Last news in Fakti

19 Октомври, 2018 16:43 3 145 7

130 години строят катедрала без разрешение

  • саграда фамилия-
  • разрешително-
  • строеж

По света

130 години строят катедрала без разрешение - 1
Снимка: Shutterstock

Една от най-известните туристически забележителности на Барселона – „Светото семейство“ („Саграда Фамилия“), се оказва, че е строена незаконно. Над 130 години имотът се е изграждал без разрешение. Администрацията на „Саграда Фамилия“ и общинската администрация са постигнали споразумение, според което в продължение на 10 години първата ще трябва да изплати на местните власти 41 млн. USD. В замяна ще бъдат издадени необходимите разрешителни за строеж.

С парите ще се модернизирана транспортната инфраструктура, оптимизира туристическият поток и благоустроен районът около катедралата.

„Саграда Фамилия“ е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство. Строителството й започва през 1882 г., а довършителните работи продължават и днес. На година обектът бива посещаван от 4.5 млн. туристи, а приходите от тази дейност възлизат на близо 50 млн. EUR.

До куриозната ситуация се стига тъй като първоначалният план, за който е издадено разрешително за строеж, бива преобразуван от архитекта на сградата – Антонио Гауди (1852-1926 гг.). Промяната е била разгледана от общинските власти, но така и не е одобрена на хартия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 4 Отговор
    Местя

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Кво местиш. Гледай какво правят хората.
  • 3 Хахо

    1 0 Отговор
    Алан Парсънс Проджект. Имат албум с името Гауди първата песен се казва като катедралата.
  • 4 Архитекта

    15 3 Отговор
    Да бъде изравнена с земята щом няма разрешително, как нашите братя от факултето могат да са изрядни, а тея смешници не могат

    Коментиран от #7

  • 5 Гост

    10 0 Отговор
    едни строят забележителност по случайност без документи, която да се посещава от 4.5 милиона туристи, а други строят къщи в маалата по никаква случайност без никакви документи. И вместо да бълват 50 милиона пари, то те ги хапват от бюджета.
  • 6 ДедоМраз

    4 0 Отговор
    Срамота, как може община Барселона да се излага така ? Вместо да помогне за храма, изнудва така подло. Както е тръгнало докато се завърши църквата - християните ще са малцинство в Европа - за съжаление.
  • 7 Инжелера

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Архитекта":

    Най-добре да дойдат танковете, пардон - багерите...:)