29 Октомври, 2002 00:00 2 836 1

Монтират се гаражни клетки в зелени площи

  • съоръжения-
  • според-
  • софия-
  • обаче-
  • наредбата-
  • гаражи-
  • районните-
  • незаконните-
  • поставяне-
  • омбудсмана
Все повече столичани се оплакват от незаконното монтиране на гаражни клетки в зелени площи и междублокови пространства, това се отчита в доклада на омбудсмана на София Антоанета Цонева за работата й в периода юни - август.
Специална нормативна база за монтирането на гаражи няма. За тях важат разпоредбите на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Столична община. Документът е от юли 1999 г. и засяга временните обекти върху частна, общинска и държавна земя. Според наредбата, за да бъде законно поставянето на гаражна клетка в центъра, трябва да се получи разрешение от главния архитект на София, който одобрява и проекта за съоръжението. За останалите части на столицата позволението се дава от архитекта на съответния район. Друго задължително условие за поставянето на преместваемите съоръжения е това да става въз основа на подробна схема за разполагане. За терените държавна и общинска собственост тя се изготвя от инвеститора и се съгласува с ведомството, собственик на терена. За частните земи схемата се изготвя от собствениците. При всички случаи обаче схемите трябва да са одобрени от главния архитект на София или от районните архитекти.
Предвид тромавостта на процедурата обаче законно поставените гаражи в София не са много. Оказва се обаче, че има проблеми при наказване на нарушителите и отстраняването на незаконните обекти. Според чл. 23 от документа глобата при нерегламентирано поставяне на гараж е между 50 и 500 лева. Следващата стъпка е издаване на заповед от районния кмет за доброволно премахване на незаконно поставеното съоръжение от собственика. Ако това не стане, може да се прибегне и до принудително премахване на гаража. Според доклада на омбудсмана тук възниква сериозен проблем, защото според наредбата демонтирането на незаконно поставените съоръжения следва да се извърши от “определена по договор с кмета на София фирма или от районните служби на “Благоустройство и комунално стопанство”. Сега договор с определена фирма няма, а повечето служби “Благоустройство” са приватизирани или не работят. При това положение районните администрации са изправени пред проблема кой и с какви пари да премахне незаконните съоръжения, къде да се съхраняват и как да охраняват демонтираните съоръжения. Тази неяснота често е причина районните кметовете просто да не предприемат нищо срещу незаконните гаражи. Безнаказаността логично води и до нови нарушения. Според омбудсмана Антоанета Цонева за решаването на проблема с незаконните гаражи е необходим ясен регламент. Това може да се постигне чрез актуализация на Наредбата за реда и условия за поставяне на преместваеми съоръжения. Такава обаче засега не се планира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ицо

    0 0 Отговор
    с тази статия просто узаконихте гаражите