наддава (сигурно знаете). Цената става пазарна да не кажа и по-висока, а после може чак след няколко години да влезете във владение, защото не се знае старият собственик дали няма да обжалва, и обжалва, и обжалва...

    Коментиран от #19

  • 19 Gost

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Явно не сте много наясно с ЧСИ, но вече може да се обжалва само процедурата и в повечето случай е както трябва. Забавянето е около месец, трябва ти само свестен адвокат, който си знае работата. Същото важи и за покупко-продажба на имот. Имаш ли свестен адвокат изненади няма!
  • 20 Обективно

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "ГОСТ":

    При ЧСИ цените се определят на база данъчната оценка на имота (не могат да бъдат по ниски от нея и със самото наддаване се стига до пазарната цена) за това са така привлекателни. Пазарната цена на имота е тази на която са сключени реални сделки на сходни имоти. Ако погледнеш предлагани имоти само от частни лица ще видиш, че средната цена е много повисока от средната цена на имотите предлагани от агенциите, което показва, че агенциите регулират пазара.

    Коментиран от #21

  • 21 ХАХА

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Обективно":

    Пазарната цена се определя от купувача, а не от агенциите или продавача! Ако няма желаещи да купят даден имот цената пада! 2008-2009 са много показателен период, как се определя цената! Къде са показани цените на реално извършените сделки?

    Коментиран от #22, #24

  • 22 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "ХАХА":

    Точно! А ''БГ брокера'' със своята некомпетентност и алчност е готов развали сделката ако му е засегнат комисиона. Целта е ЕДИНСТВЕНО да се НАЛАПА комисиона. Готов е да приложи какви ли не хватки и лъжи за да има сделка. Доказателствата са още в сайта за имоти, преди да сте тръгнали по огледи. Пример: един и същи апартамент е пуснат от 5-6 агенции с различна квадратура, цена и снимки.

    Коментиран от #23

  • 23 сам

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    всички агенции предлагат ценово антрактивни имоти за които като се обадете току ще са се продали и почват да ти предлагат някакви други от които те имат най-голяма далавера
  • 24 Обективно

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "ХАХА":

    Ако няма желаещи да купят......., но желаещи има следователно цената се определя от търсенето и предлагането. Информацията за реално сключени сделки се намира в самите агенции за недвижими имоти и в агенция по вписванията. Но информацията от фирмите за недвижими имоти е подостоверна защото не винаги в акта за собственост фигурира истинската пазарна цена.

    Коментиран от #26

  • 25 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "gost":

    Не коректните и некомпетентни брокери си проличават още от първия контакт с тях разкарвате ги и търсите компетентен брокер който да ви свърши качествено работата поне избор на агенции и брокери има. Например ако дадена обява те заинтересува и при позвъняване на брокера се окаже, че не е актуална това говори за непрофесионализъм и шарлатанство. Малките фирми предлагат покачествена услуга защото там работят хора с дългогодишен опит, а в големите текучеството на персонал е постоянно и вероятността да попаднеш на некомпетентен брокер е поголяма.
  • 26 ГОСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Обективно":

    След като цените от сделките не са обявени официално от държавна институция, всичко е плод на спекулация. Като се различава цената от платената и вписаната по нотариален акт, ГПК доста точно ти сочи пътя към затвора ако те хванат( 1-6 години), но брокитата и за това мълчат.
  • 27 бай Либен

    4 0 Отговор
    как така хем динамичен, хем по-малко? Товаа прилича на безсилие :-)

    Коментиран от #29

  • 28 kriza

    3 0 Отговор
    Кризата започна... строителни фирми разпродават камиони и машини... който продал - продал...
  • 29 Митю

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "бай Либен":

    За какво безсилие говориш?