8 Април, 2020 16:10 6 155 4

Пик при отдаването под наем на тези имоти

  • imot.bg-
  • заведения-
  • наем-
  • коронавирус-
  • предлагане

Заведения на ключови места се отдават под наем

Пик при отдаването под наем на тези имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Заведенията са сред първите „жертви” на пандемията от коронавирус. Част от предприемачите, които от години са на определени локации, още втората седмица прецениха, че няма да издържат финансово и напуснаха обектите. Така вече по централни улици могат да бъдат намерени отлични бизнес имоти.

Какви са обаче наемните нива и има ли наематели? За последните 7 дни има над 100 нови обяви за отдаване под наем на заведения. Половината са в София, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Наемните нива на ключови позиции са доста високи, особено като се има предвид ситуацията в момента и неяснота кога и какъв „рестарт” ще направи икономиката. Заведение на площад „Славейков” от 100 кв.м и още толкова на ниво сутерен, се оферира срещу 6000 EUR на месец с ДДС. На ул. „Граф Игнатиев” в близост до Попа може да се наеме заведение срещу 3500 EUR. Големината му е 150 кв.м. Цената е обоснована от факта, че има 10 метра лице на улица. В района на Докторски паметник също се предлага имот със статут на заведение. Големината му е 300 кв.м плюс още 100 кв.м градина. Напълно оборудвано е. Наемът е 3000 EUR.

Малките заведения в центъра остават скъпи. Така например, имот от 23 кв.м на ул. „Алабин" се отдава под наем срещу 1600 EUR.

На пазара излязоха и някои заведения на централни места, които отвориха врати преди годината с амбицията да бъдат средище за културни мероприятия. Едно от тях е „Книгата”. Идеята е на Мирослав Боршош, който е собственик на „Перото” в НДК и кино „Култура” в „Сан Стефано плаза”. В момента заведението на ъгъла на бул .”Васил Левски” и ул. „Раковски” се отдава под наем срещу 3800 EUR на месец, като няма ДДС върху сумата. Големината на помещението е 250 кв.м.

Част от наемателите на бул. „Витоша” също напуснаха обектите, като обявяват, че продават и бизнеса си. Заведение от 105 кв.м. може да се наеме срещу 4000 EUR на месец.

За момента с най-малка загуба са заведенията, които успешно работят с доставки. Наемодателите също се опитват да бъдат гъвкави, като предлагат разсрочено плащане или намаляват месечната рента. Някои собственици, като например съдържателите на заведения в района на Централна гара са дали 2-месечена „финансова почивка” на наемателите си.

Пик при отдаването под наем на тези имоти


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    9 8 Отговор
    ОФЕРТАТА ЗА тия Имоти за отдаване под наем е СЕГА и съвсем няма да е същата след около Месец-два...ако все още са свободни.Това е в Сф,вероятно МНОГО ПО-МАЛКО са по-ниски Наемите в Пловдив,Варна и Бургас.В Останалите градове като В.Търново,Плевен,Русе и т.н. Собствениците на имоти СЪЩО НЕ СА останали без Приличен Наем - особено по Централните улици.Като се има в Предвид че в Данъчната декларация се вписва Наем В ПЪТИ ПО-МАЛЪК от Действителния с цел избягване на Данъци,като прибавим и НЕДЕКЛАРИРАНИТЕ ПРИХОДИ Приходи от ХИЛЯДИТЕ "Къщи за гости" и Частни Хотелчета /особено по Морето/,в соито "Касов бон" е мръсна дума,ще попитам Лумпените с Руско Самосъзнание тука :БЕДЕН ЛИ Е БЪЛГАРИНЪТ?А нима Земеделската Земя не е "Недвижим имот" и Рентата от нея не е ОСВОБОДЕНА ТОТАЛНО от Данъци?За справка:Рентата на Декар в цяла Добруджа е МИНИМУМ 90лв/дка/казвам го като собственик/.Ама имало и Мизерстващи в БГ...А КЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА?!
  • 2 Ново

    7 1 Отговор
    Те направо без пари ги дават и сигурно веднага ще ги вземат /те на петролово поле ли са или златки залежи има/
  • 3 Борис

    1 0 Отговор
    Нормално на тези цени да с е отказват и да няма желаещи.А и държавата като дава предимство на две три вериги заведения с незаконни палаткови лагери и разрешено пушенето.Все пак целта е да има три четири вериги,защото от 1000 заведения рушвет не можеш да вземеш и от двама трима собтвеника ако са и с по 200 обекта лесно ще се разбереш
  • 4 Русенец

    0 0 Отговор
    В Русе по главната на центъра се опразнихя бая магазини. Седят си табелите "дава се под наем", ама не е луд да се барбутне в тия времена.