Last news in Fakti

1 Септември, 2019 09:37 14 301 22

Новата мода: Ипотечни кредити с отрицателна лихва

  • bundesbank-
  • заем-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва

Важно е банката да подбира добре клиентите си

Новата мода: Ипотечни кредити с отрицателна лихва - 1
Снимка: Shutterstock

Въвеждането на отрицателни лихви по ипотечните заеми е нещо ново за банковия пазар. На практика това е мощен инструмент за повишаване покупката на недвижими имоти, най-вече жилища, с банков кредит. Идеята да връщате по-малко пари, отколкото сте взели, е доста примамлива.

Първи от новата мода се възползваха датските банки. И според прогнозите на Вundеѕbаnk това определено е само началото. „Не е невъзможно от икономическа гл.т. една банка да има изгода от това да дава кредити с отрицателна лихва, вместо самата тя да плаща по-висока лихва при друга употреба. В случай, че банките държат парите си в Европейската централна банка, трябва да плащат лихва от 0.4% върху сумата, която съхраняват там”, уточнява Йoaxим Bюpмeлинг, член на борда на Вundеѕbаnk.

При даването на ипотечни заеми с отрицателна лихва е важно банките да правят добре подбора на клиентите си. От ключово значение е финансовите институции да се понижават критериите си за отпускане на заем въпреки евтините пари.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анова

    33 20 Отговор
    Е ТОВА ВЕЧЕ Е ВЪРХА НА МАНИПУЛАЦИЯТА
  • 2 Гостилничаря

    51 7 Отговор
    В Европа може би, но не и тук! Няма как да се случат тези неща у нас, в Ганчова България сме, тук желязният ни вековен манталитет няма да допусне такива абсурди.....
  • 3 ٩(͡๏̯͡๏)۶

    72 3 Отговор
    Абсолюно никакъв проблем да се въведе и тук. Отрицателната лихва ще бъде потушена с достатъчно високи допълнителни такси. Примерно, лихва -1% върви в комплект с такса "отрицателна лихва" +10%.
  • 4 Умен

    24 3 Отговор
    А в коментарите на друга статия един икономически неграмотен обясняваше, че имало инфлация и затова нямало криза. А ето на при банките има дефлация.

    Коментиран от #7

  • 5 Aaa

    49 6 Отговор
    Дори и с -10% да има кредит - каква ти е ползата, като те лъжат, че нещо с цена от 600 евро кв.м. струвало 1500 евро кв.м.?! Блажени са вярващите...
  • 6 бай ви хампарцумян

    20 7 Отговор
    Пълни измишльотини! Вие си плащайте дебелите лихви, за да сме доволни всички.
    Накрая ще ви вземем и жилището, да не ви пречи и да не му плащате данъци и такси!
  • 7 Панец

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "Умен":

    Отрицателна лихва не може да има, защото лихва означзва прибзвена стойност над главница. Тя може да варира от 0.01 до нагоре. В случая ЕЦБ наруши банковия закон, извършвайки престъпление плюейки на правилото, с цел да не държат търговските банки пари в кеш над нужното за плащане, а да дават кредити. Но и когато ТБанка дава на отрицателна лихва, това го наричст в Банковото дело Кредитна пирамида, свръхвисок кредитен риск, дебитен балон (защото риска от свръхзадлъжнялост на ТБ и ДЦБ нарастват твърде бързо) и изобщо тази методика е престъпление в Економикса. Правилно щеше да е да дават дългосрочен обезпечен кредит, с 1 % лихва и с уговорката за взаимоизгодно разерочване при извънредни негативни обстоятелства за дебитора, кредитоискателя. Така и двете страни ще са спокойни, че кредита ще се обслужва отговорно. Но тези отрицателни лихви са началото на един нов пирамидален балон,който ако се разрастне като явление ще се спука. ЕЦБ няма да пострада защото тя е разпределителна, но държавните и ТБ ще стигнат до недостиг и ще теглят нови заеми за погасяване. А може би това е целта на минус лихвата, да фалират ДЦБ и много ТБ???? И да заживеят хората на кредит, което е самоубийство дори заради притесненшята....

    Коментиран от #12

  • 8 Паисий е жив

    31 7 Отговор
    Всъщност е много просто и осъществимо. Аз съм банка и при мен идва строител, който възнамерява да строи жилищен блок. Ако инвестицията си струва аз му давам няколко милиона с прилична лихва. За да му вървят продажбите му гарантирам по-ниска лихва в мойта банка. Идва човек, купува си апртамент и му е най-изгодно при мен. Така съм дал два кредита за един и същи обект, следователно ми се начислява лихва и на двете сделки. При завършване на сградата има непродадени апартаменти, които изкупувам от строителя чрез опрощаване на кредита. Строителят е доволен, защото е на чисто и е продал 80% от квадратурата. Аз съм доволен, защото имам примерно 50 нови длъжници. Притежавам и останалите 20%, но са ми излезли 300 евро метъра, а ги продавам на 1200. Ако пазарът се закучи се правя на пич и давам кредит с отрицателна лихва и квадратът ми излиза 900 евро. Хем съм на печалба, хем хората доволни, хем се вливат свежи пари, които мога да използвам за кредити. Остава само едно - сделките с отрицателна лихва за апартамент от друг строител/банка не се одобряват.

    Коментиран от #9

  • 9 Панец

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "Паисий е жив":

    Нещо не излиза математически. Примерно даваш 3 млн. с 3% лихва крефитза 3 години, и става примефно сумстс с лихвата с натрупване за 3 г. става примерно 3300000. Той прави примерно 6 етажа кооперация с по 3 ап малки 2 стаи на етаж и 2 приземни магазина. Има 18 ап. по 65 кв. м.по цена 300 евро на кв. или 600 лева прави 702000 лева минимум.При цена 1200 евро или 2400 лева на метър прави 2808000 шева. Плюс 2 магазина по 160 кв по 2400 лева прави 768000 лева или примерно общо 3700000 лева ти е продажбенна площ в лева. Ти си дал 3 млн, можеш да спечелиш примерно 4. Но ти опрощаваш дълга и оставаш с минус 3300000 е дълга към банката. Ще ги платиш ти. Инак си с лош кредит. Можел ли ги изби от сделката? Не, защото ти остават 20% непродадена площ от общото е около 300 кв.. 300 кв. по3000 на м да продадеш пак си вътре с 2.3 млн само лош кредит. Отрицателните лихви са загуба. Ако ДЦБ държи пари по тях това е грабеж от бюджета от народа. Това фалира ДЦК и за да не фалира влиза в дългоса спирала заем след заем.... каквато е целта на някои за да съсипат народи и държави, Герб ни вкараха в началото на дългова спирала, защото разходите на бюджета са повече от приходите. А данъците са много високи на фон доходи на населението.
  • 10 МОР ЗА НАШИТЕ

    18 12 Отговор
    Това е капитализма !!! Комунистите умират и пукат от яд като четат за тези ипотечни заеми . Представяте ли си нашите червени банкери като четат тази статия ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 незнайко

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Панец":

    Ми те в САЩ живеят точно така - НА КРЕДИТИ !!!

    Коментиран от #22

  • 13 Тролл2

    15 5 Отговор
    500 €м ² в София след месец.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Трол3

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тролл2":

    И за какво ми е да давам 500 евро за кв.м. в София?!? За да се чудя по половин ден къде да паркирам, да слушам съседа от отсрещния блок как пърди, да дишам мръсен въздух и т.н. И за всички тези "прекрасни" неща да плащам половин живот кредит като изоглавен - да не съм идиот!!!

    Коментиран от #20

  • 15 koko

    16 3 Отговор
    В България и на 1 процент да падне например, пак няма да е ясно какво се плаща, имам два ипотечни кредита, единия на 2.7% а другия на 3% и към всеки има едно приложение как се формира лихвата, някакви сложни и неразбираеми математически формули, разбира се съм ги подписал, но съм ги питал в банката, дали самите те ги разбират или някой от другите им клиенти и ми казаха НЕ!
  • 16 Знаещ и имащ

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Тролл2":

    Иска ти се, мишок гладен!
  • 17 Готин

    10 0 Отговор
    Банките вече могат да не бъдат кредитни институции. Такива има в близкият изток. При тези такси по транзакциите, те достатъчно печелят. Борбата е за клиента и неговите пари да бъдат в постоянно обръщение.
  • 18 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    17 4 Отговор
    По принцип с борисоф го бяхме замислили подобен сценарий и за нашите овце-пардон -избиратели,тоест исках да кажа клиенти ,ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА ,УЖ НИЕ В ЛИЦЕТО НА ДЪРЖАВАТА СУБСИДИРАМЕ РАЗЛИКАТА ,АМА НАКРАЯ 10% ЗА НАЩА ПАРТИЯ ,ААА ИСКАХ ДА КАЖА ЗА МЕНЕ И НЕГО.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тролл2

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Трол3":

    Трябва да можеш и да го продадеш после, че виж к'во става на пазара, пълно е с имоти и не ги купуват.
  • 21 ЗЗЗЗЗЗ

    14 0 Отговор
    У нас ще е като да изплащаш черна/бяла техника:
    лихва - минус 0,4 процента
    ГПР - 20 % ( ФОРМИРАН ОТ НЕЗНАЙНИ ТАКСИ И ТАКСИЧКИ)
  • 22 Знайко

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    Да, живеят, но си печатат и парите! Тук е заровено кучето.