Last news in Fakti

27 Юли, 2020 19:36 3 903 4

Страх от ново земетресение

  • турция-
  • земетерсение-
  • строителство

През 1999 година в Истанбул загинаха над 18 000 души. Опасността от аналогичен мощен трус днес е реална

Страх от ново земетресение - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 20 години след зловещото земетресение в Истанбул, при което загинаха над 18 000 души, а хиляди постройки рухнаха или бяха силно повредени, мегаполисът расте с темпове непознати другаде по света. Стандартите за строителство за в пъти завишени. Така например, всички нови сгради трябва да се строят антисеизмично. Повече стари сгради, обаче не са укрепени, а нелегалното строителство продължава.

Опасенията от ново мощно земетресение са високи и не са за пренебрегване, като се има предвид, че градът е разположен на североанадолския разлом, където се срещат две континентални плочи и възниква напрежение. То предизвиква трусове по протежението на разлома, които през последните десетилетия се приближават до Истанбул. „При едно мощно земетресение в Истанбул ще загинат много хора. Все се питаме дали ще има ново голямо земетресение. Този въпрос не стои, тъй като земетресение със сигурност ще има и трябва да се опитаме да ограничим очакваните щети”, казва геологът Шюкрю Ерзьой, цитиран от Deutsche Welle.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гответе се

    19 8 Отговор
    Господ. бави но не забравя
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фактология

    17 7 Отговор
    Това сигурно е сигнал отгоре за Света София..
  • 4 Blackthorn

    1 0 Отговор
    Господ да пази!