29 Ноември, 2002 00:00 1 105 0

Космическа обсерватория ще глътне част от зеленината на Южния парк

  • площи-
  • южния-
  • трябва-
  • софия-
  • заради-
  • терените-
  • където-
  • “софийски-
  • зелени-
  • имоти”-
  • южния парк-
  • “софийски имоти”-
  • зелени площи
, Част от зелените площи на Южния парк се превърнаха през последните 12 години в търговски обектиПроблемът с намаляващите все повече зелени площи в София отново е на дневен ред, след като стана известно, че общинската фирма “Софийски имоти” ЕАД ще строи космическа обсерватория в пределите на Южния парк.

Замисълът
е съоръжението да наподобява това на Рожен, съобщиха от “Софийски имоти”. Те обаче не уточняват колко голям ще бъде телескопът в един от най-големите паркове в столицата, тъй като проектът е в начален етап. За строежа е необходимо частично изменение на строително-регулационния план, което трябва да стане най-късно до края на януари идната година, за да започне навреме строежът.
Част от общинските

съветници не са съгласнис идеята
защото е реална опасността територията на Южния парк значително да намалее. За твърде деликатните и важни места в София трябва постоянно да има обществен диалог и да се търси задължително консенсус, е мнението на арх. Борислав Борисов, общински съветник. Там, където няма диалог, не бива да се пристъпва към реализация, защото ще се стигне до разслоение и противоборство в самото общество и до едно излишно напрежение, но не и до нещо по-добро. Не бива да се реализират обществено значими проекти в центъра на София, без това да е приемливо както за обществената професионална колегия, така и за гражданската, смята арх. Борисов. Минаха времената, където по-силния налага своето виждане. Надявам се, че са дошли времената, където не с аргументите на силата, парите или политическо влияние да се налагат определени решения, тъй като става въпрос за един град с хилядолетна история и надявам се, с хилядолетно бъдеще. От тази гледна точка, колкото по-обмислено се подхожда, толкова по-добре.
В рамките на обсерваторията се предвижда изграждането на спортни площадки, атракциони, и разбира се,

неотменните търговски обекти.
Петното, което ще се използва, е с големина 10 декара и е заключено между ул. “Петко Каравелов” и булевардите “Арсеналски”, “Черни връх” и “България”. Не е известно какво ще стане с намиращата се върху терена сграда от 800 кв. м. и автокъща “Спартак”.
Пари за космическата обсерватория се търсят. Засега се знае, че “Софийски имоти” ще участва с апортна вноска. В капитала на дружеството теренът е оценен на 350 хил. лв.
От 1992 г. досега са върнати около 50 декара от Южния парк по закона за възстановяване на земеделски земи и по закона “Лучников”. Преди терените са били извънградска зона, а сега вече са в регулация. Някои от собствениците са очертали терените си с колчета. Голяма част от земите се намират в района под Правителствена болница. Там вече има оформени алеи, детски площадки и езерца. Според новия градоустройствен план там може да се осъществява само ниско строителство. Един, а може би единственият вариант да се запази автентичността на Южния парк е общината да изкупи терените, но при намаления бюджет това е почти невъзможно. В същото време се обсъжда идеята 10 хектара от парка и околностите му да бъдат отворени за жилищно строителство.
Днес 14-15 кв. м е зелената площ, която се пада на всеки софиянец. С новия устройствен план тя трябва да се увеличи до 22 кв. м. За сравнение минималната площ на обществените озеленени площи за София по норматив трябва да бъде най-малко по 35 кв. м. на жител, без тук да влизат районите, Витоша, Плана, Лозенска планина, Люлин планина и други естествено зелени площи.
Проблемът със зеленината има и чисто

здравно-екологичен аспект
- жизнено необходимият кислород заменя въглеродния двуокис, който издишваме, в резултат от сбора на листната маса тъкмо на дърветата и храстите, които остават все по-малко в столицата - било заради посегателството върху зелените площи, било заради изсичането на дървета заради строителни нужди. В последните 12 години ние не създаваме, а рушим зелени площи. За изграждането на предвидените по градоустройствения и застроително-регулационния план паркове и градинки все не остават средства и те продължават да съществуват само на хартия. Докато в големите европейски градове правят и невъзможното да осигурят максимално зеленина и уют в центровете си, ние, които сме тръгнали натам, унищожаваме естествената си зеленина.

Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА