Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 11:11 1 170 1

Без промяна на пазара на търговски площи

  • мол-
  • търговски център-
  • ритейл паркове-
  • инвестиции

Ритейл парковете продължават да са във фокуса на инвеститори и търговци

Без промяна на пазара на търговски площи - 1

На пазара на търговски площи се наблюдават устойчиви нива на заетост в софийските молове, докато проектите за ритейл паркове набират скорост, показват данните на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton. След сътресенията, причинени от пандемията и затварянията, последната година донесе известно стабилизиране при търговските центрове в София и големите градове. Общият обем на новооткритите обекти в молове в страната обаче остана относително малък - 34 700 кв. м, което е близо до нивата от 2020 г.

„Малкият обем нови обекти в търговските центрове през годината се дължи основно на липсата на новозавършени площи в този сегмент на пазара. В същото време работещите молове вече са добре позиционирани и работят при стабилни нива на заетост и устойчив микс от наематели“, коментира Красимир Петров, мениджър търговски площи.

Общият обем на площите в търговски центрове в страната за 2021 г. остава 815 000 кв. м, от които 418 000 кв. м са в София. Дискаунт веригите, магазините за бързооборотни стоки, търговците в категориите здраве, красота и спортни стоки са сред най-бързо растящите.

Подобно на тренда в Централна и Източна Европа, ритейл парковете продължават да са във фокуса на инвеститори и търговци и у нас. Новите проекти в този сегмент през последното тримесечие на 2021 г. са с обща площ 15 700 кв. м. Общият им обем достигна 219 000 кв. м, като в това число влизат обекти с отдаваема площ над 5 000 кв. м. Нарастват и площите в процес на планиране или изграждане.

След лекия спад, последните тримесечия донесоха стабилизиране на наемите в търговските центрове около 34 евро/кв. м. Стойността е за магазин от 100-150 кв. м на добра локация във водещ търговски център. Централните търговски улици също демонстрират устойчивост с наемни нива около 52 евро/кв. м за обекти със 100-150 кв. м площ. Наемите в ритейл парковете остават 8-10 евро/ кв. м в София и 7-9 евро/ кв. м в останалите градове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви

    1 2 Отговор
    Много клиенти имат! Тези магазинчета беха празни и преди пандемията. С китайска и турска стока на баснословни цени не се лъже в БГ! Некадърни собственици, но плачат за помощи!