3 Януари, 2003 00:00 853 0

Съдът издирва фирма на име „Хикс“

  • банката-
  • делото-
  • документи-
  • фирми-
  • митов-
  • “славяни”-
  • първите-
  • бъдат-
  • фирма-
  • “хикс-
  • софия”-
  • българия-
  • следва-
  • стоян-
  • банка-
  • договори-
  • заседание-
  • трябва-
  • нсбоп-
  • вещите-
  • прокурора-
  • сметки-
  • синдикът-
  • направен-
  • документите-
  • всички-
  • размер-
  • представени-
  • освен
, Делото за източването на ТБ “Славяни” се точи вече 5 годиниТърсеният под дърво и камък свидетел по делото “ТБ Славяни” - Стоян Митов, който е настоящ синдик на банката, най-сетне малко преди Коледа се яви пред Темида. На последното заседание на съда през декември стана ясно, че той не се е крил, а според собствените му твърдения просто не е бил редовно призован. Наблюдателите по делото обаче смятат, че Митов е забавил явявянето си заради необходимостта да набави необходимите документи, които трябва да бъдат представени от него пред съда. Количеството им наистина бе впечатляващо. Освен от събраните бумаги в десетте огромни папки, съдията по делото Красимир Шекерджиев бе впечатлен от факта, че в голямата си част това са

ксерокопия
Измежду тях именно бе открит парагон (сведение за движение по банкова сметка) на името на фирма “Хикс-София” - България. Името на фирмата напълно отговаря на неизвестността, която витае около нея. Досега никъде не бе споменавано нейното име и тя не фигурира в списъка с десетте длъжници на банката. Ще припомним, че дългът на пет компании - “Трейд проксима”, “Мастер Орион”, “Билд Ценатавър”, “Мирабел” и “Ива трейд”, бе поет от други пет фирми - “Сигма си джи ей”,”Сигма Еспал”, “Орак”, “Киви си джи ей” и “Траянка “ ООД.
Самото дело е срещу Румен Панайотов в качеството му на изпълнителен директор и Петко Колев като председател на Съвета на директорите за причиняване на

имуществени вредив особено големи размери
на банка “Славяни”. В обвинителния акт по делото се посочва, че на 21.11.1995 г., подсъдимите Румен Панайотови Петко Колев в съучастие са нарушили служебните си задължения и са превишили властта си, като са сключили договори за прехвърляне на дългове, с цел да осигурят на фирмите “Трейд Проксима” ЕООД, “Мастер Орион” ЕООД, “Билд Центавър” ЕООД, “Мирабел” ЕООД и “Ива Трейд” ЕООД имотна облага по сключените договори с банка “Славяни” общо в размер на 491 619 684 неденоминирани лева. От деянието им са настъпили значителни вредни последици за банката в размер на 1 878 796 350 неденоминирани лева.
На последното си заседание, след като се запозна с първичните счетоводни документи, представени от синдика Стоян Митов, съдът постанови да се направи тройна експертиза и да се установи дали са осъществявани реални парични операции между ТБ “Славяни” и фирма “Хикс - София”- България, вземайки предвид намерения парагон от 12.10.1993 година. В този парагон фигурира сума от 250 млн. лева и следва да се установи кое лице е нейният получател. Съдия Шекерджиев постанови по настояване на прокурора по делото вещите лица да прегледат отново сключените договори с първите пет фирми - кредитополучателки, както и с вторите пет фирми - поемателки. Заедно с тази документация да бъдат прегледани и техните заемни и разплащателни сметки и да се установи налице ли е реално превеждане на суми от банката към първите пет компании и кой е бил наредител. Също така вещите лица ще трябва тепърва да установят имало ли е движение на суми по отпуснатите кредити и по какви сметки.
По решение на съда следва да бъде позволено разкриването на банкова тайна по силата на чл. 52 от Закона за банките, което ще задължи вещите лица

да изследват цялотодвижение на паричните потоци
по посочените сметки и по така наречената синтетична сметка, по която вече има данни за превеждане на парични суми. Това постановление касае и откритата фирма “Хикс - София” - България, освен първите пет фирми. По настояване на прокурора по делото съдът ще изиска пълна справка за установяване съществуването на фирма “Хикс - София” - България. Ще бъдат проверени регистърът на фирменото отделение, регистърът по реда на Указ 56, както и всички фирми, регистрирани по Закона за лицата и семействата. Пак по молба на прокурора ще трябва да се разкрие служебна тайна по смисъла на параграф 1 чл. 12 ал. 2 от Данъчно-процесуалния кодекс, което означава, че ще бъде изискано и данъчното досие на фирмата. Тази фирма следва да бъде търсена и от Информационно обслужване - система “Делфи” - въобще навсякъде, където може да се съдържа информация за нея.
За съжаление на последното заседание на съда призованият друг свидетел- архивиста на банка “Славяни” Зоя Томова, не се яви. Синдикът Митов обаче разясни отчасти движението на изисканата от съда счетоводна документация. Според него доста от документите са били, както той се изрази, “в насипно състояние”, защото банката три пъти се е местила и е възможно доста от книжата да са се изгубили по пътя, още повече, че са били пренасяни в чували. След неговото постъпване в ТБ “Славяни” е било поискано от Държавния архив да упомене кои документи следва да бъдат архивирани и кои - не. По този начин са били

унищожени частот документите,
но Митов смята, че те нямат отношение към сегашното дело. Третият случай, при който има изгубване на документи, е при обиска на банката от НСБОП, когато бумагите отиват на съхранение там. Всички твърдят, че след това , когато е станало връщането им, не е бил направен приемно-предавателен протокол и така не се знае кои от документите са се върнали в банката и дали има изостанали в НСБОП. Съдията разпореди на следващото гледане на делото архивистът на банката Зоя Томова да бъде доведена принудително в съда и й наложи глоба от 100 лева за това й неявяване.
Синдикът Стоян Митов заяви пред съда, че опис на наличните счетоводни документи в ТБ “Славяни” е направен едва когато е бил даден ход на делото. Макар че той е на този пост от юли 1997-ма година, описът е направен преди месец-два, защото “все имало нещо да се дописва”.Така стана ясно, че в архива липсват договорите за кредитите, отпуснати на първите пет фирми, но Митов потвърди, че в намерените документи не фигурира фирма “Хикс-София” - България като длъжник на банката. Тъй като всички представени на съда документи, подредени в десетте папки, са ксерокопия, бе разпоредено синдикът Стоян Митов в най-кратък срок да представи оригиналите, както и протоколите от претъсването и изземването на документацията от НСБОП. Съдът от своя страна пък ще изиска от НСБОП справка за установяване в техния архив наличността на документи , касаещи делото, и ако се съхраняват там, те да бъдат предоставени за нуждите на делото. Освен това вещите лица, след като направят назначената тройна счетоводно-финансова екпертиза, ще трябва да отговорят налице ли са реално превеждани пари от банка “Славяни” на първите пет фирми по сключените от тях договори и към датата на сключване на договора с вторите пет фирми- поемателки на дълга,какви конкретни суми е следвало да дължат първите пет на банковата институция и какъв е всъщност точния размер на причинените щети на банката.
На следващото заседание на съда, което е насрочено за 23 януари 2003 г., ще бъдат призовани като свидетели и първите квестори на банката Красимир Хараламбов и Марияна Любенова.

Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА