Last news in Fakti

11 Юни, 2012 12:43 1 349 1

Застрахователите ще изплатят 5 млн. лв.

  • застраховка-
  • имот-
  • жилище-
  • асоциация на застрахователите

Десет от застрахователните дружества в Българи ще изплатят обезщетения в размер на 5 млн. лв. за 3100 щети. Това съобщиха от Асоциацията на българските застрахователи. Те обясниха, че вероятно тази сума ще е двойна, тъй като застрахователните дружества са общо двайсет. Така че сумата, която ще изплатят компаниите, вероятно ще достигне 10 млн. лв., а броят на щетите – около 5000-6000.

От Асоциацията смятат, че на първо място е необходимо изготвянето на концепция за това кой модел на застраховане е най-добър за България. „Считаме, че задължителният характер на застраховането на катастрофични рискове би помогнал за повишаване на покритието по подобни застраховки, но в същото време ще се наруши основен принцип в застраховането, а именно принципа на доброволността и свободната преценка на индивида за сключване на застраховка”, обясниха представители на Асоциацията.

Българинът няма навика да застрахова имота си. Доказателството за това е, че у нас над 95% от собствеността е частна, а едва  8% са застраховали жилищата и къщите си. От тях доста голяма част са дали по-ниска от реалната оценка на имота, с цел плащане на по-ниска премия, респективно и изплащаната в случай на събитие сума е по-малка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шофьорът

    1 0 Отговор
    В края на краищата не е и длъжен.Хайде кажете ми как ще бъдат застраховани имоти които нямат акт 16 а такива повярвайте ми има страшно много.И какво ако се разпука къщата ми от земетресение и стане опасна за обитаване след като съм сключил застраховка ще дойдат ли да ми я бутнат за тяхна сметка и да ми построят нова.Глупости на търкалета.Вие виждате какво става когато някой сключил пълно автокаско отиде да си потързи правата.Мотаят го с години и накрая му дадат някаква мизерна сума която е абсолютно неадекватна с условията по застрахователната полица а да не говорим колко са хората които дори и пари не виждат при тотална щета.