29 Декември, 2019 11:21 3 059 4

Над 50 000 изпитания на строителни материали годишно

  • ниси-
  • строителство-
  • качество
Над 50 000 изпитания на строителни материали годишно - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от 50 000 изпитвания годишно на материали и продукти във всички основни направления на съвременното строителство се извършват в лабораториите на „Научноизследователски строителен институт“ – НИСИ ЕООД, който през този месец отбеляза 120 години от създаването си. Качеството им се проверява в Изпитвателен център по строителство и Изпитвателна лаборатория за строителни материали, съобщават от МРРБ. През септември тази година към института заработиха две нови лаборатории в сектор "Строителна химия и изолация“. Те също ще допринесат за повишаване на качеството на изпитванията, които дружеството прави, и ще го утвърдят като водещ център за компетентност в строителния бранш.

Само в НИСИ може да бъде предизвикано земетресение от девета степен и така да се провери доколко устойчиви са отделни конструктивни елементи. Единствено в института се прави изпитване на динамични характеристики на бетони, предназначени за пътното строителство, и на влаганите строителни материали за изграждането на АМ „Хемус“, например.

За първи път в страната в лабораториите на НИСИ беше направено измерване за топлината на хидратация на цимент. Това дава възможност на производителите да сертифицират у нас така наречения нискотермичен цимент, който се използва за изграждането на язовирни стени, основи на масивни сгради, небостъргачи и други мегаобекти. Пак в тях се проверява и якостта на натиск на масивни бетони за хидросъоръжения като язовирни стени, защото само там разполагат с необходимата за изпитването 500-тонна преса. Друго интересно изследване, което е направено през тази година, е измерването на съществуващото шумово натоварване на терена на отклонението на 3-та метролиния на Софийското метро. НИСИ гарантира за безопасността и на стъклените клетки в Столичния зоопарк, защото експертите на Института проверяват якостта на армираното стъкло в отделенията за диви животни.

Извършването на контролни изпитвания на проби от продукти преди влагането им в строежите дава възможност да се установи доколко те отговарят на изискванията на проектите, на техническите спецификации на продукта и на декларациите, издадени от производителя. Така се гарантира не само спазването на проектните изисквания, но и сигурността на сградите и съоръженията.

Най-авторитетният изследователски институт в областта на строителството у нас е основан през 1899 г. със задача да контролира качеството на внасяните от чужбина строителни материали. През 1954 г. се обособява като един от първите научни институти в България, оборудван с най-модерната за времето си експериментална техника, а от 1998 г. функционира като еднолично търговско дружество с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Протоколите, които НИСИ издава, са признати в Европа и в целия свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така и трябва

    6 6 Отговор
    Качествено строителство за мен е с тухли винербергер и смеси на церезид и баумит. Ако се използва гипсокартон и вата само от кнауф.

    Коментиран от #2

  • 2 Готин

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така и трябва":

    Големият проблем на ограниченият интелект е, че може и да не е чел или виждал, но ,,Знае,,!
  • 3 Анонимен

    6 1 Отговор
    50000 изпитания на година...жалка работа. Ръководя малък обект във Великобритания на стойност 6 милиона лири и само за моя обект изпитанията са около 500. Ако България беше строителна площадка, както се хвали един нещастник тия дни, изпитанията трябва да са стотици хиляди на година. Затова и новите пътища у нас не струват, защото пожарникур "приема" обектите, строени от самоуки байчовци по стандарти от 70-те години.
  • 4 Като друсне 8 степен за 5 мин

    0 0 Отговор
    Ше видите изпитание😂😂😂😂