Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 13:21 2 651 7

За пръв път енергийна ефективност и за този тип сгради

  • саниране-
  • енергийна ефективност-
  • програма-
  • опит-
  • план

Публичните и промишлени постройки също ще бъдат санирани с европари

За пръв път енергийна ефективност и за този тип сгради - 1

Структурирането на рамката на Интегрираната програма за енергийна ефективност, включена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост, е базирана на натрупания опит. „По отношение на многофамилните жилищни сгради ще се разчита на модела на Националната програма за енергийна ефективност“, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на онлайн консултация за обхвата на плана с браншови организации от строителния сектор. В нея участваха представители на камарите на строителите, на архитектите, на инженерите в инвестиционното проектиране, на Българската асоциация за изолации в строителството и други.

За част от многофамилните жилищни сгради има информация за състоянието и необходимите мерки за обновяването им. За други такава не е налична. Затова чрез общините ще трябва да се потърси допълнителна информация с цел приоритизиране на тези, които ще имат най-голям принос за повишаване на енергийната ефективност и най-сериозна необходимост от гледна точка на конструктивно състояние. Приоритизация ще бъде направена и на еднофамилни къщи, каквито също се предвижда да бъдат финансирани.

Освен на жилищни, в програмата се предвижда също повишаване на енергийната ефективност на публични и промишлени сгради и на уличното осветление.

Повишаването на енергийната ефективност на жилищните и на публичните сгради ще има голям ефект върху икономиката. При публичните ще се цели постигане на енергиен клас А с еднократно финансиране, като така се очаква по-бързо изпълнение на заложените цели. При проектите за обновяване на жилищни сгради ще внедряват мерки, чрез които да се постига клас А или В, а не само С, както досега.

При промяната на външното осветление се предвижда да се изпълняват различен тип мерки, чрез които да се облагороди уличното пространство и по този начин да се осигури по-добър стандарт на живот, както и да се осигури безплатен достъп до интернет и по-висока сигурност. Предвиждат се интелигентни системи, чрез които да се постигне по-висок ефект при управлението на разходите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    15 2 Отговор
    Стига само за дограми и стериопор. Ясно е, че от текат потоците към мутрочекмеджетата, ама поне малко срама. На България и трябват иновативни, модерни технологии и производства, с висока добавена стойност, за да дръпнем поне малко нагоре
  • 2 Права си

    9 2 Отговор
    Обаче аз тая къдравата на снимката бих я треснал

    Коментиран от #5

  • 3 Мдаааа

    9 1 Отговор
    Идеята за това саниране на старите панелни блокове идва от Германия със цел да се приложи за бедните семейства,защото се предполага според германския манталитет,че в такива сгради живеят бедните.За България разбира се това не е така.Сега с проекта за новия период,гербаджиите включват къщи и предприятия.За къщите е ясно,че работата ще стане като тия с къщите за гости,само за техни хора,а и за предприятията също само за тия по линия на Шиши.Въпросът е дали Меркел е готова да хвърли поредния залък на кучето си Бойку!?
  • 4 Русенец

    5 1 Отговор
    Още пари за крадене, от различните схващания за терминът "саниране", у нас и в ЕС.
  • 5 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Права си":

    Що само къдравата? Другата няма само да гледа, я? Виж, говори там за двама.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.