21 Април, 2019 17:21 38 626 15

Съдбата на един от имотите на Иван Ласкин

  • иван ласкин-
  • къща-
  • пасарел-
  • съдба

Къщата се намира в Пасарел

Съдбата на един от имотите на Иван Ласкин - 1
Снимка: БГНЕС

Имот за стотици хиляди левове на актьора Иван Ласкин в Пасарел се превърна в змиярник – многобройните наследници не могат да се разберат за продажбата му. Китното село Пасарел се намира на около 30 километра от София и винаги е било притегателно като магнит за почитателите на виладжийския начин на живот, природата и чистия въздух. Малцина обаче знаят, че в него е преминало детството на един от най-обичаните български актьори Иван Ласкин, пише в. "Уикенд“.

Далеч преди родата му да се премести в Банкя и сериалът "Васко да Гама от село Рупча“ да го изстреля в звездния небосклон на актьорската професия, малкият Ванчо тичал по тучните поляни край селото и играел футбол с децата от махалата и с по-малките си братя Евгени и Светослав. Местните казват, че лошото момче на българското кино и театър бил доста хрисимо дете. Не правел бели, не чупел прозорци и не се катерел по дърветата, за да бере чуждите черници и череши. Семейството му било едно от най-заможните и най-покровителстваните от комунистическите власти. Благодарение протекциите на местния партиен секретар открили кръчма в къщата си в центъра на Пасарел. Увеселителното заведение било единственото място, където пасарелци се черпели с ракия и легендарния в годините на соца "облак“ - мента с мастика. Бащата на Ласкин бил зет, но определено имал интерес към спиртните напитки и към кръчмарския бизнес на тъст си. В двора на фамилията имало и казан за производство на домашна шльокавица - нещо типично за българското село по времето на социализма. По мъжка линия цялата рода пиела в границите на умереното за българина - по малко, но редовно - всяка вечер.

Три месеца след смъртта на Ласкин в Пасарел бяха потърсени роднини на актьора, които биха могли да разкажат нещо повече за една от любимите звезди на българското кино. Възрастен мъж посреща екип на изданието в началото на селото. С бастун сочи пътя към къщата на Ласкин, като уточнява, че отдавна не е сграда, а руина. Наставлява да сме внимателни, ако някой реши да влезе в двора, защото имало много змии и гущери. Никой не е чистил мястото, нито подрязвал дървета, а влечугите само това и чакали - да си намерят пущинак, който да обитават. Оказва се, че прабабата на Ласкин е негова стринка. Дядото с бастун дава напътствия да потърси баба Латина, която е живата история на населеното място и която всички наричат Тина. 85-годишната жена знаела всичко, защото била съседка на фамилията. Нейната свекърва и бабата на Иван били първи приятелки на млади години. После житейските им пътища се разделили...

Обаче, пита можем ли да познаем на колко години е. Следват няколко предположения, които буквално я разсмиват. Накрая признава, че е на 85 и разговорът започва като по вода.

"Имотът на Ласкини е скъп. Собствениците му починаха отдавна. Бяха 4 сестри, а Ласкин има дял по линия на майка си, защото тя е живяла тук. През 50-те години дядо му беше учител в основното училище и тук се запозна с баба му и се ожениха. Беше бивш активен ремсист и по тази линия го прехвърлиха на работа в Банкя. Беше шеф на АПК в Банкя. Майка му помагаше на баща си да върти едно заведение. На мястото на къщата някога беше селската кръчма. Тя си беше от едно време, отпреди 9 септември 1944 г. После я национализираха и направиха магазин за хранителни стоки. След това дълги години беше на Общината. След 1954-55 г. стана здравна служба. Имаше лекар, зъболекар и аптека. После временно я взе Съветът на строителния отдел към кметството. Абе, ставаха разни трансфери. И най-накрая с мъжа си дойде да живее Гюргена, една от лелите на Иван. Тя е най-малката щерка от четирите сестри. Нейният мъж Митко отиде да живее в посолството в Италия и тя замина с него и оттогава къщата замря. Поддържаха я известно време, но постепенно я изоставиха. Към 1990 г. като се върна Митко, загина в катастрофа край Пасарел и така започна разрухата на имота. Никой не влизаше в нея. Тя започна да се руши, керемидите ѝ изпопадаха и кметството взе решение да я събори. Чистиха я миналата година, изкараха боклуците от нея, но тя пак обрасна с трева. Всеки хвърля боклуци в двора. Бяха пуснали обява за продажба на парцела, но нещо не се разбраха наследниците“, разказва баба Тина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Предлагам

    69 17 Отговор
    Собствениците да продадат имота и да изпият парите в знак на почит към бившия такъв.

    Коментиран от #8

  • 4 БОГдагопрости

    77 6 Отговор
    Ласкин беше добър актьори и изигра прекрасно роли, които ще останат важни за киното ни. Това трябва да помним, другото не е за помнене и пример. Човек като всеки - с ангели и демони в себе си. Имотните теми свързани с него са нещо, което бива да ни занимава.
  • 5 vasik atanasova

    43 13 Отговор
    Добра статия
    нека да си спомним за големия пич Иван Ласкин
    гледах интервюто му с Моньо до то беше в това село Пасарел
    сещам се че бяха на едни мост от долу минаваше река
    Ласкин разправяше как се е спускал с дюшек на рафтинг по нея
    голям пич дано сега е на по добро място от тука !
  • 6 ЗА ИВАН ЛАСКИН

    57 7 Отговор
    СВЕТЛА МУ ПАМЕТ! Ласки го няма. Идилията с имотът е от лично естество. Нямаме право да навлизаме в чужд живот.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Еретика

    14 15 Отговор

    До коментар #3 от "Предлагам":

    Е разбрахме че Ласкин е от ком.семейство/не че не ни беше ясно/и че си е живуркал при соца.Е не че и при капитала не му беше зле.Е просто се въобразил че е вечен.А се оказа че пиенето му е слабо и не може да го носи.И че ангелите му са слаби и за това Бог го прибра за да не го излага.Е не че Ласкин вярваше в него.

    Коментиран от #11

  • 9 Жечо

    37 5 Отговор
    В СТАТИЯТИЯ Е НАПИСАНА ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ!
    ПО-ТОЧНО ГЛУПАВА ПРОПАГАНДА СРЕЩУ СОЦА!

    ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА РЯДКО СЕ СРЕЩАХА КАЗАНИ В ДВОРОВЕТЕ НА ХОРАТА ПО СЕЛАТА! СЪШНОСТ ИЗОБЩО НЯМАШЕ!!!

    В ПОЧТИ ВСЯКО СЕЛО СИ ИМАШЕ КАЗАН И МОЖЕШЕ ДА ВАРИШ РАКИЯ КОЛКОТО СИ ИСКАШ!

    А НЕ КАКТО СЕГА ДА ТЕ ОГРАНИЧАВАТ ЗА ДА ПИЕШ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ОТРОВИ! ТОГАВА ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА РАКИЯТА И ВОДКАТА КОЯТО СЕ ПРОДАВАХА ПО МАГАЗИНИТЕ БЕШЕ В ПЪТИ ПО-БЕЗВРЕДНИ ОТ СЕГАШНИТЕ КОНТРОЛИРАНИ ОТРОВИ!

    ТВА ЧЕ БАЩА МУ Е ОБИЧАЛ ДА СИ ПИЙВА ХУБАВО И ГОЛЯМА РАБОТА! СТИГА СТЕ ГО ЧЕСАЛИ ЛАСКИН, ЛЕКА МУ ПРЪСТ И ГО ОСТАВЕТЕ НА МИРА!
  • 10 574

    8 2 Отговор
    Претоплена манджа.Ама хонорар да пада.
  • 11 Голям Слон

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Еретика":

    А колко семейства в онези години не бяха комунистически? :-))))) Сигурно твоето! Дисиденти направо.. Само трябва да уточниш дали сте били дисиденти преди или след 10-ти ноември. Че е много важно.
  • 12 Оптимист

    9 0 Отговор
    Стига с това кой какъв,какво,защо и т.н.Бог да го прости Иван.Готин беше!
  • 13 Оптимист

    3 2 Отговор
    Стига с това кой какъв,какво,защо и т.н.Бог да го прости Иван.Готин беше!
  • 14 Запознат

    6 0 Отговор
    Статията е 90 процента неистина! Спрете да пишете глупости!!!! Оставете го да почива в мир!!!
  • 15 Добрата фея

    3 0 Отговор
    Стига сте му вдигали костите на човека .Аз също съм израстнала в комунистическо
    семейство....и кво???
    Имаше ред,имаше дисциплина имаше морал.Всеки живееше според възможностите си.
    Всъщност и сега е така ,само дето няма ред,дисциплина и морал.
    Личните съдби на хората винаги са били на мода за простолюдието.Поклон пред Иван и сили на Алекс да издържи на тия простотий