Last news in Fakti

11 Септември, 2019 09:27 5 078 7

11 септември и най-високата кула в западното полукълбо

  • сащ-
  • ню йорк-
  • one world trade center-
  • небостъргач
11 септември и най-високата кула в западното полукълбо - 1

Един от символите на света продължава да държи рекорд 6 години след построяването му. Става дума за небостъргачът One World Trade Center, който беше построен на мястото на разрушените две най-високи кули в Ню Йорк и част от Световния търговски център на 11 септември 2001 г. При атентата тогава загинаха 2996 и бяха ранени над 6000 души.

One World Trade Center е висок 541 метра, което прави сградата най-високата в западното полукълбо на планетата. Височината не е избрана случайно. Във фунтове това прави 1776 фута, а през 1776 г. Щатите отвоюват независимостта си от Великобритания. Инвестицията възлиза на близо 4 млрд. USD. Само антената на върха на сградата, която е с височина 124 метра, тежи 758 тона.

И към днешна дата Бурж Халифа в Дубай, чиято височина е 829 метра и хотел „Маках ройъл клок тауър” в Саудитска Арабия с височина 601 метра са единствените два небостъргача, по-високи от One World Trade Center.

Какво се случи с кулите близнаци
на 11 септември 2001 година?

От комплекса на Световния търговски център се срутват три сгради в резултат на структурни повреди. Южната кула пада в 9:59 ч. след като 59 минути е обхваната от пожар, в следствие на врязал се в нея самолет Boeing. Северната кула пада в 10:28 ч. след като гори 102 минути. При срутването ѝ от нея падат отломки върху покривите на съседна сграда от комплекса, което поврежда постройката и предизвиква пожар. Огънят, който гори с часове компрометират конструктивната цялост на сградата, в резултат на което тя се срутва в 17:21 ч. Окончателното разчистване на терена приключва през месец май 2002 г.

Редица инженери и архитекти оспорват тезата, че срутването на двете кули е станало в следствие на възникналия от врязването на самолетите в сградите, пожар. Те обясняват, че кулите близнаци са проектирани така, че да устоят на сблъсък с Boeing 707, който е почти толкова голям колкото Boeing 767 (типът самолети ползвани на 11 септември).

11 септември и най-високата кула в западното полукълбо

11 септември и най-високата кула в западното полукълбо


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    9 37 Отговор
    Никой не е по висок от Аллах.
    Слава на Аллах.
    Америка , засрами се
  • 2 Eee

    8 9 Отговор
    Новата мишена на талибаните.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 МХтоМХто

    10 3 Отговор
    Фунтове и футове - почти едно и също
  • 5 Алфа Вълкът

    23 1 Отговор
    Какво нещо е животът, преди 250г САЩ се освобождава от Великобритания, а днес е на път да я направи своя колония!
  • 6 Умно село

    9 1 Отговор
    в. Стандарт на 13 септември 2001 година заглавие:
    АМЕРИКА ПЛАЧЕ.
    Сценарии И ПОЛЕТИЧЕСКИТЕ сценаристи днес са на ПОЧИТ.
    Преврати, опити за преврати са на дневен ред , като в тъп Холивудски екшън живеем.
    И от 2001 до ден днешен все ТЕРОР-ПАРИ-ТЕРОР-МНОГО ПАРИ.
    Някой завидя, че ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА падна и нещата ще вървят към нормализиране и затова решиха да се бутнат кулите за да всеят смут и паника.
    В годините едните си бутнаха кулите, другите су утрупаха принцесата.
    Това е началото.
    А какъв ли ще е краят?
  • 7 Алфа Ромео

    9 2 Отговор
    Да бе от самолетите паднаха, блажени са вярващите, сградите са били натъпкани с експлозив до козирката. Пожарникарите и друти хора говорят за множество взривове по целите сгради, най-добрите архитекти казват че не могат да паднат от тези самолети сградите.