Last news in Fakti

12 Март, 2020 17:17 9 596 12

Екс кмет дал чужди земи под наем

  • сандански-
  • благоевград-
  • земеделски земи

Кирил Котев остава без имоти собствениците им

Екс кмет дал чужди земи под наем - 1
Снимка: БГНЕС

Собственици на земеделска земя в няколко села в община Сандански останаха без имотите си, след като във владение с договор за наем с община Сандански с тях вече се разпорежда сдружение „Лозеница-2018″. Любопитен е фактът, че същото сдружение е вписано чрез съдия по вписванията на 14.09.2018 г. в 15.46 ч., т.е. в същия ден, когато на сайта на община Сандански е публикувана заповедта за провеждане на търгове под наем на 294 обособени като лозя имоти, уточнява struma.bg. Печели го сдружение „Лозеница-2018”. Договорът е подписан от кмета на общината Кирил Котев, главния счетоводител Катя Христова и от сдружение “Лозеница-2018”.

На база на този договор сдружението придобива под наем 1000 декара лозови масиви в землищата на 17 села в община Сандански за срок от 10 години и вече е влязло във владение.

На редовното заседание на Общинския съвет преди дни общинският съветник Снежана Стоянова поиска кметът Ат. Стоянов да отговори как са отдадени под наем лозята в землището на с. Лозеница, за които собственици твърдят, че имат нотариални актове?

Кметът Ат. Стоянов отговори, че сред жалващите се има и такива, които стопанисват земя по параграф 4. И след като хората не са поддали документ за право на собственост, земята остава общинска собственост.

След като се разбра, че сред потърпевшите има жители на с. Лозеница, които притежават нотариален акт за право на собственост, кметът Ат. Стоянов заяви, че ще направи проверка и писмено ще отговори на въпроса на Сн. Стоянова.

В рамките на 4 дни – от 9 до 12 октомври 2018 г., със заповед на тогавашния кмет Кирил Котев е проведен търг за наем на 1000 декара лозови масиви в 17-те населени места, като в този списък попадат и лозята в с. Лозеница. Единствен кандидат в търга за наем на 1000-та декара лозя в тези села е сдружение “Лозеница-2018” и печели. Сдружението участва в търга за наем на 62 броя имота, обособени като лозя в с. Лозеница, като печели търга за срок от 10 години срещу 35 лева на декар.

В село Виногради на същото дружество са отдадени под наем 25 лозови масива, в с. Враня са отдадени под наем 8 лозови масива, в с. Горна Сушица – 2 броя лозя, в с. Калиманци – 4 лозя, в с. Катунци – 2 лозови масива, в с. Левуново – 4 лозови масива, Ласкарево – 38 лозови масива, в с. Лехово – 7 броя, в с. Склаве – 9 лозови масива, в с. Хотово – 19 лозови масива, в с. Хърсово – 8 лозови масива, в Ново Ходжово – 34 лозови масива, в. с. Черница – 3 броя масиви , в с. Яново – 24 лозови масива, в с. Пиперица – 37 лозови масива, в с. Петрово – 6 лозови масива. Сн. Стоянова настоява да се извърши проверка и да се установи каква е причината да не бъдат уведомени от Общинската администрация жителите в селата, че земята, върху която са засадили лозята си, ще бъде отдадена под наем, за да може и те да участват в търговете.

Още по-скандална е ситуацията с тези лозови масиви, за които собствениците имат нотариални актове и сега разбират, че друг ги стопанисва. В началото на месец февруари семейство Георгиеви, които имат лозе в с. Лозеница, отиват да извършват резитба на лозята и установяват, че лозята им е изкоренени, а имотът е изоран. Сем. Георгиеви живеят в Сандански, след разговор с хората от с. Лозеница разбират, че потърпевши са почти всички жители на селото, които през годините са засадили лозя върху земеделска земя, за която имат документ, че е тяхна собственост.

Сред потърпевшите е и кметът на с. Левуново Методи Фетвов. Той установил, че лозето, което е негова собственост, вече попада в границите на общински имот, който е отдаден под наем на сдружението, като при него проблемът е в преместените граници в кадастралния план.

„Да, така е, но аз поне не губя лозето си, а само границите на имота ми са преместени”, казва Фетвов.

Има напрежение и в селата Петрово, Яново, Пиперица.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инч хай

    17 1 Отговор
    В тоя град има закон за кмет да се избира човече до метър и петдесе. Какво очаквате? Дребни административни душици.
  • 2 osk.bg

    0 3 Отговор
    Тони, много си готина ма!
  • 3 запознат

    20 3 Отговор
    Ей тези далавери не свършиха. Как може на хората нивите да раздадат. Ако това е вярно този кмет е за затвора. Заедно правеха далаверите с онзи псевдо доктор Синански. Всяка сутрин са се събирали и са си шушукали от кой какво да откраднат - не ги е срам
  • 4 Професор по Стоманобетон

    9 1 Отговор
    Видна е интелектуалната му мощ
  • 5 Гост

    12 1 Отговор
    дори да върнат нивите на хората, 5+ годишно лозе е изкоренено.
    това са 5 години труд да го отгледаш.

    да сади лозички, колкото е нужно, да ги гледа докато не остави всичко във вида в който го е погубил!
    отделно да плаща всеки месец за всеки декар пропуснати ползи!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мама

    9 0 Отговор
    Защо не се провери на високо ниво как дерибейства "Лозеница 2018" ООД с управител Росен Стефанов Христов и Пълномощника му Георги Костадинов Камишев.
  • 8 Яне

    5 2 Отговор
    Казвах ви аз .... , че Котев ще съсипе града и селата
  • 9 Настоящия кмет на Студентски град

    3 0 Отговор
    Дава е момента земи под наем на собственици които не могат да разполагат с тях ❗️
  • 10 Тиквун

    1 3 Отговор
    Не може цял живот да си дограмаджия и хоп Кмет. Абе прави си джамове пич не се бутай в шамарите. Не можеш да носиш кьотек.
  • 11 Санданчанин

    0 0 Отговор
    ГЕРБ, какво очаквате?
    Момчето е свестно, но когато си в отровна среда най-вероятно ще се отровиш и ти.
  • 12 Ева

    0 0 Отговор
    Наглеца - котев!