Last news in Fakti

1 Април, 2013 16:07 8 181 4

Дават под наем сградата на Министерски съвет

  • министерски съвет-
  • софия-
  • българия

Сградата на „Дондуков” №1, която е построена в стил сталински ампир и чиято архитектура има за задача да внушава колко могъща е властта, се отдава под наем. Офертата е публикувана в най-големия сайт за недвижими имоти – imot.bg. Сградата ще е свободна след 12 май. Бъдещият наемател ще трябва да преговаря за сумата, срещу която ще може да ползва имота. Срещу нея ще има на разположение помещения с обща разгъната застроена площ от близо 25 000 кв.м. Сградата е с каменни основи, подовите настилки са от мрамор. Наскоро имотът беше ремонтиран, като реновирането включваше подмяна на мазилката и измазване на помещенията с блажна боя.

Бъдещият наемател ще се намира на едно от най-сигурните места при евентуално силно земетресение. Заедно със сградите на Президентството и на Народното събрание, трите постройки образуват ансамбъл, който се смята за едно от най-сигурните места при силен земен трус в столицата.

Любопитен исторически факт

За да бъдат изградени, Министерският съвет, Партийният дом, Президентството, ЦУМ и хотел „Шератон”, са унищожени църкви, базилика, останки от обществени сгради от римския и византийския период. За събаряне са били определени и ротондата „Свети Георги”, базиликата „Света София” и царският дворец. Благодарение на протестите на софиянци те са оцелели и красят днешна София.

По 1 кв.м за всеки депутат

Мозайката в централното фоайе на сградата е направена като решетка. Тя съдържа толкова полета, колкото са народните представители. Целта на архитектите е била да вгради идеята за контрол на законодателната власт на изпълнителната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 454

    0 0 Отговор
    честит 1 април
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    Мерси :)
  • 3 дя бре

    1 0 Отговор
    а държавата направо се продава
  • 4 муспи

    0 0 Отговор
    Султан Ердоган каза че за конак ще се възтанови стария конак, сега Националната галерия, всички други правителстени сгради не го интересуват.