26 Април, 2022 14:21 3 201 5

Продажбите тук бият всички рекорди

  • дубай-
  • оае-
  • продажби-
  • сделки-
  • жилища-
  • къщи

За първото тримесечие в Дубай са продадени 19 009 имота

Продажбите тук бият всички рекорди - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищният пазар в Дубай имаше по-добър старт на годината, подпомогнат от по-силното търсене от местните жители и по-големия приток на чуждестранни купувачи, включително руснаци, сочат данните на CBRE.

През първото тримесечие на текущата година общият брой транзакции достигна 19 009, което е „най-високото ниво, регистрирано някога през първото тримесечие“. Според Таймур Хан, единствените периоди, когато продажбите са били по-високи, са второто и третото тримесечие на 2009 г. Тогава собствениците смениха съответно 33 000 и 23 000 имота.

Пазарът на недвижими имоти в Дубай се възстановява от седемгодишен спад благодарение на комбинация от фактори, включително опасения на европейски инвеститори относно потенциално увеличение на данъците в страната и увеличаване на руските купувачи, които искат да защитят активите си.

Руснаците отдавна са основни купувачи на луксозни жилища в емирството. Брокери твърдят, че са грабвали имоти в Дубай през последните месеци, тъй като Русия е изправена пред санкции заради специална военна операция в Украйна. Бизнес центърът на Близкия изток също се превърна в любима дестинация за някои международни компании, включително Goldman Sachs Group, които искат да преместят служители от Русия.

Средните цени на жилищата в Дубай са се повишили с 11.3% на годишна база до края на март 2022 г. В същото време апартаментите са поскъпнали с 10%, а вилите - с 20.2%. Последното се дължи на ефекта от пандемията, когато отдалечената работа от дома принуди много собственици на апартаменти да търсят по-просторно жилище.

Въпреки последния спад, цените остават доста под пика си от 2014 г. Средната цена на квадратен метър на апартамент в Дубай остава с 26.2% под този връх, докато средната цена на вила е с 12.3% по-ниска.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    5 4 Отговор
    На подобно място няма реален имотен пазар.
    Имат си природни ресурси - точат си ги.
    Не са поискали, не са построили милиони кутийки. Изкуствено си поддържат цените, ьзащото не пускат там когото и да е.

    Иситнски имотен пазар има в Берлин засега поне.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Информиран

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Петролът на Дубай е горе-долу 2.5% от брутния им вътрешен продукт.

    Може да са изградили емирството с петролни пари, но то отдавна не зависи от тях.

    А цените на свръх луксозните имоти на квадрат не са по-високи от тези в Докторски паметник. Единствено таксите им за поддръжка са безумни (пр. 2000 лева за 150 квадрата в Даунтаун Фаунтин Вюз).
  • 4 Информиран

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    П.С. В допълнение не е толкова лесно да се построят милиони кутийки, когато емирството вече е застроено до границата на север. Единствено има място за строене от пристанището на юг, но и в момента новото строителство вече е на 25 километра от центъра и само може да се строи още по-надалеч, така че там високи маржове едва ли могат да очакват.

    А берлинският имотен пазар е посмещище с два монополиста и хиляди скрити такси, с които се гаврят с местното население - колкото и да не обичам комунисти и техните опити за национализация там, поне мога да разбера че с тях действително се гаврят.
  • 5 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Измислена статия напротив цените на имотите спрямо 2014 са се сринали почти два пъти в момента. Студио за 550 000 дирхама сега е 260 000.