Last news in Fakti

7 Март, 2022 16:21 1 544 5

Устойчивост, реалности и перспективи в строителния сектор

  • иец-
  • изложение

Изложенията на живо и Архитектурно-строителна седмица, стартираща на 30 март, се превърнаха в основен индикатор за състоянието на бранша

Устойчивост, реалности и перспективи в строителния сектор - 1

Ако трябва да определим с една дума сектор „Строителство“, то тя е „устойчивост“. Въпреки поредицата от неблагоприятни условия на икономическия хоризонт през последните две години, българският строителен бранш демонстрира хладнокръвие и баланс. Рационалното поведение съхрани сектора в ключовите моменти и създаде добра основа за подем в постпандемичния период.

Последните месеци на 2021г. бяха белязани от поетапен ръст на строителната продукция. По данни на Националния статистически институт (НСИ), през ноември индексът на строителната продукция у нас е нараснал с 1.9% спрямо предходния месец. Възходящото движение се запазва и през декември 2021г., когато показателят нараства с 1.4% спрямо същия период през 2020г. Предпоставките за подем усетихме в дните на българското строително изложение Архитектурно-строителна седмица през юни миналата година. Сега, определяното като „огледало на строителния сектор“ изложение, отново ще събере на живо бранша от 30 март до 2 април, разбираме от сайта www.buildingweek.bg.

Статистиката отчете ръст в сградното строителство с 0.2% за декември 2021г. спрямо предходния месец. На годишна база по този показател календарният индекс на строителната продукция отчете увеличение с 3.6% спрямо 2020г. За цялата изминала година са издадени разрешения за строеж на близо 40 000 нови жилища /12 000 от тях са издадени през последното тримесечие/, което е с 10 000 повече от годината преди това. Интересен показател е и увеличението на площите в ритейл парковете – от 190 450 кв.м. през 2020г. на 237 000 кв.м. през 2021, по данни на Colliers.

Изложбената индустрия е огледало на икономическата действителност

От данните може да се заключи, че браншът се възстановява. Показател за това е възходящият тренд в изложбения сектор и изложение Архитектурно-строителна седмица. През последните две години, провеждайки се на живо, българското изложение на строителния сектор се превърна в символ на устойчивостта. Сега, от 30 март до 2 април, Архитектурно-строителна седмица за пореден път ще доказва основното си значение като платформа за представяне на иновации, екосистема за съхраняване и развитие на бизнеса и обединител в предаването на кризисно know-how.

„Осезаемият ръст на изложителите през тази година е отчетлив показател за възходящи процеси“, коментират организаторите от Интер Експо Център. Трендът се затвърждава и от тематичното обогатяване на изложението. От тази година Архитектурно-строителна седмица набляга отчетливо върху сегментите на едрата строителна техника и инвестиционните инструменти. За първи път ще се проведе АТЕСТ Експо. Форматът се реализира благодарение на дейното участие на Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ). Организаторите на Архитектурно-строителна седмица създават и секция за инвестиционните инструменти, кредитирането и застраховането в строителството.

Какво предстои? Със сигурност бизнес контактът на живо дава най-добра възможност за начертаване на прогнози. Затова, съзнавайки от какво строителният сектор се нуждае, а именно – срещи на живо, организаторите на Архитектурно-строителна седмица полагат всички усилия за реализирането на бизнес платформа от последно поколение. Бизнес платформа, която ще разгърне потенциала си от 30 март до 2 април в Интер Експо Център.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    14 1 Отговор
    Наистина си прави майтап организирайки тази седянка.
  • 2 Терминатор Две

    15 1 Отговор
    Скоро ще ядете кирпича
  • 3 Урбанизация та чудо

    5 1 Отговор
    Единственото хубаво нещо е, че тези хубостници строителите ми направиха квартала така, че танк не може да влезе. Е то и кола не може, но сега е по актуална военната техника.

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    9 0 Отговор
    Незнам кой луд в момент на предвоенна обстановка ще тегли кредит или ще налее готови пари за "инвестиция" за покупка на имот и то в строеж. Струва ми се доста смело. За тези които още не са наясно кризата дойде! Ръст на строежите безпорно има но колко от тях ще бъдат завършени, особедно тези които сега са на първа копка....
  • 5 Крали Марко

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Урбанизация та чудо":

    Споко, те руските войски разбират от градоустройство. Гледат какъв Кинт(Коефициент на интензивност на застрояването) има за съответния квартал и махат излишното :)