Last news in Fakti

27 Юни, 2022 15:31 2 175 1

Особеностите на един от най-горещите пазари в света

  • дубай-
  • оае-
  • имоти-
  • цени

Инфлацията няма да засегне силно икономиката на ОАЕ

Особеностите на един от най-горещите пазари в света - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията, от която целия свят страда в момента, едва ли ще засегне силно икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ), прогнозират анализатори на консултантската компания Knight Frank. Един от основните доводи за това е отличното развитие на пазара на недвижими имоти. За периода януари-май на текущата година в страната са продадени жилища и вили на обща стойност 16.8 млрд. USD.

„Налице са редица причини за предпазлив оптимизъм, когато става въпрос за ограничаване на инфлацията в ОАЕ. Изключително диверсифицираната стратегия за внос на правителството, действията за подобряване на продоволствената сигурност през последните години и силният щатски долар, който държи под контрол инфлацията на вноса, са огромни плюсове“, казва Фейсал Дурани, ръководител на изследванията за Близкия изток в Knight Frank.

Според Дурани повечето транзакции в горния ценовия сегмент на Дубай са покупки със собствени средства без използване на ипотека. Следователно жилищният пазар в момента не е изложен на риск.

Очаква се цените на имотите в Дубай да се повишат с между 5% и 7% за сегмента на масовия пазар и с 12% до 15% при луксозните имоти тази година. Дубай остава отличен хедж срещу инфлацията.

„Фискалната политика на ОАЕ корелира с политиката на САЩ и скорошното увеличение на лихвените проценти с 50 базисни пункта до 2,25% означава по-високи разходи за ипотечни домакинства в бъдеще, но това остава сравнимо към други международни премиум пазари“, казва Ашли Бейлис, ръководител на отдела за консултации по ипотеки и дългове в Knight Frank.

В момента купувачите на ипотечни кредити представляват само 18% от жилищния пазар в Дубай. Миналата година този показател е почти 4%, а през 2007 г. над 50% от транзакциите са финансирани от банки.

На база броя на ипотечните сделки, приключени тази година, може да се очаква през 2022 г. второто най-високо ниво на ипотечно кредитиране от 5 години за целия пазар на недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДНСК-МАФИЯ

    5 2 Отговор
    В кв. "Кръстова вада" на ъгъла на ул."Димитър Манчев" с "Поп Сава Катрафилов" започна строеж без наличието на канал.