21 Септември, 2018 14:33 1 861 2

Модернизират летището в Солун

  • летище-
  • солун-
  • терминал-
  • концесия
Модернизират летището в Солун - 1
Снимка: Shutterstock

За разлика от летище „София”, която е в поредната процедура по отдаване на концесия, летищата в големи градове на съседни държави се развиват бързо, а вложенията са на стойност милиони евро. След като наскоро стана ясен новият концесионер на летището в Белград, а в края на октомври в Истанбул се очаква да бъде открито най-голямото летище в света, дойде ред на Солун.

Летището в гръцкия град ще се сдобие с нов терминал. Цената на инвестицията е 100 млн. EUR. Амбициите са той да се превърне в център за транзитни полети към Югоизточна Европа и Азия. Задачата е доста амбициозна като се има предвид, че на новото летище в Истанбул ще се извършват полети към над 300 града по цял свят.

Концесионер на летището в Солун е Fraport, който обслужва летищата във Варна и Бургас. Новият терминал в Солун ще бъде разположен на площ от 34 000 кв.м. Освен него, германците планират да реновират и сега съществуващия, чиято площ е 24 000 кв.м. Летището ще разполага и с нова противопожарна станция и такава за пречистване на отпадъчните води.

С пускането в експлоатация на новия терминал през 2021 г. гишетата за чекиране и пунктовете за проверка ще се увеличат двойно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 1 Отговор
    Ах как имаме нужда от концесионер! Абе да взема да стана един журналист, май се печели...
  • 2 Гражданин

    3 0 Отговор
    Ах, как имаме нужда от летище в северната част на София (там е Божурище)! Имаме нужда и от свестни митничари, а не от такива, които сами да преценяват трябва ли да правят проверки на пътниците. Имаме нужда от дисциплина и себеуважение, което се добива в добра среда.