Last news in Fakti

16 Ноември, 2012 09:12 12 883 12

Варна реши проблема със старите къщи

  • къща-
  • архитектура-
  • реновиране-
  • община-
  • варна-
  • йорданов

Независимо дали става дума за София, Пловдив, Варна или някой друг голям град в България през последните две десетилетия пред местните общински администрации стои един и същи проблем – как да накарат собствениците, на които са им реституирани сгради архитектурни паметници на културата в централните градски части, да ги приведат в обитаем вид.

Варна вече има отговор на този въпрос. Ако собствениците не желаят да ремонтират и обезопасят сградите, то реномирането ще бъде извършено с общински пари, а имотът ипотекиран, обяснява кмета на Варна Кирил Йорданов. Той припомни, че голяма част от старите сгради в града са пред срутване и са опасни за здравето и живота както на варненци, така и на много туристи.

Желанието на кметството в Морската столица да опази и реномира сградите построени в периода края на XIX в., до 40-те години на XX в. е част от плана Морската столица да спечели съревнованието за Европейска културна столица през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    1 7 Отговор
    Гениална идея! Близки до общината фирми ще извършват ремонтите, а след ипотеката ще придобиват и сградите които са ремонтирали. Повече от ясно е че щом собствениците нямат средства за ремонт, нямат и пари за погасяване на ипотеки...А в същото време общински сгради се рушат без проблем. Преди дни парчета мазилка падаха от сгадата на ДНФ срещу Катедралата...
  • 2 куку

    1 5 Отговор
    Няма да стане тази завера, при гласуването все някой общински /хищен/ съветник ще е заинтересован? Друго си е, да си лапнеш имотче директно от някоя бабичка, съвсем друго е да мине през такава процедура и цената ще скочи и други мераклии ще се появят....Тц, не става!
  • 3 Иван Костов

    3 1 Отговор
    TIM kakvoto kaje tova stava vav Varna! Kmetcheto e samo za dekor!
  • 4 Бойко

    2 1 Отговор
    опасни бандити, тия ще си избират кой имот им става и псле ще има АМ
  • 5 диан

    1 0 Отговор
    е как да се ремонтират?
    връщат я на пра дядо ти и сега има 20 собственника
    2 са зад граница
    а ремонтираи за своя сметка делът на другите
    а неможе да се даде на фирма защото от 20 3 не искат
    а 2 са в чужбина
  • 6 Реймънд

    1 0 Отговор
    Искам да попитам автора на статията, къщата на снимката във Варна ли е или от друг град? И ако е от Варна на коя улица се намира къщата?
  • 7 bubblehead

    1 0 Отговор
    Чудесна идея, мисля че има голям шанс да мине вьпреки че се вижда от коментарите опозиция от всякьде. Има шанс да мине не заради друго а защо така е по цял свят. Ако не подьржаш имат в приличен вид обшината идва и извьршва ремонта а ти получаваш сметката. Ако сметката набьбне го губиш буренясалия имот по сьдебен ред. Разликата с ремонтирането от собственика по негова инициатива е че собственика няма думата как се прави и от кого и какво и за колко пари... Това последното за колко пари се прави ще бьде страхотна мотивация ( сакьн да не ни прекара общината а тя както се сещате ще би прекара другари , защо и тя деца има да гледа ... ха-ха-ха! ) Чудесна мотивация е за колко пари се вьрши ремонта за сиромашката душа на бьлгарския собсвеник на имоти па бил той и мазен реститут. А инак за подьржането в добьр вид на имот алтернатива няма и бьлгарите трябва да се научават. Имоти се губят по света и за неплащатане на даньци... Изобщо прави впечатление че когато идват цивилизованите идеи ( които отдавна са реалност в нормания свят) веднага идва мощна сьпротива, а инак по други поводи завиждаме на 'уредените дьржави' и трашваме Бьлгария по всякаьв повод като 'неуредена дьржава' ама аха да се опита някои да сьздаде ред някакьв и не ни харесва ... хем сьрби хем боли, ньл тьи!
  • 8 еееееее

    1 0 Отговор
    стара снимка е
    беше на цар асен
    до археологическия музеи
  • 9 varna

    1 0 Отговор
    ами варна кога ще реши въпроса с панелните гетата след трошево,
    или там няма апетитни имоти.
    те не се интересуват от раширените балкони с по четри метра и то на последините етажи, или тези на първите етажи със складово помещение отдолу и със собствени входове, абсолютна цигания.
    разбира се те знаят, че от костенурка вълна не могат да стрижат затова ще стрижат оцете с имоти в центъра.
  • 10 хана

    1 0 Отговор
    По принцип е правилно, но също е начин да ипотекират имоти в центъра и после да ги присвоят. важното е тук да има открити търгове на тези имоти.
  • 11 Jack Western

    2 1 Отговор
    Посегателствата върху частната собственост у нас трябва да бъдат категорично забранени. Без съмнение се касае за лобистки закон, целящ да заграби имотите на хората. Освен това Варна е родното място на мутрите от ТИМ и незнайно количество руски боклук. Неслучайно заплатите там мощно се свиват !
  • 12 gost ot sf

    1 0 Отговор
    Какво е това ТИМ?
    А град Варна за съжаление от "Най-добрия за живеене" се превърна в "Мъртвец" - пуст,мръсен,запустяващ.
    А общината...... е няма такава в цяла БГ.
    Аругантни и злобни към хора от други градове, които са инвестирали тук и дават работа на Варненци....... е как да продължим да инвестираме и поддържаме на системи тоя МЪРТВАК....
    Моля Варненци да не се обиждат, просто да си отворят очите и да направят нещо.
    Написаното не е с цел да обиди някой, а някой да се осъзнае, но...........