Last news in Fakti

22 Ноември, 2002 00:00 912 0

1.2 млрд. лв. пропуснати ползи и нанесени щети от 2500 приватизационни сделки

  • сделки-
  • неустойки-
  • около-
  • връзка-
  • предприятията-
  • договорите-
  • следприватизационен-
  • контрол-
  • ведомството-
  • държавата-
  • агенцията-
  • следприватизационен контрол
Почти година след решението за разделянето на приватизацията и контрола по сделките беше одобрен устройственият правилник на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) и ведомството започна приемането на цялата информация и документация, натрупана през годините.
АСК започна работа още с назначаването на изпълнителния съвет, независимо от забавянето на устройствения правилник, каза изпълнителният директор Аксиния Славчева.
1.2 милиарда лева са пропуснатите ползи на държавата от неизпълнението по договорите за приватизация е изводът от проверените до момента 2500 сделки за мажоритални пакети сключени между 1993 и 2001 г. от Агенция за приватизация и Министреството на икономиката.
Около 200 са проблемните сделки с РМД, където плащанията по годишните вноски са просрочени или въобще не са постъпили плащания.
Близо 480 млн. лв. са неизпълнените инвестиции. 163 млн. лв. са начислените неустойки във връзка с инвестиционните програми, 103 млн. лв. - във връзка с ангажиментите за трудовата заетост. За част от плащанията липсват платежни документи, за около 500 сделки няма документи за извършван следприватизационен контрол.
Ще бъдат проверени още около 6000 сделки за мажоритарни пакети, но в момента усилията на контрола са насочени основно към договорите, сключени през 1998 и 1999 г. (когато повечето от купувачите бяха РМД), за да не изтекат погасителните срокове по давност, казаха от ведомството.
Само 0.3 % са събраните неустойки. В тази връзка от АСК подготвят предложения за законодателни промени, свързани с подобряването на събираемостта на начислените неустойки и изпълнение на поетите ангажименти. Основният проблем в работата на Агенцията е, че това не са държавни вземания и те трябва да се доказват в съда, което може да продължи с години, обясни зам.-изпълнителният директор Станислав Ананиев. Междувременно при неизплатена цена купувачите разпродават дълготрайните материални активи на предприятията.
85 приватизационни сделки е предала Агенцията за следприватизационен контрол в прокуратурата и НСБОП, съобщи Ананиев. Той уточни, че са открити нарушения в приватизацията на авиокомпания “Балкан”, продажбата на туристическите фирми, на предприятията от Военно-промишления комплекс и на тези от химическата индустрия. Като основна причина за неизпълнението на договорните задължения от АСК посочват влошеното икономическо състояние на предприятията. Ако се съберат всички неустойки, 60% от дружествата ще фалират, отново каза Аксиния Славчева.
Тъй като развалянето на сделките за декапитализираните предприятия е неизгодно за държавата, от ведомството също подкрепят идеята за ускоряване на процедурата по обявяване в несъстоятелност.
Предвид непълната документация и разминавето в неизпълненията по договорите не само е трудно да се изчислят точните загуби на държавата, но и да се вземат конкретни мерки. Прогнозираната вълна от фалити може да бъде избегната чрез преминаването на задлъжнелите предприятия в нови купувачи, не отрече Ерхан Чаушев, член на надзорния съвет на АСК. Обмислят се законодателни промени в тази посока, добави той.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА