Last news in Fakti

10 Март, 2003 00:00 5 032 1

Съдът оправда шефовете на банка "Славяни" и "Минералбанк"

  • славяни-
  • минералбанк-
  • банка-
  • румен-
  • касабов-
  • директорите-
  • години-
  • колев-
  • съвета-
  • делото-
  • помежду-
  • двамата-
  • банката-
  • кредити-
  • ташков-
  • председател-
  • долара-
  • панайотов-
  • размер-
  • петко-
  • хиляди-
  • съдът-
  • подсъдими-
  • седмината-
  • деянието-
  • софия-
  • фалита-
  • кредит-
  • агафо
След близо три години съдебни дела двамата шефове на банка "Славяни" - Румен Панайотов и Петко Колев бяха оправдани от 22-ри състав на Софийски районен съд с председател Красимир Шекерджиев. Същата щастлива съдба споходи и банкерите Румен Касабов, Владимир Ташков, Асен Запрянов, Кирил Николов, Емил Хърсев и Петко Праматаров, управлявали и раздавали необезпечени кредити от името на "Минералбанк".
Сагата "Банка "Славяни"
Предварителното производство бе образувано на 25 септември 1997 година, а обвинителният акт бе внесен в съда чак на 6 юни 2000 г. Обвинението посочва, че на 21.11.1995 г., подсъдимите Румен Панайотов, в качеството на изпълнителен директор, и Петко Колев като председател на Съвета на директорите на банка "Славяни" при условията на продължавано престъпление в съучастие помежду си като съизвършители са нарушили служебните си задължения и са превишили властта и правата си, като са сключили договори за прехвърляне на дългове, с цел да набавят на фирмите "Трейд Проксима" ЕООД, "Мастер Орион" ЕООД, "Билд Центавър" ЕООД, "Мирабел" ЕООД и "Ива Трейд" ЕООД, имотна облага по сключените договори с Банка "Славяни" общо в размер на 491 619 684 неденоминирани лева. От деянието им са настъпили значителни вредни последици за банката в размер на 1,87 млн. лева, твърдеше прокуратурата.Според нея Панайотов и Колев са нарушили Наредбата за кредитните сделки на банка "Славяни" АД, Правилата за кредитните сделки на банката, Устава на "Славяни" и раздел ІІІ от мениджърските договори за възлагане управлението на банка "Славяни", сключени между Съвета на директорите и двамата подсъдими.
По това дело съдът заседава общо 16 пъти и разпита 18 свидетели и 6 вещи лица. По делото е назначавана повторна съдебно-икономическа експертиза, поискана от защитата. Изготвянето на експертизата отнема повече от 4 месеца Следва да припомним, че има още едно дело, свързано с банка "Славяни", но то се гледа в Софийски Градски Съд. През юли миналата година състав на СГС с председател Георги Колев гледа делото срещу Георги Агафонов, бивш депутат от Българския бизнес блок и основен акционер в банка "Славяни", за "източването" на банката с отпускането на необезпечени кредити. Делото беше отложено поради отсъствието на другият обвиняем Мирчо Пейковски. По това дело шефът на банка "Славяни" Георги Агафонов е обвинен в раздаването на необезпечени кредити в размер на 230 милиона стари лева за периода 1993 - 1994 година. Парите са били давани основно на две фирми - "Демос" и "Вихрен". Агафонов има и отделно обвинение за отпуснат еднолично кредит на фирма "Вихрен" в нарушение на закона.
За необезпечените кредити, отпуснати от Колев и Панайотов на петте фирми, прокуратурата искаше по 8 години решетки за двамата. Прокурорът ще обжалва оправдателната присъда. Съдът замени досегашната мярка за неотклонение на банкерите от по 10 000 лева гаранция с "подписка". Случаят "Славяни" е едно от първите големи банкови дела, взети на спецотчет, което завършва с присъди, макар и оправдателни, след 5-годишно следствие.
Минералбанк
Преди броени дни друг състав на Софийски районен съд с председател Владимир Астарджиев обяви също за невиновен Румен Касабов в това, че в периода от 15.08.1994г. до 11.07.1995 г., действайки при условията на продължавано престъпление, в качеството си на член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор за времето от април 1992 г. до октомври 1995 г. на БСИ "Минералбанк" АД заедно с останалите шестима подсъдими в различни комбинации помежду им е предизвикал фалита на банката. Деянията по източването и фалита на БСИ "Минералбанк" АД, посочени в обвинението, са извършени през март 1993 г., юли 94 г., юли 95 г. и януари 96 г. от Румен Касабов, Владимир Ташков, Кирил Николов, Асен Запрянов, Емил Хърсев, Живко Стоименов и Петко Праматаров. Те бяха обвинени в длъжностно престъпление, което предвижда от 3 до 10 години затвор. Като членове на Съвета на директорите седмината бяха посочени от обвинението като отговорни за източването на над 3 милиарда стари лева.
"Минералбанк" АД бе основана през 1980 г. с основна дейност отпускане на държавни заеми за големите предприятия на социалистическата индустрия. В началото на 2001 г. "Росексимбанк" купи "Минералбанк" за 1 лев и пое задълженията й в размер на 20,5 милиона лева. По това дело предварителното производство бе образувано е на 3 април 1997. Общо разпитаните свидетели са 15. Документацията по това дело бе близо 60 тома.
В заключението на съда е записано, че Румен Касабов е невиновен в това, че на 15.08.1994 г. в София в съучастие с подсъдимия Ташков, действайки като съизвършители помежду си в качеството си на длъжностни лица - изпълнителни директори на БСИ "Минералбанк" АД, с цел да набавят облага за "Евроенерджи ойл" ЕООД, представлявана от управителите й Васил Генчев и Иван Коларов, не изпълнил и нарушил служебните си задължения. Касабов е разрешил неправомерно отпускането на необезпечен валутен срочен сконтов кредит от 7 000 000 щатски долара на "Евроенерджи ойл" ЕООД, като подписал договор за предоставянето на този кредит с левова равностойност към датата на сключването на договора от 381 822 000 лв. Това става без решение на Съвета на директорите, без изискуемата икономическа обосновка, без проверка на финансовото състояние на фирмата-кредитополучател, без становище на кредитния инспектор и без представени каквито и да е обезпечения на кредита. Сконтираните записи на заповед - предмет на договора, издадени от "Плама" АД, гр.Плевен от 15.08.1994 г. с номинал 3 631 250 долара с падеж 16.11.1994 г. в полза на БСИ "Минералбанк" АД гр.София и от 20.08.1994 г. с номинал 3 631 250 долара с падеж 21.11.1994 г., били неавалирани и без трето лице поръчител. От действията на двамата банкери настъпват значителни имуществени вредни последици за БСИ "Минералбанк" АД, възлизащи към момента на поставянето на последната под особен надзор през май 1996 г. на 3 613 908 щатски долара. С оглед размера на вредите, начина на извършване на деянието - неизпълнението на практически цялостната нормативна законова и подзаконова база, уреждаща този вид правно регламентирана дейност, е налице изключително висока степен на обществена опасност на деянието. Същото се явява една от основните предпоставки за обявяването на БСИ "Минералбанк" АД - гр.София, в несъстоятелност и случаят е особено тежък.
Всичко до тук е малка част от написаното в присъдата на седмината банкери. Едва ли е нужно да се описват всичките далавери, които те в различни комбинации помежду си са правили през времето докато са управлявали "Минералбанк", за да стане ясно и на децата, че имат пръст във фалита на маститата банка. Така или иначе, съдът ги оправда и въпреки че прокурорът по делото Д. Кайнакчиева ще обжалва оправдателната присъда, едва ли те ще получат възмездие. Впрочем следствието по делото "Минералбанк" също като останалите се точи в продължение на шест години.
След произнасяне на присъдата съдия Астарджиев потвърди мерките за неотклонение на седмината подсъдими. За всички тях остава в сила забраната да напускат страната. Паричната гаранция на Касабов е 15 хиляди лева, на Ташков- 20 хиляди лева, на Хърсев - 4 хиляди лева, Николов- 5 хил. лева, а Запрянов, Праматаров и Стоименов - по две хиляди лева.
Въпреки изписаните многобройни страници за така наречените "кредитни милионери" и "съдружниците им - банкери", 13 години след промените все още няма нито един банкер или милионер зад решетките. Така е, защото в годините на "първоначалното натрупване на капитала" законите бяха написани така, че деянията им да не бъдат осъдителни.
Красимира Пастирова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mrs Sandra Harry

    0 0 Отговор
    Здравейте .. Имате ли нужда от кредит? Ако отговорът е да се прилагат в момента с 3%. Аз съм г-жа, Сандра Хари .... Вие сте в
    всякакъв вид финансови затруднения? Вашата помощ е now.And ви е нужно
    Коледа кредит? Търсите ли финансови средства за създаване на собствен бизнес? * Кредитора
    Информация на клиента имена .... .... Вашата страна-членка: ... Телефон за ..... месец
    Приходи .... Можете възраст .... ..... Пол Нужна сума ... Продължителност: ... Професия :.... Контакт
    Е-мейл: [email protected]

    Благодаря.
    Г-жа Сандра Хари.