Last news in Fakti

2 Май, 2022 11:19 11 548 23

Какво се случва в жилищното строителство у нас

  • строителство-
  • цени-
  • георги шопов

Цените ще растат, докато търсенето надвишава предлагането

Какво се случва в жилищното строителство у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

"Строителният сектор е свикнал да работи в режим на криза. Икономиката непрекъснато е изправена пред предизвикателства. Бизнесът и личността, която успява да се справи с тях, е успешната и постига крайни резултати", каза председателят на УС на НАСП инж. Георги Шопов, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Изчисленията на НАСП показват, че инфлацията при жилищното строителство е 27%. Приблизително такива са и разчетите на Евростат. "Това се отразява на всеки един - от крайния потребител - гражданите, до предприемача и строителя. Няма лошо в самата инфлация да се печата парична маса, но трябва да става съизмеримо. Доходите на гражданите растат много по-бавно, не могат да догонват инфлационните процеси в стойността на стоката. И така потреблението намалява", обясни инж. Шопов.

Той подчерта, че всеки трябва да може да потребява колкото може повече по-достъпни стоки. "Това е богатството, а не печатането на пари. От друга страна производителят, за да има клиенти, стоката трябва да е достъпна. Не е нормално обикновеният гражданин да не може в рамките на 25 г. активен живот да изплати едно жилище. От Националната асоциация на строителните предприемачи не искаме да се оплакваме и да искаме от държавата пари. Просто искаме да не ни се пречи", заяви председателят на УС на НАСП.

Една от реформите, които очакват, е намаляването на административната тежест. "За пръв път с новото правителство имаме напредък по тази тема. Те дойдоха със заявка за нулева корупция. А има ли административна тежест, има и корупция", допълни инж. Шопов.

Той не прогнозира скорошно спиране на растежа на цените при жилищното строителство. "Докато има търсене и то е по-голямо от предлагането, цената ще продължава да расте. Тук няма логика и социална справедливост, има един икономически закон - търсене и предлагане", каза още инж. Шопов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    23 2 Отговор
    САМО БУНКЕРИ...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Корго

    74 5 Отговор
    Какво търсене,то народ няма имало търсене ! Пълнете главите на някоои дръги вярващи Ви !

    Коментиран от #13, #18

  • 3 Дрън

    41 5 Отговор
    "Докато има търсене и то е по-голямо от предлагането, цената ще продължава да расте. Тук няма логика и социална справедливост, има един икономически закон - търсене и предлагане"..........Нема що - голема глупост каза..всичко което се случва си има логика, дори и социалната справедливост си има логика и то дори и в контекста на търсенето и предлагането. А иначе то търсене няма толкова, колкото има едни милиарди в банките, които милиарди са на 10% от населението и целият номер е, че искат да ги инвестират някъде и като не им се занимава с индустрия например, защото е и по-сложно, и по-трудно, и по-ангажиращо, инвестират в строителството. Строителството е по-бързо възвращаемо (ако има търсене разбира се) и е по-лесно от инвестиция в едно промишлено предприятие например. Дори и да няма търсене в момента, инвестицията в недвижимост е сравнително сигурна. Ей и затова е големият напън да се инвестира в строителството. Така обаче се стига до "балон", който в един момент се пука.

    Коментиран от #20, #23

  • 4 Ами

    44 5 Отговор
    Няма чак такова търсене реално, всичко е изкуствено изпипано от целият бранш( инвеститори, строители, брокери) това е голямата пералня. Апартаменти в кооперации стоят празни с години но са продадени. В БГ никой не знае точният жилищен фонд. Трябва да се изсветли цялата верига и да се покаже на народа кой колко притежава действително.
  • 5 балон

    29 2 Отговор
    за да има клиенти, стоката трябва да е достъпна
  • 6 строител

    11 2 Отговор
    Националната асоциация на строителните предприемачи искаме от държавата пари
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стефан Петров

    27 4 Отговор
    Строителният сектор е свикнал да работи в режим на криза. Не е вярно- той е свикнал да работи в режим на свръхпечалби.За сравнение на четящите- цени от оня ден в Чехия. Ново строителство- 6 000 евро квадрат, старо строителство 3500- 4 000 евро. Земя за строеж- 400 евро квадрата. Посетих двуетажна къща от 160 квадрата с градина от 100 квадрата, две паркоместа и топлоизолация категория "А". Това значи тройни стъкла, без комин и външна изолация от студопор 30 см. Цена 730 000 евро.
    За какво търсене ми говорят? В градове като Русе, Враца и др. предлагането много надвишава търсенето., но няма кой да купува.
  • 9 Калчо Димитров Янков – „Калъча“

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Одеса 02.05.2014.г. ‼️":

    всеки комунист си заслужава въжето
  • 10 цената ще продължава да расте

    22 1 Отговор
    С близо 78 000 души се е стопило населението на България през 2021 г.

    Коментиран от #14

  • 11 8576

    20 1 Отговор
    Г. Шопов искам да го помоля да спре да манипулира строителите да си изтеглят имотите от пазар, докато той си продава неговите. Всички знаем, че следва срив на цените и задържането и излизането на пазара след няколко месеца ще е катастрофа за подведените продавачи.
  • 12 Коментар

    18 3 Отговор
    Спомням си само преди няколко месеца как идиоти твърдяха, че никога няма да се повишат лихвите по кредитите. Днес литвите в САЩ са ДВА ПЪТЯ по високи от лятото на 2021г. Сега същите тези кретени твърдят, че лихвите се повишават, но никога няма да паднат цените на имотите. Съвсем скоро, ще ви приказват, че да цените паднаха с 20-30% но това е дъното и ще надминат предходните нива. А всъщност ни очаква един дълъг период с години на спад на цените на имотите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рамбо, първа кръв

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "цената ще продължава да расте":

    Умрели..., или избягали
  • 15 Ъъъ

    1 11 Отговор
    И Лена има два апартамента.А колко са като нея.Ами съдии,прокурори.Щом дребен бизнесмен като мен успява през 7-8 год.да задели пари за нов апартамент,то представете си по веригата нагоре за колко време се купуват жилища.Значи цената е ниска.

    Коментиран от #17

  • 16 Копипасте

    3 3 Отговор
    "Цените ще растат, докато търсенето надвишава предлагането"
    Глупости! Цените растат заради "печатането" на долари и евра откак е "Коронката"! Продължава мощно откак е "специалната операция" на Русия! Обаче балона щего спукат след около 2 години! Много бързо забравиха кредитодавачите и кредитополучаващите какво и защо се случи през 2008-9 година!
  • 17 НАП чичо

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ъъъ":

    Слагай масата поздрави от НАП!
  • 18 бл.134 в Zап. парк

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Корго":

    Вече има 8 апарта ! Господ , сигурно е българин с имот в "Докторската"
  • 19 Една успешна личност

    0 0 Отговор
    Би трябвало да може да се изразява успешно на български.
  • 20 Търсенето

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън":

    Винаги е по-голямо от предлагането, което пък е поне пет пъти по-голямо от купуването. Когато тръгна да търся, се обаждам на 20 агента и 30 собственика и ако имам късмет, намирам три свестни предложения. Тоест, търсенето при имотите изобщо не е показател. Повечето хора търсят фантоми, каквито не съществуват в природата.
  • 21 Бате Боко

    0 1 Отговор
    На мен нико не ми трябва. Имам съща в Банкя и като бай Тошо, ще си умря с едни чорапи. Ама сега каквото поискам мога да го имам!
  • 22 потърпевш

    4 0 Отговор
    Има един закон ЗУТ,който е направен и най вече преправян по поръчка на една камара,,Камари,,на строителите, на архитектите,на геодезистите,на геолозите и т.н.т.,за да обслужва техните интереси.Предполагам основно да ,,стрижат,, и ,,доят,, обикновенните хора.Никой не е защитил нашия интерес в тоя закон.С него се злоупотребява и всички си мълчат,защото предполагам,че пълни партийните касички на тия които могат да го променят.
    Позор за българската държавност е това.
  • 23 Мисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън":

    Да търсене и предлагане??Но преди това скочиха драстично цените на новото строителство и оттам и цените на другите жилища т е хорото се поведе ...и другите на него..В България бяха по достъпни за средната класа но Не остана така .