Last news in Fakti

14 Януари, 2019 06:21 6 576 9

Шест архитектурни грешки довели до трагедии (СНИМКИ)

  • архитектура-
  • строителство-
  • грешки-
  • сгради-
  • хотел

Пестенето на материал е фатално

Безспорно архитектурата е крайно сложна наука, изискваща точност и знания. За съжаление, разчетите на архитектите и инженерите не винаги са точни, а това води до крайно тежки последствия.

1. Концертната зала „Уолт Дисни"

Това е една от архитектурните забележителности на Лос Анжелис. Първоначалната идея е била сградата да бъде облицована с метални панели. Безспорно залата е изглеждала ефектно. Единственият, но съществен недостатък, е бил, че при слънчево време лъчите са се отразявали в съседните сгради. В резултата, жилищата в съседните сгради буквално са се превърнали в сауна. Температурата в помещенията е надхвърляла 50 градуса по Целзий. Много от живущите са получили топлинни удари. Това е принудило собствениците на сградата да подменят фасадата.

2. „Лотус Ривърсайд”

Няколко месеца преди да бъде пусната в експлоатация сграда от комплекса „Лотус Ривърсайд” в Шанхай, тя пада, все едно е играчка Lego. 13-етажната сграда се накланя и пада на една страна. По-късно става ясно, че причината са слабите основи. Оказва се, че носещите стени са два пъти по-тънки от необходимото за толкова висока сграда.

3. Магистралата 19 Overpass

В резултат на инженерни грешки падат не само сгради и мостове, но също така и части от шосета. Такъв е случаят с 19 Overpass. 10 метра от магистралата, която се намира в Квебек, буквално пропада. Под руините се оказват няколко автомобила. Загиват 5 души.

4. Мостът I-35W

През 2007 г. мостът, който минава над река Мисисипи в Минеаполис, рухва. В момента на трагедията на моста е имало около 50 автомобила, много от които са паднали в реката. Загинали са 13 души, а над 100 са били ранени. В последствие се е установило, че конструкцията е била износена и е трябвало да бъде укрепена. Съединителните елементи са били направени от недостатъчно здрава стомана. Година след трагедията на мястото на стария е бил построен нов мост.

5. Lian Yak

Една от най-страшните трагедии в Сингапур е станала на 15 март 1986 г. Тогава рухва търговската сграда Lian Yak Building, в която са се намирали клоновете на няколко банки и хотел. Под тонове метали бетон са погребани над 50 души, като 33 от тях загиват. При проектирането на сградата архитектите определено не са изчислили правилно тежестта на конструкцията. Скоро след завършване на строителните дейности са се образували напуквания, които са били скрити с плочки, чиято обща тежест е била 5 тона. Също така две от банките са поставили в офисите си сейфове, всеки с тежест 20 тона. Lian Yak Building определено не е издържала тежестта и е рухнала.

6. Хотел Hyatt Regency

Трагедията се разиграва през 1981 г. в хотел Hyatt Regency в Канзас. Две огромни галерии в основната зала буквално се срутват с няколкостотин души. Загиват 116 души, а 200 са ранени. Разследването показва, че опорите на двете галерии не са издържали тежестта на хората. До терористичните атаки на 11 септември 2001 г. това се смята за най-мащабния по брой жертви инцидент в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    30 1 Отговор
    Като се знам какъв инженер съм как да отида на доктор?
  • 2 ИнджЕнерУбрат

    35 1 Отговор
    Цял живот чета и слушам как архитетте не били предвидли или сметнали - така и не се научи тоя народ, че не архитекта изчислява сградата, а инженера ама няма значение то е едно и също!

    Коментиран от #6

  • 3 гост

    16 2 Отговор
    Като махнеш изречението за 11 септември всичко е точно с тази статия и всеки трябва да си направи заключенията в каква сграда живее. В панелките всеки реже и кърти където си иска, махат се стени, панели, товарят се терасите, въобще без грам контрол. Добави това, че повечето сгради са строени от некомпетентни строители, макар че инженерите да са били със знания.
  • 4 Драган

    11 3 Отговор
    Докторът може да погуби само един пациент. Докато инженерът може да не проектира нещо добре и да има по големи последици.

    Коментиран от #7

  • 5 Къци

    19 5 Отговор
    Архитектите са прости драскачи - инжинера е най важен 😁😁
  • 6 Зорлем

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИнджЕнерУбрат":

    Така е, обаче като каже архитектът, че някоя колона или греда му разваля "ансамбъла", обикновено инвеститорите се съгласяват с него и се започват едни инженерни гимнастики дето не са за пред инженерни хора.
  • 7 Видяла

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Драган":

    Грешките на инженерите се виждат, докато тези на докторите отиват под земята...
  • 8 Японеца

    5 7 Отговор
    Западняците плюват Русия, а техните кочини не виждат, както и авариите в техните АЕЦ.

    Коментиран от #9

  • 9 Русонефил

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Японеца":

    Това, че в статията не се споменават услужливо примери от Русия не значи, че там не се случват такива неща.