4 Декември, 2020 14:30 2 933 5

Определиха бюджета за енергийна ефективност на жилищните сгради

  • саниране-
  • мррб-
  • средства-
  • бюджет-
  • пари

Сумата е малко над 2.5 млрд. лв.

Определиха бюджета за енергийна ефективност на жилищните сгради - 1

Малко над 2,5 млрд. лв. са заделените в Националния план за възстановяване и устойчивост средства за подобряване на енергийната ефективност в сградния фонд в страната, разделен на три компонента – жилищни, публични и промишлени сгради.

Това съобщи по време на публична дискусия, посветена на втория стълб от Плана – „Зелена България”, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Регионалният министър обясни, че най-голяма част от ресурса – 1,728 млрд. лв., са предназначени за финансиране на енергоспестяващи мерки в многофамилни и еднофамилни жилища. Обновяването им ще бъде изпълнено в съответствие с целите на проекта на Дългосрочната национална стратегия за обновяване на националния сграден фонд до 2050 г. Допустими ще са всички общини в страната, като стремежът е подкрепата да бъде балансирано разпределена на територията и да се създаде синхрон с регионалната политика и инструментите за нейното изпълнение. Ще бъде разработена методология, която да отчита спецификите и да приоритизира нуждите, като ще се определят сградите с най-голяма необходимост от финансиране. Ще се започне с тези, които са били одобрени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и Оперативна програма „Региони в растеж“, но не са били финансирани до момента.

Вторият компонент включва финансиране на мерки за енергийна ефективност на публични сгради – държавни и общински, които са предназначени за административни дейности и за спортни или културни мероприятия. Над 417 млн. лв. са предвидените за целта средства, като финансирането ще бъде както грантово, така и комбинирано с финансови инструменти. Допустими ще са общините в партньорство със собствениците на сградите. Тук също ще се изготви методология за приоритизирането на сградите за енергийно обновяване, коментира още Аврамова.

Допустими за интервенция по третия компонент ще са малки, средни и големи предприятия на територията на страната. Финансирането за повишаване на енергийната ефективност в тях ще бъде около 282 млн. лв., като ще бъде комбинация от безвъзмездна помощ и финансови инструменти.

Бяха проведени консултации със заинтересовани страни във връзка с подготовката на програмата, каза още Аврамова. И подчерта, че интересът към нея е изключително голям, като участниците в обсъжданията са изразили подкрепа за нуждата от неотложни мерки и подобряване на енергийната ефективност на сградите.

Високите нива на енергийни спестявания в сградния фонд, които могат да бъдат постигнати чрез технически и инженерни решения за намаляване на консумацията на електроенергия, ще доведат до спестяване на финансови средства на собствениците, по-малко произведена електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда. Изпълнението на програмата ще има и икономически ефект за всички участници в инвестиционния процес – проектанти, строители и доставчици на машини, оборудване, строителни материали, консултанти, каза още регионалният министър. Петя Аврамова подчерта, че този компонент от Националния план ще бъде мощен инструмент за икономически растеж.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    19 1 Отговор
    В България енергийната ефективност/ санирането е пунта мара като качество и изпълнение. За разлика от нормалните държава при нас строителната мафия прави само топлоизолация с нискокачествени материали от нискоквалифицирани работници, без укрепване на сградите. Единствената цел е ГРАБЕНЕ/ усвояване на парите от мафията.
  • 2 Кой ще

    4 1 Отговор
    Бъде финансовия контрол? Определено ли е? Това ме интересува! Да не ми сложат пак Ментата Баш Майстора???
  • 3 Ръка да целуват

    10 1 Отговор
    Производители на стиропор,и боя! Два и кусур милиарда сега,и по време на Лилка- партизанска унука пръснаха още толкова.Със 5 милиарда лева спокойно да са построили многофамилни кооперации за хиляди,дестки хиляди млади семейства.Срещу символичен наем в началото,а след това да закупят със минимална лихва.Работят,плащат данъци,редовно погасяват вноска,щом имат две деца се опрощава кредит.Така се решава проблема с ниска раждаемост.Поредна мега далавера със стиропор и боя.Е,нема такава държава!
  • 4 Venturа

    6 1 Отговор
    Е, как очаквате да подадат оставка, като има толкова много за крадене!
  • 5 сТезПари

    3 1 Отговор
    Пари за ефективност, вместо за нова АЕЦ. Сигурен съм, че ако страната е инвеститор с тези пари може да монтира и заработи АЕЦ, вече ако се намесят чужди играчи .. цената ще порастне 5-6 пъти поне.