Last news in Fakti

14 Януари, 2022 13:21 16 748 13

Тук чужденците купуват все повече

  • канада-
  • чужденци-
  • покупка-
  • жилище-
  • инвестиции

Всяко 10-то новопостроено жилище в Канада е собственост на нерезидент

Тук чужденците купуват все повече - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на чуждестранните купувачи на жилища в Канада през изминалата година отчита рязко повишаване, сочат данните на Статистическото управление на Канада (Stat Can). Нерезидентите владеят малко на брой жилища в северноамериканската страна, но броят им продължава да расте. В четири от най-големите провинции чужденците притежават близо 10% от жилищата ново строителство.

В Онтарио през миналата година нерезидентите са притежавали 3.4% от къщите в провинцията срещу 3.3% година по-рано. Ако се изключат обектите, построени до 2016 г., делът им подскача до 5.6% през миналата година срещу 4.9% през 2020-та. Особен интерес представляват кондоминимумите. През 2021 г. 6.5% от тези имоти са били в ръцете на чужденци, а година по-рано този процент е бил 6.2%.

В Британска Колумбия делът на чуждестранните собственици е малко по-висок спрямо Онтарио – 4.7% през миналата година спрямо 4.9% през 2020 г. Те притежават 9% от имотите, построени след 2016 г. През 2019 г. този процент е бил 10.5%. Интересът към новите кондоминиуми също е висок. През изтеклата година 13.4% от тях са били собственост на чужденци, а през 2020-та – 15.4%

Недвижимите имоти в Нова Шотландия постепенно привличат все повече чуждестранни инвеститори. През миналата година нерезиденти са притежавали в района 5.6% от къщите. Клиентите предпочитат имоти в новостроящи се сгради.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Меча лапа

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Това са хора слязли от Родопа.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 4 Отговор
    Ако пламне локална война в европа....който може купува там....
  • 4 лъвчо

    11 20 Отговор
    Европейците масово се изнасят за Канада и Австралия.Европа я чака подмяна на населението и нашествие от гладни руски орки.
  • 5 ПЕНКО

    8 5 Отговор
    " УМИРАТ " ДА СА ПРОТЕКТОРАТ НА БРИТАНСКАТА БАБИШКЕРКА !!!!!!!!!!! КЪДЕ Е ЧОВЕШКИЯТ РАЗУМ --- ТОЛКОВА ВЕКОВЕ НАУКА--- СРЕЩУ ЕВРЕЙСКАТА ИЗМИШЛЬОТИНА -- ГЛИСТИАНСТВО !!!!!!!!!!
  • 6 Ермалъкдоган

    7 2 Отговор
    Кондоминиум ли се нарича вече малко жилище!? Щото беше гарсониера, боксониера, студио....

    Коментиран от #9, #11

  • 7 купувачите се набутва

    7 1 Отговор
    Инфлацията ще накара всички Централни банки да вдигнат лихвите и те вече го правят .Цените на жилищата ще поемат в посока надолу до 5/6 месеца защото самите банки не могат повече да си позволят да държат лихвите толкова ниски в такава инфлационна среда .Отделно инфлацията изяжда и спестяванията и по-високите доходи на хората като им оставя значително по малко пари да харчат ,натиска от поскъпването е от всички посоки.Имаме инфлация от лош тип ,такава която е изкуствена и която не може да бъде поета от хората /потребителите/защото доходите им ерозират от нея в степен такава че не могат да я компенсират .Инфлация в такива размери винаги е носела кризи след себе си и това сега няма да е изключение .Жалкото е че много хора ще фалират взимайки кредити над реалните си възможности прилъгани от медии,брокери и всякакви спекуланти да купуват имоти борейки инфлацията при положение че самата инфлация вече е надула имотите като дирижабъл.На практика купувачите на имоти в момента не само не се спасяват от инфлацията ами с огромна сила се набутват в нея купувайки жилища на настоящите цени .Защита от инфлация в имот може да се приеме тогава когато имота е купен преди инфлацията да го връхлети
  • 8 Николай

    6 2 Отговор
    Скоро нерезидените от факултете ще поемат към центъра.
  • 9 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ермалъкдоган":

    Кондоминиум е блок на американски. Размерите на жилищата са различни според бюджета. Има такси за обслужване на общите части, често доста високи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цените на жилищата

    2 0 Отговор
    Пазарът на жилища през 2021 г. бързо навлезе във фазата на еуфорията, движен от мощната кредитна експанзия на банките, екстремно ниското предлагане на жилища на пазара спрямо високото търсене и не на последно място страха от ускоряващата се инфлация, който доведе до ръстове на цените от 20% до 30%, особено на пазара в София.

    Заради двуцифрените ръстове на цените в много кратък период, които вече значително задминаха ръста и на доходите, и на икономиката, категорично мога да кажа, че пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации. Налице е пазар, откъснат напълно от фундамента си.

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот. Инфлацията ще бъде водещ фактор и нейното влияние ще продължи да формира жилищни цени, които пазарът няма да може да поеме, като налице е и риск от повишаващи се лихвени проценти от централните банки и в частност ЕЦБ в отговор на високата инфлация въпреки уверенията, че лихвите ще
  • 13 Ako

    1 0 Отговор
    Канада изцяло е контролирана от банковия сектор. Много задължена, финансово контролирана и правителството ѝ е напълно корумпирано. Неолибералната партия, либералната партия, както и повечето други партии са корумпирани и гледат на Съединените щати като на защита на корупцията и икономическия гангстеризъм, които им позволяват да контролират Канада