Last news in Fakti

22 Октомври, 2002 00:00 3 403 0

Капитолия е строена близо два века

  • капитолия-
  • крило-
  • години-
  • строителството-
  • сградата-
  • долара-
  • започва-
  • стени-
  • център-
  • работата-
  • построяване-
  • северното-
  • сграда-
  • млн долара
Капитолия е една от най-известните сгради в света. За американският народ тя е символ на мира. През своята двестагодишна история този образец на неокласическата архитектура непрекъснато се развива и модернизира. За своето съществуване тази монументална сграда не е изгубила хармонията между функционалност и естетичност.
Мястото, където да бъде разположена Капитолия, е било определено още

при планиранетона Вашингтон
от инж. П. Ч. Льо Енфант. Той не е искал да скицира бъдещата сграда, която в последствие ще стане символ на американския народ, за което бива освободен от заеманата длъжност. Тогавашният американски президент Томас Джеферсън обявява конкурс за най-добър проект за създаването на Капитолия, с баснословния хонорар за тогавашните времена от 500 долара. Много от идеите са били отхвърлени. След време се приема архитектурното предложение на Торнтон - лекар от шотландски произход. Неговата идея е постройката да се състои от три сектора - централен с нисък купол, който ще е свързан с две постройки и ще образува триъгълник. Проектът е окачествен от Джордж Вашингтон като “великолепен, прост и удобен”.

Първата копка
на Капитолия е направена на 18 септември 1793г. Началният етап на работа се е ръководел от архитекта, проектирал сградата на Белия дом - Джеймс Хобан. Процесът по изграждането върви изключително трудно и всички определени срокове са нарушени. Използваният в строителството пясъчник е доставен от Вирджиния. При предаването на сградата 1800 г., когато Конгресът, библиотеката му и Върховният съд се настаняват, третият етаж от зданието все още не е довършен. Едва през 1803 г. се намират пари и за работата по окончателното му изграждане е възложена на арх. Хенри Латроб. Той внася редица изменения в проекта, което значително улеснява строителния процес. През 1804 г. продължава дострояването на южното крило. Паралелно с това през 1808 г. започва дострояване на северното. След 1811 г. финансирането значително се съкращава, тъй като на Америка й предстои война с Великобритания. През 1813 г. строителството е преустановено.
На 24 август 1814 г. британските отряди

подпалват Капитолия.
В момента на нападение южното и северното крило са били свързани с дъски. Внезапното пропадане на тази крехка конструкция спасява сградата от пълно разрушаване. По време на Гражданската война Капитолия се настаняват военни части, болница, пекарна и това я спасява от евентуални вражески нападения. Но огънят не я подминава. През 1851 г. изгаря библиотеката, а през 1898 г. вследствие газов взрив е разрушено част от северното крило.
Към 1830 г. Капитолия представлява внушителна сграда, за чието построяване са изхарчени близо 2,5 млн. долара. Две години по-късно в сградата вече има изграден водопровод, а в 1840 г. и газово осветление. С увеличаването броя на щатите се увеличава и броят на техните представители. Капитолия става тясно място за политически дебати. Тя трябва да се разшири. За тази цел на 4 юли 1851 г. започва

строежът на североизточното крило.
В началото на 60-те години на ХІХ в. дървеният купол на Капитолия е заменен със железен. 1880 г. газовото осветление е подменено с електрическо. В периода 1884-1891 г. се построяват северните, западните и южните мраморни тераси.
Почти през целия XX век (1923-1970 г.) основно внимание се отделя на реставрацията и модернизацията на Капитолия - усъвършенстване на вентилационната система, подобряване на акустиката и осветлението на помещенията.
В средата на ХХ в. е построен терминал на подземна железница. Започва разширяването на източното крило. Старите пясъчни стени не се разрушават, а стават част от нови, облицовани в мрамор. Проектът е завършен през 1962 г. и сградата се сдобива с 90 нови стаи.
През следващите 30 години са направени редица модернизации, които улесняват работата на служителите в Капитолия. Монтирани са електронни системи за гласуване и за наблюдение, възстановени са старите сгради на Сената и Върховния съд, Националната скулпторна зала. 1983 г. започва реконструкцията на западното крило. Причина за това е влошеното състояние на пясъчника, от който се състоят неговите стени. В процеса на работа са свалени близо 30 слоя боя, възстановено е каменното полагане на стените.
Днес, когато Капитолия влиза в третото хилядолетие, работата по нейната реконструкция и модернизация продължава. Основните проекти включват съхраняване на навеса на Ротондата и създаване на фрески в коридорите на зданието.
Преди 200 години, когато започва строителството на Капитолия, никой не е предполагал, че в него ще работят повече от 18 хил. души. През 70-те години на миналия век възниква идеята за построяване на специални помещения за посетители. В началото на 90-те е изработен и проект за екскурзионен център, но убийството на двама полицаи през 1998 г. постави на дневен ред сигурността. Първите финансови средства от 100 млн. долара постъпиха след разрушаването на Световния търговски център.

Подземният център
ще се състои от три нива и е разположен на площ от 1,5 хил. кв. м. В него ще бъдат построени галерии, два театъра, зали за отдих, магазини за сувенири, конферентни зали. На 12 юли 2002 г. е подписан договор на стойност 100 млн. долара за строителството на центъра. Първият етап на проекта включва изкопаване на изкоп, построяване на носещите елементи и стени, покрива. На втория ще се изгради електрическата инсталация. Строителството на туристическия център, който възлиза на 265 млн. долара трябва да приключи до 2005 г.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА