Last news in Fakti

31 Май, 2017 17:53 1 210 0

Инвестициите в ЦИЕ със 70% повече

  • инвестиции-
  • цие
Инвестициите в ЦИЕ със 70% повече - 1
Снимка: Shutterstock

Със 70% са се увеличили инвестициите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първото тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на 2016-а. Реализираните сделки са на обща стойност 2.8 млрд. EUR при прогнозирани от консултантската компания Colliers 2.3 млрд. EUR. Високият ръст се дължи най-вече на Чехия и Унгария. Секторът на търговските площи привлича 47% от инвестициите, надминавайки офисите, чиито дял е 21%. С потенциал и с най-бърз растеж е секторът на хотелите, където е била реализирана транзакция с портфолио от имоти, възлизаща на 415 млн. EUR (15% дял).

Инвестициите от Чехия към Словакия, Унгария, Румъния и Полша са с най-голям принос за това развитие, дори и преди прекратяването на тригодишния режим на ограничаване на валутния курс на чешката крона на 6ти април, което вероятно допълнително ще засили бъдещата покупателна способност на инвеститори от страната. От другите големи източници на капитал през 2016 г., азиатските инвестиционни фондове са реализирали едва 2% транзакции в ЦИЕ през първото полугодие на 2017 г. , а южноафриканските - нула. Съответно, европейските такива са си възвърнали част от пазарния дял, който достига 31%”, казва Марк Робинсън, специалист проучвания в Colliers CEE.

Въпросът е дали инвестициите от 12.2 млрд. EUR, които бяха реализирани през 2016 г. ще бъдат надскочени през 2017-а. „Стабилното макроикономическо развитие в региона през първото тримесечие изненада повечето анализатори: силният период за индустриалното производство, търговията, износа (включително към Германия) доведе до ръст на БВП в ЦИЕ между 2.9% - 5.7% на годишна база. Индексът на института Ifo, определящ нивото на бизнес климата в Германия, за месец май регистрира най-високите си стойности – 106.5, което допълнително затвърждава позитивните очаквания за недвижимите имоти в ЦИЕ”, коментират от консултантската компания. От Colliers предупреждават, че основният риск остават високите разходи за финансиране на инвестиционни транзакции в резултат на увеличението на възвръщаемостта от облигациите*. До момента няма достатъчно индикации, че този риск ще се материализира, за което свидетелства и развитието на пазара през разглеждания период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА