17 Октомври, 2021 06:03 3 697 15

Предлагат събарянето на незаконни сгради да е за сметка на нарушителя

  • незаконно строителство-
  • събаряне-
  • сгради-
  • разходи-
  • областни управители-
  • професор мария нейкова

Проведе се национална работна среща на областните управители

Предлагат събарянето на незаконни сгради да е за сметка на нарушителя - 1
Снимка: БГНЕС

В Стара Загора се проведе национална работна среща на областните управители, предаде БНР.

На срещата се поставиха и обсъдиха проблемите, пред които областните администрации са изправени при изпълнение на нормативно вменени им правомощия, като едноличен орган на държавната власт по региони.

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова представи обстоен анализ на проблемите, свързани с управлението и разпореждането на имоти - държавна собственост. Нейкова акцентира върху лошото техническо състояние на сгради поради амортизация и липса на поддръжка, които с времето се рушат и са опасни за обществото, както и фактът, че не могат да бъдат обезопасени, което е резултат от обстоятелството, че областните управители не разполагат с финансов ресурс за ремонт, поддръжка и обезопасяване на сградния фонд.

Обърна се внимание и върху безстопанствеността на държавните имоти през годините - проблем, пред който са изправени всички областни администрации, както и че нямат възможност да охраняват имотите, които им е вменено да управляват и не могат да предотвратят неоснователното им завземане. Проф. Нейкова предложи държавата да не разходва средства за събаряне на незаконното строителство, а този разход да бъде за сметка на нарушителя, а там, където е необходимо, да се сезира и прокуратурата.

По време на дискусията областните управители изложиха трудностите, с които се сблъскват при разрешаването на различни казуси и се обединиха около идеята за тясно сътрудничество, обмяна на опит и взаимодействие за прилагане на добри практики.

Обърна се внимание върху административното обслужване на гражданите. Нейкова предложи да се създадат административни звена за комплексно административно обслужване, за да се спестят средства, време и подобряване качеството на административното обслужване на гражданите.

Едновременно с дебатите по затрудненията, които срещат в работата си, губернаторите предложиха и се обединиха в предложенията си за разрешаване и за преодоляване на установеното в ежедневните проблеми в областните администрации. Тези предложения ще бъдат предоставени на вниманието на Министерски съвет.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандупкова

    41 2 Отговор
    Сградите на електората законни ли са или те са в червената книга защитени заедно с танцуващите кючек мечки ?

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    Да продадат тухлите и ще си избият парите.
  • 3 33456

    38 1 Отговор
    НА С.БРЯГ Е НЕЗАКОННА ЦЯЛАТА 1ва ЛИНИЯ ПРЕДИ СТАРАТА АЛЕЯ НА ПЛАЖА, ИМАШЕ И ДЮНИ, ПЛАЖА БЕШЕ 150-200м

    Коментиран от #6, #9

  • 4 33456

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фандупкова":

    В СТАРА ЗАГОРА "На всеки 3 българчета се раждат 4 ромчета" . Циганите са в най-хубавата част на града -Лозенец, във високата част в хълмовете на Аязмото, оставиха ги през 90-те да си правят колиби и сега са хиляди къщи . . .
  • 5 Лост

    12 1 Отговор
    Че то не беше така и досега?

    Коментиран от #8

  • 6 ИВАН

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "33456":

    ВЪВ ГР. СВЕТИ ВЛАС СЪЩО МНОГО ПОСТРОЙКИ СА БЕЗ АКТ 16. МНОГО СТРОЕЖИ ИМА ВЪРХУ ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ И СЕ ПОЛЗВА ОТ ПОСТРОИЛИТЕ СГРАДИТЕ. ИМА ЛИ РЕШЕНИЕ ЗА ТОВА?
  • 7 778

    13 1 Отговор
    Добра идея, така когато започнат да строят незаконно ще трябва да помислят дали имат пари и разрушаването после.
  • 8 Порно

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Да , и сега незаконни сгради трябва да се съборят от нарушителя , а ако не го стори , се събаря за негова сметка. Това е белег колко си знаят задълженията чиновниците.
  • 9 стария моряк

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "33456":

    На север от Бургас , всичко е свързано , че чак до нос Емине! Бас ловя , че повечето строежи , ако не и всички постройки между , Бургас–Сарафово , Сарафово–Поморие , Поморие –Ахелой , Ахелой–Равда , Равда–Несебър , Несебър–Слънчев бряг и Слънчев бряг–Власт са незаконни или полузаконни!
  • 10 Данъкоплатец

    3 5 Отговор
    Кумунягите са мафия.
  • 11 име

    12 1 Отговор
    Брей, открихте топлата вода. Ако не иска да плаща, конфискувате му земята и готово.
  • 12 Неразбрал

    9 1 Отговор
    Ама то сега не е ли за сметка на нарушителите?!?!?!
  • 13 един от многото

    10 1 Отговор
    По лесно ще вземеш от маймуна бонбон , от колкото от български бизнесмен , (разбирай бандит) пари , за каквото и да е било!
  • 14 Гост

    9 1 Отговор
    Е, че то не е ли?
    И за нарушенията им ли ние плащаме?
  • 15 3399

    3 1 Отговор
    Напълно справедливо е нарушителят да поеме разноските по събарянето на незаконния строеж. Освен това ще има възпиращ ефект към такива дръзки намерения.