22 Октомври, 2002 00:00 1 969 0

Това е единственият що-годе справедлив начин за измерване

  • уреди-
  • всеки-
  • радиатора-
  • счетоводство-
  • точно
Много се писа за топлинното счетоводство и общо взето принципът би трябвало да е ясен. То е разпределение на енергията, която е точно измерена от търговския уред (топломера) монтиран в абонатната станция. В момента това е единственият що-годе справедлив начин за разпределяне на топлинната енергия между хората, които са я ползвали. Във всяка сграда има известни загуби на топлина, която вече са отчетени от топломера и трябва да се платят. На събрание на съсобствениците се решава какъв да бъде процентът на общата част, която ще се плаща от абонатите.
При по-висок процент на общите части по-точно се усеща икономията от разпределението на енергията. Топломерите, монтирани в абонатните станции са търговски уреди с висока точност. Те измерват температурата на влизащия топлоносител и обема и температурата на изходящия. Индивидуалният топломер е наричан разпределител, защото не е търговски уред. Търговските уреди имат определен клас на точност. Уредът, монтиран върху ребрата на радиатора мери топлинния поток, преминаващ през него, който се свежда до определени деления, запаметявани в чипа на устройството. Изчисляването (затова се говори за топлинно счетоводство) става с компютърна програма. В нея се въвежда показанията, отчетени от индивидалните измервателни уреди и от общия топломер. При правене на сметките се въвеждат и коефициенти, които отчитат месторазположението на жилището - дали е ъглово и на кой етаж се намира. В таванските помещения загубите са най-големи.
Индивидуалните измервателни уреди, са тествани от фирмите производителки за различните типове отоплителни тела (радиатори). За всеки тип се знае къде и как трябва да бъде монтирано. Електронният чип на индивидуалния разпределител запомня всеки опит да бъде “измамен”. В тези случаи той мери само една температура, приемайки примерно, че в помещението са поддържани 200С, т.е. всяка външна намеса включва измервателния уред към т.нар. сигурна система - едносензорната и той не мери разлика в температурите.
В момента в енерго-машиностроителния факултет на Техническия университет в София се оборудва стенд, който ще позволи да се прави проверка за точността на измерване на индивидуалните уреди.
На входа на всеки радиатор в жилищата се монтира терморегулатор, който в зависимост от зададената му позиция пуска и спира потока на топлоносителя през отполителното тяло. На най-голямото деление 5 той на практика не работи, и все едно го няма - пропуска топлоносителя да преминава непрекъснато през радиатора. Практиката е показала, че най-удачно е този уред да се слага на деление 3. Когато помещението не е обитавано уредът може да се постави на позицията, означена със снежинка. Тогава се осигурява минимално необходимата температура, непозволяваща на водата в радиатора да замръзне.
Учудвам се на шума, който се вдига около топлинното счетоводство. Не се споменава обаче, че данъкоплатците, нямащи централно топлозахранване на практика дотират тези с парно. Аз се отоплявам с ток и електромерът ми отчита точно колко съм изхарчил. Енерегията, доставяна големите от топлофикационните дружества все още е с дотирана цена.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА