Last news in Fakti

25 Май, 2022 18:21 2 233 17

Крайбрежието отново нападнато от строители

  • синеморец-
  • натура 2000-
  • строителство

Превземат се защитени територии по "Натура 2000“

Бетонът постепенно превзема защитената по "Натура 2000“ местност "Поляните“ в Синеморец. Въпреки протестите на еколози и екологични организации преди месец там започна поредното строителство. Този път се изграждат 2 частни вили. До тях е проправен и чакълиран път, за който Регионалната екоинспекция в Бургас издаде принудителна административна заповед за възстановяване на терена, уточнява БНР.

Кой, защо и как строи в местността "Поляните“ без наличието на общ устройствен план?
Новите две вилни сгради се намират на метри от морето, над скалната забележителност "Корабите“. С тях общо построените сгради в района стават 6, като 2 от тях са изоставени.

Жителите на Синеморец не одобряват застрояването на местността "Поляните“. Пламен Топалов е инвеститорът на едната вилна сграда. За строителството на другата сграда няма поставено информационно табло, но строителната фирма на двата обекта е една и съща. Собственик на фирмата е Йордан Стоянов.

Тъй като в Синеморец няма пречиствателна станция и отпадните води се изливат директно в морето, едно от условията за строителство там е обектите да имат съображения за пречистването им.
Местността "Поляните“ е защитена зона по "Натура 2000“, въпреки това тя се застроява. Каузата за спасяването на местността от бетона е загубена, каза Спас Узунов от Българската фондация "Биоразнообразие". Строителството в местността "Поляните“ е напълно законно, потвърди и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Всички частни терени в Синеморец са продадени от местните хора. Курортното селище отдавна се е превърнало в квартал на София, като повечето инвеститори са от столицата. Такива са и поредните собственици на вили в местността "Поляните", а до новите вили има още 3 заградени терена, за които се чакат разрешения за строеж.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОй

    18 5 Отговор
    За това,колата и Испания. В тая държава само измамници.
  • 3 Госあ

    22 1 Отговор
    😂 Евала ! По точно е - простолюдието продължава да влага откраднатото в бетон, за да има удоволствието да се къпе в отпадните води 😂
  • 4 ОДОМНИЛИ

    20 3 Отговор
    Промяната дойде.Старата песен с нов глас.Гарантирано сега пък от Кирчо, защото Бацето го изчегъртаха.
  • 5 Хората

    11 4 Отговор
    са си собственици, вкарват парцела, нивата, пасището каквото се води там в регулация или си строи или си го продава. Защо държавата не ги отчужди на реални пазарни цени хем иска да ги вкарва в защитена местност хем не иска да плаща на собствениците.

    Коментиран от #9

  • 6 тибелядавидиш

    14 2 Отговор
    "Когато чуеш звук от багер навън, напълни няколко бутилки с вода, докато има..."
    Древна българска поговорка.
  • 7 БАЙ КУРТИ

    9 1 Отговор
    Нямало пречиствателна станция .Това не е проблем. Хайвера ще го събират в бидони и щели да хранят рибите край Ахтопол. Защото умирали от глад
  • 8 Васил

    18 1 Отговор
    Бетона и фекалиите са част от ежедневието по нашето Черноморие и не се чудете защо богати ходят в Турция и Гърция.
  • 9 Госあ

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хората":

    Хората ше си строят, където е разрешено 💁 Ама закони нема. Затва хората си праат каквото си искат и България е заприличала на това, което е.
  • 10 Чапай

    16 3 Отговор
    И сега кво ,пак американците ли са виновни . Българинът сам си унищожава държавата ,ама все някой ни е виновен . Така е по лесно.
  • 11 Ххх

    10 6 Отговор
    Натура 2000 открадна имотите на половин България
  • 12 Мнение

    11 0 Отговор
    Затвори трябваше да се строят през тези 30 години на "демокрация". Вкарайте поне един за 20 години в затвора от тези нагли престъпници и нещата ще започнат да си идват по местата.
  • 13 Бирбенди

    12 0 Отговор
    Българино като се види у пара, започва с пристройките, кофторите и гюмезарниците. Гледаш го нов градеж, а все едно е сътворено от пияния ми племенник на шепа амфети! Било много "фешънь" и "екзюкитивь"! Бамбуци...
  • 14 6382

    5 0 Отговор
    Моля ви, само статии на Мимето, че започне ли друг автор да публикува статии, рязко се покачва интелектуалното ниво. Пишете само за ръстове и не се разсейвате, помпайте, Мимето знае как.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    2 1 Отговор
    Това е промяната ха ха.Пременил се Илия и пак в тия
  • 17 Мартин

    3 0 Отговор
    Тома Белев нали е заместник-министър? Защо не прави нищо, за да спре строежите по морето? За пари ли? За много ли?