Last news in Fakti

18 Април, 2018 13:16 5 178 5

ТОП 5 на най-изгодните градове за покупка на имот

  • цени-
  • инвестиции-
  • град
ТОП 5 на най-изгодните градове за покупка на имот - 1
Снимка: Shutterstock

Темпът на поскъпване на недвижимите имоти в цял свят през 2017 г. отчита значително забавяне. Ако през 2016-а поскъпването е било средно 6.6%, то през миналата година е 4.5%, отчитат анализатори на консултантската компания Knight Frank. „Вина” за това в най-висока степен имат рестрикциите от страна на китайските власти към предприемачите от тази държава. Също така ехото на икономическата криза от 2008-а все още е налице, макар този фактор да е с отслабващи функции. Централните банки на редица държави все по-често обявяват повишаване на лихвените проценти. Това води до поскъпване на кредитите, което ограничава възможностите да клиентите да купуват жилища.

В същото време, в редица големи градове цените на имотите, както и преди, поскъпват с двуцифрени проценти. Ето и ТОП 5 на градове с най-силно поскъпване на жилищата:

1. Берлин – 20.5%

Няколко са причините германската столица да бъде начело на класацията. Сред тях са бърз темп на нарастване на населението, рекордно ниски нива на безработица, стабилна икономика и висок интерес от страна на чуждестранни инвеститори.

Не само в Берлин поскъпването е драстично. Тук влизат и редица други германски градове като Хамбург (+14.1%), Мюнхен (+13.8%) и Франкфурт (+13.4%).

2. Измир – 18.5%

Тук цените на недвижимите имоти пряко зависят от икономическата ситуация в южната ни съседка. През последните години Турция показва стабилен икономически ръст. В същото време тя става все по-привлекателна и за чуждестранни предприемачи.

3. Рейкиявик – 16.6%

Няколко поредни години градът се намира в ТОП 5 на тези с най-силно поскъпване. Безкрайният поток на туристи и развитието на икономиката тласкат цените на квадратен метър жилищна площ нагоре.

4. Ванкувър – 16%

Цените на недвижимите имоти в Канада растат благодарение на намаляването на лихвените проценти по ипотечните заеми и високото търсене на жилища. Държавата също така се радва на висока популярност сред чуждестранните инвеститори, които предпочитат да купят имот в такива градове като Вакувър.

5. Хонг Конг – 14.8%

Макар градът да е най-скъпият в света, цените на имотите там продължават значителния си ръст. По мнението на експерти това е най-предпочитаното място за инвеститорите, решили да вложат парите си в недвижимости.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    21 2 Отговор
    Миленче, пусни статия за българските градове, за да могат разбирачите тук да се изкажат компетентно за имотния балон, който дружно са надули ''банки, брокери и строители''

    Коментиран от #2

  • 2 Сиромаха ибн Клошара

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Търсенето определя цената " Брачет "
    Къф балон те гони ?
    За бога братя не купувайте
  • 3 Балон

    6 9 Отговор
    Няма балони няма хвърчила хората бягат от малките градове и има търсене и пренаселване в някой от градовете в българия София Бургас Пловдив Варна в провинцията хората са на ръба с мизерните надници от 14 .15.лева бизнесмените не дават повече от 20 лева е таван колкото да не се омре от глад аз съм от северна българия и работих за 25 лева същата работа която работих там я работя в София и взимам 120 за това е балонът
  • 4 гост1

    1 2 Отговор
    Чакаме статия за ръста на цените в Софиаско. Имот.БГ - излагате се!

    ЕвропредсеДа тел стволове свършва. Трябва ни нова медийна лъжа
  • 5 Цецо

    0 0 Отговор
    Мислех, че ще видим и София в топ 5 и коментар на някоя селянка-брокер д то ще каже" купуваите цените ще се вдигат"!