Last news in Fakti

14 Януари, 2003 00:00 988 0

Изкупен е целият държавен дял в Балкан-Рекорд

  • цените-
  • акции-
  • седмицата-
  • балканкар-
  • петък-
  • маркет-
  • рекорд
Пловдивският посредник Юг Маркет успя да доизкупи книжата от държавния дял в Балканкар-Рекорд-Пловдив в последния борсов ден за миналата седмица. Същият посредник купи с пазарна поръчка почти 195 хил. акции за клиент в сряда, в четвъртък пробва да атакува с лимитирана поръчка на 1.71 лева, но тогава цената въобще не падна под 2 лева. Поучени от грешката си, в петък Юг Маркет заложиха и на двата варианта, което се оказа печеливш ход, и така прибраха останалите неизкупени 22 627 акции срещу 2.17 лв. за всяка. С пазарното си поведение Юг Маркет демонстрираха големия интерес на клиента им към Балканкар и така съвсем убедиха инвеститорите, че играят за мажоритарния собственик РМД Рекорд кар.
Изненадващо активна бе търговията в петък с акции на Деспред, където един купувач обра всички книжа, предлагани в ниската ценова категория - между 2.00 и 2.60 лева. Следващите оферти продава бяха вече над 11 лева. По този начин среднопретеглената цена се повиши с 14%, а през борсата минаха към 500 акции, но някои от тях се завъртяха по два пъти и така се получи официалното количество от 916 броя.
Пикът в цените на сините чипове беше в средата на седмицата, като най-голям растеж отбелязаха Софарма и тютюневите компании. Най-вероятната причина за растежа бе заложеният в закона за бюджета дивидент в размер на 50% от печалбата на държавните предприятия, което зарадва приятно инвеститорите. Все пак към края на седмицата ефектът бе изконсумиран и цените се върнаха с по 2-3% надолу. По подобен начин се развиха нещата и при Албена, но там причината бе започналото /и свършило/ в сряда обратно изкупуване, което качи цените на нормалния пазар до 11.80 лв. Неуспелите да се възползват от арбитража /изкупуването беше на 12 лева/ започнаха да продават, заради което в края на седмицата цената падна до 11 лева.
Горните дружества движеха нагоре-надолу индекса SOFIX, като го вдигнаха с десет пункта за три дни и след това го свалиха до 186.63 пункта в петък. Пазарът на компенсаторки остана в измамно спокойствие. От по-нататъшно падане на цените го спасиха търговете на приватизационния сегмент на БФБ и най-вече този за 20.04% от Балканкар-Рекорд, които погълнаха 760 хил. бона. Затова и компенсаторките се позакрепиха на 23.50% от номинала. На хоризонта обаче не се вижда нищо хубаво - търгът за “Св. св. Константин и Елена” според все повече инвеститори ще се развие по модела на пул Златни пясъци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА