Last news in Fakti

27 Ноември, 2017 12:19 11 164 45

Спря поскъпването на жилищата в София

  • жилища-
  • цени-
  • софия
Спря поскъпването на жилищата в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Средно срещу около 1000 EUR се търгува квадратният метър жилищна площ в София. След стабилно и плавно поскъпване в сегмента, вече се наблюдава стабилизиране на цените. „През третото тримесечие средната цена на жилищата запазва достигнатите през второто тримесечие стойности и не се наблюдава изменение. Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за покупко-продажби на имоти, със стабилно търсене и наличен избор от ново строителство”, казва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Разглеждайки данните на годишна база, от компанията отчитат ръст от 14% при цените на жилищата през третото тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на миналата. Средната цена, на която се купуват апартаменти, е 93 000 EUR.

За разглеждания период сделките с жилища в София са 6300, което е повишаване от 3.5% спрямо идентичното тримесечие на миналата година, когато са били извършени 6073 продажби.

Превес има при новото строителство. Около 60% от сделките са именно с такъв тип имоти. Половината от клиентите са купили жилища с две стаи, а 35% - с три стаи. Многостайните апартаменти продължават да не се радват на интерес от масовия купувач. Там сделките с нови имоти от този тип са едва 5%.

Покупката на ново жилище на етап „до ключ” не е популярна в България. Едва 5% от клиентите се възползват от нея. Причината най-вече е високата цена. От продадените жилища едва 25% са напълно обзаведени. Наличието на ТЕЦ продължава да притеснява клиентите. Доказателство за това е, че едва половината от апартаментите, обект на сделка, са с централно парно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    69 13 Отговор
    Време е и за спадане на цените.
  • 2 Гост

    49 3 Отговор
    След стабилно и плавно поскъпване в сегмента

    Хахах - смях. Ако това е плавно ккво би било рязкото ?

    Коментиран от #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 77777

    48 13 Отговор
    Ха добро утро. То вече почна понижаването.
  • 5 Цецо

    34 3 Отговор
    За да се спре поскъпването трябва да са се намалили търсенето и продажбите, защото при високо търсене и продажби поскъпването никога не би спряло - човекът по природа е алчно същество. Идва един момент когато пазарът си казва тежката дума - виждаш, че се строят и строят нови сгради, а обявата за твоето жилище си седи от вече година и от 4 месеца насам е имало само един оглед и купувача не е бил ентусиазиран да купува. Колкото и да е неприятно на банките да говорят за това от догодина ще трябва да вдигат лихвата, което допълнително ще нагнети положението с продажбите... Знаеш, че пазара е цикличен и след възходящия темп следва нисходящ, който ще продължи години, а след като свърши ще трябва да изчакаш още, за да може да продадеш на цена максимално близка до тази, която сега искаш, но все пак по-ниска. Гледаш пика на цените от 2007 - 2008-ма и виждаш, че при тогавашният пик на цените продажби са ставали на по-високи цени от сегашния пик и разбираш едно - при всеки следващ цикъл на спад и вдигане максималната достигната реална цена е по-ниска от пикът при предишния цикъл. Защо се получава така? Може би, защото при всеки имотен балон се строи ударно и следователно всичко, което не се продаде при силния пазар чака(ако строителя не фалира) следващото засилване на пазара, но следващия път идва нов строителен бум и конкуренцията се засилва. От страна на купувачите - всички, които са купили в момента на максималните цени 2007-2008 са теглили заеми, които ще изплаща

    Коментиран от #6

  • 6 икономист

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Цецо":

    Първия абзац е адска глупост и само човек без капка икономически познания може да напише такива глупости...

    "при високо търсене и продажби поскъпването никога не би спряло"- би спряло, в случай, че предлагането успее да надмине търсенето. Тук идва ключовия момент за този пазар, че предлагането е отложено във времето или иначе казано силно не- еластично. Това не е поточна линия, на която да се увеличи скоростта и обема на производството да скочи двойно при повече суровини и повече работници. За да се реализира един проект, строителен, трябват 2г. Ето тук е проблемът- че търсенето e силно еластично, в отличие на предлагането. За период от няколко месеца търсенето може да падна. Докато при спад на цените поради липса на търсене предлагането има две опции- да довърши и продаде на загуба, или да остави строежа незавършен.
  • 7 nkavrakov

    43 12 Отговор
    В София цените са балон отвсякъде.
    Не купувайте на зелено.
    Цените в момента са нереално завишени с над 30% над реалните им стойности заради ниските лихви на банките.
    Не купувайте на тези двойни и тройни цени.
  • 8 статистикус

    17 18 Отговор
    Агенциите са гоуеми веселяци. Първо казваха, че има яко поскъпване ,за да активизират тези с кеша. Сега казват, че цените спрели за да активизират тези които задържат и не обявяват /продават. Защо ? Ами защото НЯМА ПРЕДЛАГАНЕ - в момента е на минимума от последните 20 години. Лесно е да се провери от имот.бг Който иска няма какво да купи...а агенцийката иска комисиона...ама няма отде щото няма какво да се продаде...За търсещите не знам статистиката, но имам доста познати които търсят имат кеш ама няма нищо свястно или на очаквана цена. Пак според горният сайт офертните цени /не продажните/ са 3% НАГОРЕ за последният месец = наистина на начална балонна форма пак поради причината че няма предлагане. Офертите са 2-3% като брой НАДОЛУ...Ама цените дори не са достигнали пика от 2007-2008 !!!! Лихвите на банките по кредитите падат още /вече има 4-5 с предложения 3-3.5%/ Изводите за вас...За мен като калкулирам инфлацията за 10 години, двойният БВП, тройната средна заплата спрямо 2007+ милион емигранти които ако са спестили нещо първата цел е апартамент в СФ. Цените ще растат според мен поне още 50% /генерално съм песимист/ преди да има колебания и спад... Пример нов строеж до нас се оферира на 30% над 'пазарната' цена за района и 70% е продаден /без 1-ви и последен етаж/...А иначе тъпотията в изказа е огромна относно наличието на ТЕЦ в статията хахаххаха. ТЕЦ-а е задължителен !!! Разбира се с индивидуално отчитане - не панелки с крадящи съседи. Къде ще ти е то
  • 9 Покупател

    33 5 Отговор
    Не знам дали ма по света място, където строител да продава недовършено жилище. Може ли да няма ел. ключове, контакти, фасунги, подови настилки, радиатори, а някъде и вътрешни врати? А цените са високи, като за довършено жилище. Аз си мисля, че жилището, което купувам трябва да е до степен на завършеност, в кото аз да вкарам само мебелите и техниката.

    Коментиран от #11

  • 10 Савов

    10 2 Отговор
    60 % ново строителство от което 95% е без ТЕЦ нормално да е такава статистиката, егати умозаключенията!?
  • 11 statistikus

    11 13 Отговор

    До коментар #9 от "Покупател":

    Париж те чака ! Направен, с РЕАЛНА квадратура. Само 9200 евро квадрата. Колко голям апартамент е необходим ? Ако предпочиташ Източна Европа препоръчвам любимият ми град Прага старата част - обзаведени по 15 000 евро квадрата /не няма грешка в нулите/
  • 12 гост с лост

    21 8 Отговор
    Само дето в Париж и Пара доходите са различни от тия в България .

    Коментиран от #14

  • 13 koko

    30 11 Отговор
    Аз съм брокер,и смело мога да твърдя че в момента има огромен балон.Съветвам всеки,особено колегите, да не говорят глупости за още по голямо поскъпване,защото реалностите са други в реалният пазар.Ако не вярвате на мен,прочетете докладът от Брюксел.Брюксел ни предупреди, че България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти и нищо чудно отново да гръмне имотен балон. Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата.Цялата статия е във ФРОГ.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 статистикус

    17 16 Отговор

    До коментар #12 от "гост с лост":

    Различни ? Колко да са различни ? В Париж след данъци 3 пъти повече от София, Прага само 30% повече...Разходите как са ? Париж 2.5 пъти по-скъпо средно, Прага 25% по-скъпо. При 10 пъти разлика в цените на имотите. Математика за трети клас. Цифрите може да не ви харесват, но не лъжат...София е безумно евтино място за имоти...засега...
  • 15 foto

    12 3 Отговор
    Супер следващият месец официално ще заковат на 900евро. Моля набуталите се 2008 с лошо апартаменти на безумни цени да не реват много, че немогат да ги продадат на печалба.
  • 16 статистикус

    14 12 Отговор

    До коментар #13 от "koko":

    Коко, без да се засягаш ама ако си брокер си поредното потвърждение, че брокери стават само тези дето никой друг не ги иска :-) Ако е огромен балон тук , то какво е в останалият свят ? Въобще имаш ли само бегла представа какви са цените в Европа , за да цитираш ЕУ ?Моля те да напишеш САМО 10 града в света с население над милион или столици с по-ниски цени от София ? Или 10 града от същият тип с по-добро съотношение заплата след данъци/цена на квадрат ? Цифрите по света показват че в тези градове м/у 50 и 75% от хората живеят под наем защото не могат да си позволят закупуването на имот. За София не знам точните цифри но сигурно са 20-30% макс под наем...Има път докато достигнем цените и процентите...Много дълго за обяснение защо ще стане и е неизбежно...
  • 17 статистикус

    14 8 Отговор

    До коментар #13 от "koko":

    Заинтригува ме Коко та трябваше да се поровя и ОПРОВЕРГАЯ абсолютната поръчкова тъпня. Цитат за жабешката лъжа и нататък без коментар...България е сред страните в Европейския съюз с най-ниска задлъжнялост на домакинствата като процент от брутния вътрешен продукт на страната (БВП). Това показват данни на Евростат за 2015 г. За страната делът на задълженията на домакинствата от БВП е 29.2%. Като обем от Европейската статистическа служба са посочили, че това възлиза на 13.246 млрд. евро. С по-ниска задлъжнялост са Латвия (27.7%), Унгария (24.2%) и Румъния (21.4%). Като абсолютна стойност българските домакинства са НАЙ_МАЛКО задлъжнелите в ЕС. Като добавим и буркан банк е видно желанието на ЕС бюрократите да изкупуват на безценица имотите в България...и после яко наемно дране на чакащите да паднат цените...а парите от наемите извън БГ

    Коментиран от #20

  • 18 ало разбирачи

    12 8 Отговор
    за пишещите за огромня балон разбирачи - като сте толкова навътре в ценоообразуването и тия неща да ви ясни, защо не си купихте на 750 евро в Младост 2014? Аз си купих, два. 2004 на зелено беше 350 евро, ако бях на 40 вместо на 30 и тогава шях да си купя. Живейте си в бабината ви панелка като сте разбирачи докато се обърне цикъла, ама тогава няма да купите, зашото цените ще падат още мноооого...хахах

    Коментиран от #19

  • 19 алоало

    19 6 Отговор

    До коментар #18 от "ало разбирачи":

    И пет апартамента да си купил по 750евро през 2014та нас това какво ни засяга? Каква връзка има това със статията?
  • 20 Къде

    20 4 Отговор

    До коментар #17 от "статистикус":

    "Статистикус" като за неброкер много брокерски го раздаваш - искаш да докажеш, че цените са страшно ниски, че в европейските столици били десетократно по-големи и т.н. , щели цените поне 50% още нагоре бла-бла... Защо тогава няма опашки от европейци, които да купуват супер евтините ни апартаменти? Как така ти разбра, че е кофти оферта да живееш в Париж и Прага и стахотна оферта да живееш в София, а изостаналите жители на Париж и Прага още не могат да го проумеят и си седят в тези адски неизгодни градове. Не ползват ли тез хора гугъл да извадят статистики, че да мигрират насам? Защо толкова се вълнуваш от темата - някакви мечти за мега-гига печалби от недвижимо имущество ли имаш?

    Коментиран от #22

  • 21 ало разбирачи

    3 1 Отговор
    има връзка с коментарите под статията, разбирачо
  • 22 статистикус

    11 6 Отговор

    До коментар #20 от "Къде":

    Трябва ли да доказвам че 2+2=4 ? Опитвам се да просвещавам не да доказвам - цифрите са достъпни за всеки който има нет. Щом пиша е ясно, че ме интересува сферата най-малкото защото децата ми никога няма да имат възможност да купят имот освен ако не са топ в тяхната сфера при бъдещите цени /както е на запад/. Има ли такъв който да пише и да не му е интересна ? Мега Гига печалби къде ? При имоти които растат с 10-ина % годишно това не се случва освен ако нямаш много милиони да не говорим за ликвидност. Ако ги търся ще вложа в криптопирамидите...но хазарт не играя. Прага ми е любимият град от Източна Европа затова го посочих. В Париж бял човек е рядкост...но не пречи да е скъп. Парижаните, които емигрират в София на какъв език ще говорят ? Защо не емигрират в ХК, Сингапур или Токио ? Преместването в даден град не е само за пари - то е свързано с култура, език, контакти, семейство, роднини, децата ...или по-скоро липсата им. Руснаци имаме доста...Това не променя факта че 1 парижанин с 2300 евро средна заплата НИКОГА не може да си купи нищо в Париж и живее в предградие на 50 километра /все едно Радомир - чудесно място с апартаменти по 100 евро квадрата/ от града където плаща 1000-1500 евро наем. Храна, кола, разходи и си на нула. Най-евтиното нещо както казваше завърнал се приятел е тоалетната...Но ние сме безродници - коч къмпани по 2-4 човека в стая , докато децата ти пропадат при бабата ''спестиш'' 10К евро за година и искаш в Изток да купиш щото не ти е

    Коментиран от #24

  • 23 Пламен

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Средно срещу около 1000 EUR се търгува квадратният метър жилищна площ в София .
    Ето и малко безплатна помощ за авторката :
    Между 700 и 3500 EUR се търгува квадратният метър жилищна площ в София .
  • 24 gost

    14 6 Отговор

    До коментар #22 от "статистикус":

    Яяно много те е яд, че неможеш да се отървеш от кредита в с който си се набутал и мечтаеш за високи цени! Ако БГ беше хубава страна щяхме да сме залети с хора от цяла европа желаещи да се заселят тук. Сега дори мигрантите бягат! Статистиката е на един много прецакан човек! Само глупак инвестора в продукт, щото да не свършат. София има много място за разширяване, но дали си заслужава тази инвестиция? Като изравнят данъците плащани от фирми в цяла европа, стой и гледай как ще се затварят офиси тук!

    Коментиран от #26

  • 25 кирил

    8 3 Отговор
    при цените на н.и. главни фактори са демография,лихви,икономическо развитие и правна сигурност,желание да се излезе от панелките..първото,прави купуването на жилище извън софия за безперспективно,демографията е трайна константна с дълга продължаемост.всички други фактори извън тези 5 са второстепенни или производни.
  • 26 статистикус

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "gost":

    Без кредити съм - квото имам е купено ке6 с честно изкарани пари и платени данъци. И не е инвестиция а за лично ползване...Дори 2008 да бях купил пак нямаше да е прецакване ако е за лично ползване...Но прав си малко ме е яд ако не беше жена ми /факт/ щях да взема 200-300К евро кредит преди 2-3 години поне 4-5 апартамента пропуснах страхотни и без пари /над 50% по-евтини от сега/. Но много трябва да ги е яд тези които са пропуснали да купят последните няколко години ако са имали възможност. Защото цените нагоре надолу НИКОГА няма да паднат под сегашните нива /виж как са се движили за последните 100 години в която и да е Западна държава/ Ще купя пак след 5 години когато нивото ще е подобно на сега но с по-високи лихви по кредитите и много по-голямо предлагане и по-малко търсене /т.е. ще купя каквото ми харесва , а не каквото има/. Фирмените данъци са без значение - има схеми за неплащането им - така че дори да са еднакви в Европа все няма да се плащат. Важни са личните данъци и осигуровки, а те едва ли ще се изравнят щото трябва и пенсиите и обезщетенията да се уеднаквят...Относно свършването - влагам парите си САМО в ново след 2005 строителство на точното място задължително с ТЕЦ . След 20-ина години панелките може да почнат и да намаляват принудително и да не се окаже тогава че новото строителство е единствената опция, а то не стига....? Разширяване ? Лесно то и Перник е разширение и Кремиковци и Ливадите , но има вечни места и предградия или гета. Хубав

    Коментиран от #27, #35

  • 27 Интересно

    17 2 Отговор

    До коментар #26 от "статистикус":

    200 000 - 300 000 евро кредит?! Коя банка ще ти даде толкова пари и каква ще е месечната вноска? Попрочетох нещата, които си писал и гледам, че има някои верни разсъждения, но като цяло това представяне на неизгодния живот на Запад и много по-добрият тук е леко крайно. А това, че цените никога няма да паднат под сегашните балонни нива сме го слушали 2008ма година и после балона се спука за изненада на вярващите, че цените щели да станат 5000 евро квадрата и подобни глупости, които за България звучат неадекватно - това, че сме аутсорсинг номер 1 за Европа и сме индийците на Европа не ни прави богати и платежоспособни.

    Коментиран от #29

  • 28 dragula

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Например през 2003 година цените се удвоиха. Изобщо и най-ниския годишен ръст през периода 2003-2008 е бил по-голям от най-високия през периода от 2012 досега. Разбира се и базата е била по-ниска.
  • 29 статистикус

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "Интересно":

    Всяка банка...Те няма да ми подарят парите, а се дават срещу ипотека. Месечната вноска би била 2-3000 евро.. Не е драма като голяма част би се покрила от наеми ама жената каза не и аз ко да прая.... Не ги подценявай индийците ! Това че е пълно с вицове за програмистките им способности не означава, че средната цена в Бомбай е 6000 евро квадрата. И за Китайците така говореха преди, че са ишлеме, евтини боклуци и т.н., но ако сега отидеш свят ще ти се завие в градовете им и промяната за 15 години /следя ги всяка година от тогава/Европа и Америка имат доста да ги гонят. А статистиката показва 20+ града с над 10 000 евро квадрата средно там...Никой не очаква София да е с 5000 евро средна цена /не сме Прага/, но с нищо не сме по-зле от Белград да речем където цената е двойна...Относно госта да добавя че е много шопски да се чака аутсорсинга да го закрият за да паднат цените...По-добре човек да подобри себе си и да догони цените със заплата

    Коментиран от #34

  • 30 12345

    9 5 Отговор
    До статистикус
    За Атина мога да ти пратя обяви за 45 кв под 30хил Евра. Ама там е топло и парно не ти трябва ;), пък и заплатите им са доста по-високи спрямо нашите въпреки кризата. И да не говорим за Прага старият град щото на 50км от Прага една приятелка има тристаен и каза, че не може да му вземе колкото за боксониера в София. Надценен е пазара в Бг и още как особено панелките дето струваха 12 хил комунистически лева двустайните без значение град етаж и тн.

    Коментиран от #31

  • 31 statistikus

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "12345":

    Хайде да сравняваме еквивалентни имоти като местоположение. Само на 40 км от София е град Радомир /почти на магистрала Струма 30 мин до София/ 64 кв.м цена 8000 лева обява от имот.бг! Май цените в Чехия на 50 километра от Прага са 10 пъти по-високи от тук ? Хайде да сравняваме еднакво местоположение на имотите моля. Дали за Атина не е същото ? Средна цена там под масата е 1800 евро квадрата /номер 1 по данъкокриене са/. О чакай годишен данък 2-5000 евро !!!За заплатата колко е по-висока в Атина е спорно... Average Monthly Net Salary (After Tax) 700.30 € Цифрите не лъжат...много. Има 2 варианта или София и България са много евтини/подценени или в останалият свят балона е до Юпитер...Ваш избор...
  • 32 Пъдарен Демократизатор

    5 1 Отговор
    То беше много интересно при тези заплати откъде идва поскъпването, но по-добре да спрат да се покачват навреме , отколкото после да се сринат!
  • 33 12345

    7 1 Отговор
    64 кв е двустаен, тристайните започват от 80 кв нагоре. За такава квадратура на моята позната са и предлагали под 15 хил евра, което далеч не е 10 пъти ;) Всичко е описано най-добре в коментар 5. Едно вдигане на лихвите и цените се връщат на 2012-2013 :). Ръстът на цените до момента беше плод на слабото предлагане и високото търсене плюс сравнително евтините за момента кредити. А и сигурността в изброените Европейски столици плюс инфраструктура е на друго равнище

    Коментиран от #38

  • 34 gost

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "статистикус":

    Статистик ако на немеца, холандеца или друг Европейски инвеститор, го задължат независимо къде развива дейност в ЕС да дава еднаква заплата, дали избора ще е България? Сега ни избират защото сме евтини, но ако изравнят данъците и заплатите ще сме некадърни. Отлива на чуждестранни инвестиции за последната година е видим. Хвърлят се някви надежди на Китайците, но малко вероятно нещо да се случи!

    Коментиран от #36

  • 35 ром

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "статистикус":

    Много прав си БАТЕ,купувайте сега нема да се минете,цените само нагоре ще са,викаш след дваесе годин ще е страшно положението,така е БАТЕ,само да не сбъркаш да видиш демографската статистика за 2016г. че ще вземеш да се гръмнеш,да ти кажа от1921г. от как се води не е била такава.Вземи кредит сега ще ти дадат,вземи 5 апартамента,ще ги даваш под наем на французите те идат.А язе БАТЕ за имот пари не давам,ама язе и братоците ше живеем в таа държава,да знаеш,ама ти купи де,земи повече да има,ама земи и кредит,едно 200-300 иляди евра,за нема 5 годин си ги избил,ай със здраве и нема много да се ядосваш като ги видиш в сайта на 4съитата да ги продадат,па ти да остане и още да давашл

    Коментиран от #37

  • 36 statistikus

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "gost":

    Ако ги задължат разбира се, че се изнасят веднага, Само че задължаването ще е и в други сфери като минимална европейска заплата следователно хората ще имат повече пари - всички, а не само 30-40К добре платени ИТ-та като сега.. Представям си го като в Щатите - има такива които са в пъти по-добре, но санитарният минимум е навсякъде - нанас ще се падне да развиваме Слънчака и ГМО царевица... Относно Китай - споменах вече че имам преки наблюдения от дълго време. Накратко спомни си Катарците какво поискаха за магистралите като гарантирана доходност...Китайците не са толкова алчни но без голям келепир забрави...Най-простият пример е че където имат такива проекти те се изпълняват от 95% внесени китайски работници...
  • 37 статистикус

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "ром":

    Почти всичко е истина браво. Бате вие сте една от основните причини цените в Софето да растат. С ваша помощ живот, работа или бизнес извън големите градове няма и сички се пасяват тук...Вие за нищо не плащате и берете всичко общо и лично...Не че им харесва Софето , но нямат избор хорицата. 2050 година 5.5 милиона население - половината в София. Извън нея само тъмни берачи. Разбира се половината санирани 100-годишни панелки ако са на крака ще са необитаеми и хоп имаме дефицит на жилища ВЪПРЕКИ демографията /аз имам засега 2 деца , а ти колко ?/. Като добавим и европенсионният емигранстски поток към родината/щото с 5-600 евро пенцийка там само наема не може да си платиш/ и тъмното море завладяло родните им места щото са ги изоставили преди това къде ще са насочат ? В софето и няколко по-големи градове правилно ! Дома фин. директор е жената и она забрани инвестицията, когато беше истински изгодно, сега съм пас щото няма предлагане, което да отговаря на критериите ми...не само финансови... След 5 години с помощта на ЧСИ-тата и банките вероятно ще се появи подходящо предлагане и ще пусна молба до фин. директора пак
  • 38 статистикус

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "12345":

    Цените започнаха да растат след КТБ - хората се изплашиха за парите си. После другите банки решиха да изкарат лесни пари и свалиха лихвите по депозитите стремглаво до положение да им плащаш с помощта на таксите/ затва че си им дал парите. Търсенето не е много по-голямо от преди. Проблема е че НЯМА предлагане. 3-4 пъти по-малко оферти от 2013. Като добавим и вече приемливите /за момента/ лихви по кредитите ръста е неизбежен. Като се насити пазара с нови обекти или ненужни имоти излязат на пазара /статията подтиква към това/ ръста на цените ще спре, но не сме все още на този етап /2-3 години/. Тогава и лихвите по кредитите ще започнат да растат и ще има спад на цените, но едва ли до под сегашното ниво /няма случай в световният пазар подобни спадове да са достигали предишно дъно като 2013/ 2013 = на 2006-7. 2023 ще е равна на 2017. Цикличност - офцете се угояват /събират ке6/ докато вълната на порасте...най-вече банките да я острижат...Ок 2-3 пъти е разликата не 10 пъти в конкретният случай, но извинявай несериозно е да очакваш с 15К евро да си купиш жилище в София - само за гаража ми предлагат 25К евро в момента като пример /не го продавам, а идват и питат/. Какво можеш да си купиш в Прага с 15К евро ? Чехия е страхотна страна начело в много класации като най-малка разлика м/у бедни и богати, прилични заплати не само в Прага, близък език..чехкини...в друг живот бих живял там - за мен в топ 5 за живот в Европа

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Цецо

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "статистикус":

    Умишлено или не пропускаш факта, че имотния пазар по целия свят в момента е в балон, който вече върви към своето пукане т.е. нашия балон не е съвсем наш, както беше и с предишният балон 2003-2007 - той започна от щатите и се разпространи по света. Пукна се в щатите тогава и заля целия свят... Лихвите тук спаднаха не заради КТБ, а заради това, че в САЩ лихвите паднаха максимално и няма как и останалия свят им се подчини. Лихвите са механизъм за контролиране на икономиката - когато трябва да раздвижим пазара сваляме лихвите и колкото повече ги сваляме толкова повече пазара закипява. Когато трябва да се успокои пазара се вдигат лихвите - Федералният резерв на САЩ вдигна веднъж вече леко водещата лихва юни тази година, на 12-13 декември се очаква ново вдигане, така че банките по света просто ще се подчинят и ще вдигнат и те...
  • 40 Цецо

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "статистикус":

    На фондовата борса балона в момента е гигантски и само се чака събитието, което да го спука... Проблемите от времето на великата рецесия така и никога не бяха решени, а само замазани от Федералния резерв, като всичко ще лъсне с гигантски размери след пукането на новия балон. Щатите печатат пари с бясна скорост и дълга им расте с бясна скорост. Друг ключов играч Китай - в момента там е надут гигантски имотен балон и дори има подозрения, че те може да са първата плочка в доминото, която да създаде верижната реакция. Като цяло очакванията са, че като цяло света се е запътил към нова много по-мощна и продължителна рецесия. Но какво да обяснявам щом си мислел да теглиш 200 000 - 300 000 евро, за да купиш 4-5 апартамента, от които да очакваш да покриваш чрез печалба от наеми месечна вноска по 2000 - 3000евро, че и да си на печалба... Живееш в някаква паралелна вселена, в която хората в България теглят по половин милион лева и печелят над 5хил. на месец от наеми. Всички, които в момента печелят от балона са като малки деца - радват се надуването на балона и вярват, че той никога няма да се пукне, а ще се надува вечно, но всички дружно ще почустваме гадния ефект пукането - продавачи, брокери и купувачи...

    Коментиран от #41, #42

  • 41 statistikus

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Цецо":

    Не съм вярвал че някой ще подкрепи жена ми....по финансовите въпроси :-) и явно не случайно даскала ми по математика след поредният провал на нац олимпиада ме наричаше Тъпичек Чехословакия :-) Цецо абсолютно съгласен за фондовият балон и особено за печатането на пари. А ако разгледаме детайлно къде отиват те / 5 ТРИЛИОНА доларес и май към 2 трилиона урос/ установяваме че са към борсата и имотите /хоп балон ?/ основно. В даден далечен момент почват да генерират и инфлация /реалната при нас е мин 10%/ и още по-далече заплати и ДДС...Ако разгледаме цената на имотите не като ПАРИ в момента, а като необходими средни работни заплата за закупуването на имот как е ? Константа почти...през вековете все 5-15 години в зависимост от държавата и БАЛОНА докъде е. По този показател София е на лидерска позиция в света по евтиния. Без да смятаме че огромна част от купувачите всъщност не са със средната Софийска заплата, а със средната ЕВРОПЕЙСКА...Гледайки него и двойната средна заплата след 10 години дали цената на имотите няма пак да е двойна ? Разбира се има фактори като търсене/предлагане/демография/инфраструктура/работа заплата/лихви и т.н. които влияят много но НЯМА и не е имало голям град по света където да си купиш жилище с 3-годишна средна заплата. Обратното го има като Лондон където е необходима 20-годишна заплата. Как е при нас ? търсене - ок/предлагане - под нулата боклуци/демография - зле/инфра - подобрява се/работа заплата - много се подобрява/лихви - още 5 г
  • 42 статистикус

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Цецо":

    Няколко пъти казах вече че имотен балон ако има то е в останалият свят...При нас едва сега започва да се надува 5-10% годишен ръст е в крак със заплатите и нулевите предишни няколко години. После ще има няколко години с малък минус или 0 и после пак нагоре...В щатите средният годишен ръст за последните 100 години е 4%...Може и да греша времето ще покаже

    Коментиран от #43

  • 43 pitanka

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "статистикус":

    Статистикус от известно време следя Дружба 2. През ноември месец 2016 двустайния струваше 45000, гарсониера 37000, а тристаен 60000, сега са 70000, 50000 и 85000. Това 5-10% ли са според теб? Брокерите използват факта, че все се намират хора, които не следят пазара и ги лъжат да купуват. Добре е че повечето, които се подлъгват са с кредити, а тези с пари се пазарят и чакат нормализиране на цените.
  • 44 Адааам

    2 1 Отговор
    След като са се дигали цените през последните години (и са високи) ще следва спад, ако приемем обратната хипотеза че не са достигнали максимума може и да има още мегдан..
    В цяла Европа пазара е напомпан и то значително!
    Доста рисково начинание е покупка и то точно сега.
    Аз не бих рискувал много (да бързам) за да спечеля малко, а вие?
    Сравнения с Европейски цени е трудно дело.. колко милиона ще е бг след 2г а след 5г. Колко квартали в София може да са наполовина празни заради миграция към Европа и откровена либса на млади хора и деца?
    Кой и кога ще оправи прираста, а дали няма да се развали двойно?
    Младите днес си казват терминал 2 и под наем в чужбина за по-висок доход и излитат - та какво увеличаване на цените в бг като в допълнение лъжът че купувате 100кв ново строителство (реално 60кв без общите и мерено от стена до стена) та тива прави цените по-високи и от тези в Копенхаген бре будали!
    Ето пример 150хил. € в Лозенец за 105кв. (Реални 65кв.) 1кв/2300€ КОЕТО Е ПО-СКЪПО ОТ КОПЕНХАГЕН ! средна хубост квартал за Копенхаген като се има предвид че всички квартали са в пъти по добре от всеки квартал в Сф.
    Успех на брокерите и икономистите от предишните постове...
    Числата в поста са реални и действителни, цифрите са от 1-9 с 0
    Та научете се де числа/цифри а брокери се пишете и икономисти ... срамота!
  • 45 А по Бе смятайте Бре!

    1 0 Отговор
    Новите строители разбраха че могат да те правят на маймуна
    Казват: двустаен имаме с общите части 80 кв на 1000 €/кв. Отиваш на строежа и измерваш площа “А по Бе” и виждаш едва стига 40кв.
    Та, реалната ти цена на квадрат колко е?