Last news in Fakti

13 Юни, 2022 13:51 35 711 32

Ударно поскъпване на имотите в покрайнините на този български град

  • пловдив-
  • къщи-
  • села-
  • цени-
  • поскъпване

Интересът е към Белащица, Марково, Браниполе, Брестовица, Златитрап и Първенец

Ударно поскъпване на имотите в покрайнините на този български град - 1
Снимка: БГНЕС

Къщите в покрайнините на големите градове стават все по-атрактивно място за живот. Пловдив не прави изключение, а имотите в Родопската яка от години се радват на сериозен интерес. Ковид вълната и локдаунът превърнаха къщите в селата във все по-търсена алтернатива, а редица ваканционни имоти се превърнаха в домове за българите. Тези тенденции, високия интерес към къщи в близост града и оскъпяването на пазара, заради покачването на цените на материалите, доведоха до логичното поскъпване на къщите в близкия периметър на Пловдив с близо 20% за година, съобщава Trafficnews.bg.

В Белащица и Марково средната цена за квадратен метър вече е около 1500 евро при обзаведените жилища в добро състояние. В нетно изражение обзаведена къща от около 200 кв.м. с двор започва от 300 000 евро. Новото строителство обаче също поскъпва и трудно може да бъде намерен имот под 1200 евро за кв.м.

Приблизително 1200-1300 евро за кв.м. е и средната цена на имоти в Браниполе, Брестовица, Златитрап, Първенец и други близки села до града под тепетата.

Дефицитът на предлагаеми имоти доведе до сериозно оскъпяване и на къщите във високопланинските села на близко разстояние до около 30 км от Пловдив. Дедево и Бойково са типичен пример за пазара. Има огромен интерес към закупуване на имоти в тези местности, но почти липсват такива. Ако излезе приемлив имот, той се обявява на високите цени от около 500 евро за кв.м. и поради липса на конкуренция, купувачите са длъжни да го купят.

В Дедево се продават няколко много компромисни имота, които не представляват монолитни къщи с акт 16. Средната им цена е 40 000 евро. Липсват обаче уредени семейни къщи, към каквито има интерес от купувачи. В Бойково в момента се продава къща от 265 кв.м с двор от 500 кв.м. за 230 хиляди евро. Продължава да се търси инвеститор и за семейния хотела в началото на селото, който разполага с 10 стаи за настаняване, ресторант и басейн. Цена му е 1 250 000 EUR или 1315 евро за кв.м.

Въпреки високите цени, сключени сделки не липсват, а по впечатления на брокерите търсенето продължава да изпреварва предлагането. Инвеститори пък масово се опитват да запълнят дефицита с изграждане на комплекси от къщи. Българите обаче предпочитат самостоятелни къщи, сочат още наблюденията на анализаторите на пазара на имоти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Водка

    56 2 Отговор
    Юруш на тръстиката......
  • 2 Буко Баламата

    72 1 Отговор
    Да и има опашка от желаещи до Пазарджик.
  • 3 яко търсене батко

    53 1 Отговор
    хахахаха... абе вие Уред ли сте!? семеен хотел 1 250 000 Е - десет стаи!!!!!!!!!
    2,5 мил. и хората се избивали да купуват! иначе по евтенджоса около 600 хил. лева...
    не мой да смогнат...
    появи се нещо и веднага се налаплаво!!!! "поради липса на конкуренция, купувачите са длъжни да го купят"... ооооо... не... направо ме утрепахте!!!!!!!
  • 4 Пеуник

    48 7 Отговор
    И тази мания ще приключи. Като мине армията циган и упостоши пустеещите имоти...друга песен ще за пеете. Такива съботно-неделни имоти са обречени. Държавата не ги пази.
  • 5 Майна

    18 16 Отговор
    Марково е Пловдивския Бевърли Хилс
  • 6 Апостол Апостолов

    29 4 Отговор
    Тези купуват с крадени пари заради смяната с евро.Другите перат парите на гроб,дъ пъ съ, заграждане,и всички които се страхуват от излизането на бял свят на далавери за последните 33 години.

    Коментиран от #24

  • 7 Гост

    15 13 Отговор
    До 4 - Марково е като шопските Драгалевци,Симеоново,Банкя.Там живеят постоянно в лукс и имотите са скъпи
  • 8 от България

    13 12 Отговор
    На сейшелите имотите са достъпни. Ние си живеем там и на малдивите и в дубай. В България също е евтино. На който му е скъпо да ходи в гората.

    Коментиран от #25

  • 9 Бум Бам Юруш

    33 1 Отговор
    яко търсене - опашка от желаещи... абе вие Уред ли сте!?
  • 10 Аз Кочо

    27 3 Отговор
    И аз продавам в белащица къща от 1994 2 млн лв ама никой не купува иначе и аз вдигам цената периодично
  • 11 А ми

    28 4 Отговор
    Поредната статия, която внушава, че цените на имотите ще растът.
    ИСТИНАТА Е ДРУГА, В БГ сме влезли вече в стагфлация и сколко
    ще паднат цените, само Господ знае с колко (очквания спад е 20 до 30%).
    Честито на тези, които са се ръснли на високите, ще пият
    една студена вода и ще се чустват като "кръводарители".
  • 12 бл.134 в Zап. парк

    22 2 Отговор
    Ебре-Дебре. САМО МИЛИОНЕРИ ОСТАНАХТЕ
  • 13 9368

    23 1 Отговор
    В САЩ вдигнаха основния лихвен процент на 0,75% и днес средната лихва по 30г ипотеки е 6,15% като миналото лято бяха 2,7%. До септември ЕЦБ също ще е вдигнала ОЛП до 0,75% смятайте колко ще са лихвите при нас. С тази разлика, че при нас ще се предаде и на старите ипотеки, не само за новите ...
  • 14 Спас

    20 1 Отговор
    Имам къща в Марково, който дава 1500 евро на квадрат да идва да я взима, от пътя за черешовите градини с два декара двор.

    Коментиран от #18, #21, #22

  • 15 Ум не ми го побира

    14 3 Отговор
    Наистина се понаправиха преприятия и покрай тях придойдоха от други места население доста, безспорно но ако забелязвате по прехвалените им "индустриални зони" официалните заплати са по малко над 700 лева т.е. минимални. За неофициалните не мога да поема агажимент с мнение, но уродливия икономически модел на държавата по отношение регулациите по заплащане и отчитане на труда точно това сочи. На този фон цени от порядъка на цените в средно голям град в Австрия или Германия ми се струва доста безумно, но се строи и то с главоломни темпове и без да се взима в предвид намаляващото, като цяло население на държавата и задълбочаващата се демографска криза. На тез пък които искат имот в покрайнините, освен набезите на мургавите ни сънародници, следва да знаят че поддръжката на подобен имот въобще не е разход и усилие, което може с лека ръка да бъде пренебрегнато.Така че умната преди всичко!
  • 16 Алибаба

    15 1 Отговор
    Особено в Марково голям лукс, висок стандарт! Няма канализация, улиците са ями, като водоскоци, заради релефа, тротоари я има, я няма. Това в старите граници на селото, инфраструктура от времето на Тодор Живков. В районите на Ново строителство цари хаос,има къщи и дори блокове, но улицата е черен път. Изобщо цените в изброените места са сходни с Френската Ривиера.... Къщи има, хора няма...

    Коментиран от #20

  • 17 мдааа

    10 1 Отговор
    Надайте се на хиперинфлация, че инак и по тази тема ще се изложите.
    Цяла година рекламирахте шиткоини, а те се срутиха чутовно.
    Колко ли несретници са загубили и последната си риза заради вас, а преди това са били заможни хора?
    Трилиони загуби на пазара - и всек ицент е платен от малкоумници верващи на рекламни зарибявки.
  • 18 Спасе,

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Спас":

    Аз я дава мза 900 на квадрат.
    Ако искате купете.
  • 19 Роко Скиавоне

    5 3 Отговор
    Естествено,че е по хубаво да живеешнв къща сред природа с по малко хора,имаш басейн,открити и закрити парко места,детска площадка,пресни зеленчуци и плодове отколкото да си затворен в некъв апартамент с още 50-60битника в целият вход
  • 20 Селчо костов

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Алибаба":

    Остави къде ще сравняваш Марково с френска ривиера,само като минаваш по крайбрежният път и човек получава душевен оргазъм
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    9 3 Отговор
    Млади, надъхани ентусиасти, недържали мотика си мечтаят за къща на село и си я купуват. Само след едно лято разбират, че не могат да поддържат двор и градина и се връщат в панелката. Дворът на село буренясва, треволясва и става змиярник. Къщата почва да хваща мухъл. Само след година я връщат обратно на пазара със съответната надценка. И така няколко собственика за няколко години.
  • 24 Дякон

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Апостол Апостолов":

    ПриГЕРБ ЦЕНИТЕ бяха 3-4 по евтини защото нямаше кражби А сега само кражби далавери постредници и цени скочиха До като са са на власт тези / с комунистите/ страната ще фалира
  • 25 Ко не

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "от България":

    Нямаш 2 лева в джоба,даваш акъл.И кое му е евтино?В Мюнхен купуваш по евтино отколкото в София,тук се краде на поразия,и за това имотите поскъпват,с крадени пари от народа,лесно се купува.Айде,оди си лягай.
  • 26 С ДДС

    1 0 Отговор
    След месец всичко приключва.
    Тия дето купуват много ще ревът.
  • 27 Има такава държава има и такъв народ

    1 0 Отговор
    Хората теглят заеми,купуват скъпи,но никой не си задава въпроса как ще се връща. Няма страшно ще има много жилища от съдия изпълнители.
  • 28 Имигрант

    1 0 Отговор
    Който не е излизал извън страната само на него не му е ясно,че по лесно се купува имот на вън от колкото в България.
  • 29 Към Майна

    0 0 Отговор
    Какъв Бевърли Хилс. Всички тези населени места са без канализация.Хората тръбят от години, населението се увеличава а няма елементарни условия и изградена инфра структура. 150000 са жителите на подбалканската яка как никой не се погрижи за тях.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.